Cartoful este o legumă pe care o folosim aproape zilnic când gătim. Mai puţin cunoscut este faptul că există şi pericole ascunse în cartofi.
Din punct de vedere terapeutic, cea mai importantă parte a cartofului este coaja.
Din punct de vedere alimentar, cea mai importantă parte este miezul, care are culori de la alb la galben spre portocaliu, este foarte bogat în amidon şi conţine apă, oligoelemente (potasiu, magneziu, calciu) şi vitamina C.
În coaja cartofului au fost găsite nu mai puţin de 60 de substanţe terapeutic active. Coaja are culori de la brun până la roşu, galben sau chiar violet-închis şi conţine pigmenţi (flavonoide) cu acţiune antioxidantă şi antitumorală.
În cazul în care coaja cartofului are coloraţie verde, atunci acesta este extrem de toxic, conţinând glico-alcaloizi, cel mai cunoscut fiind solanina.
Cantitatea de solanină din cartofi este direct proporţională cu durata expunerii la soare şi intensitatea luminii.
Este o substanţă toxică existentă în majoritatea plantelor din familia Solanaceae-lor şi poate fi întâlnită în orice parte a acestor plante: tulpini, fructe sau tuberi şi este secretată ca mecanism de apărare împotriva dăunătorilor, fapt care explică de ce, în industria chimică, este utilizată ca insecticid şi pesticid.
Această substanţă este produsă şi din cauză că în magazine cartofii sunt expuşi la vedere, în ambalaje transparente, pentru a satisface nevoia consumatorilor de a vedea produsul.
Dacă nu sunt păstraţi la rece, culoarea verde poate să apară şi după o săptămână de păstrare în magazin.
Prezenţa solaninei este confirmată şi de gustul amărui al cartofului.
Cartofii care prezintă o astfel de culoare a cojii trebuie curăţaţi foarte bine de stratul verde, care se aruncă, păstrându-se doar părţile care au culoarea normală.
Deşi este nevoie de o cantitate mai mare de cartofi verzi pentru a afecta considerabil starea de sănătate, au fost înregistrate cazuri în care cei care i-au consumat în mod frecvent au avut simptome ca febră, delir, halucinaţii, pupile dilatate, diaree, puls scăzut, încetinirea respiraţiei. Sursa: topremediinaturiste.ro