Studiu chinez: Covid 19 se transmite la 4,5 metri, trăiește în aer 30 de minute și rezistă 4 zile pe suprafețe

Studiu chinez: Covid 19 se transmite la 4,5 metri, trăiește în aer 30 de minute și rezistă 4 zile pe suprafețe

- in SANATATE
2859
Comentariile sunt închise pentru Studiu chinez: Covid 19 se transmite la 4,5 metri, trăiește în aer 30 de minute și rezistă 4 zile pe suprafețe
covid 19

Covid 19 poate călători de două ori mai departe decât „distanța sigură” oficială și poate rămâne în aer 30 de minute, se arată într-un studiu chinez.

Autoritățile sfătuiesc oficial oamenii să păstreze 1-2 metri distanță unii față de alții, dar cercetătorii chinezi au descoperit că un pasager dintr-un autobuz a infectat ceilalți călători care erau la o distanță de 4,5 metri distanță.

Oamenii de știință din spatele cercetării au spus că ancheta lor a subliniat și importanța purtării măștilor de pe față, din cauza duratei de timp cât poate rezista virusul în aer.

Covid-19 poate rămâne în aer cel puțin 30 de minute și poate călători până la 4,5 metri, mult mai mult decât „distanța sigură” recomandată de autoritățile sanitare din întreaga lume, potrivit unui studiu realizat de o echipă de epidemiologi ai guvernului chinez .

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că virusul poate rezista 4 zile pe o suprafață pe care picături respiratorii aterizează, ridicând riscul de transmitere dacă persoanele o ating și apoi își freacă fața.

Durata de viață a virusului depinde de factori precum temperatura și tipul de suprafață, de exemplu la aproximativ 37C, poate supraviețui timp de două-trei zile pe sticlă, țesătură, metal, plastic sau hârtie.

Aceste descoperiri, au venit de la un grup de cercetători oficiali din provincia Hunan care au investigat un caz primar, și contestă sfatul autorităților de sănătate din întreaga lume că oamenii trebuie să rămână la distanță la o „distanță sigură” de unu până la doi metri (trei până la șase metri și jumătate ).

Munca lor s-a bazat pe un caz de focar local pe 22 ianuarie în timpul sezonului de călătorie de “Anul Nou Lunar”. Un pasager, cunoscut sub numele de „A”, s-a urcat într-un autocar și s-a așezat pe al doilea rând din spate.

Pasagerul se simțea deja bolnav în acel moment, dar asta se întâmpla înainte ca China să declare oficial coronavirusul ca fiind o criză națională, așa că pacientul „A” nu a purtat mască și nici majoritatea celorlalți pasageri sau șoferul din autobuzul cu 48 de locuri.

China are instalate camere de supraveghere cu circuit închis în toate autobuzele pe distanțe lungi, ceea ce a oferit cercetătorilor materiale de reconstituire a răspândirii virusului în autobuz, ale cărui ferestre erau toate închise.

„Se poate confirma că într-un mediu închis cu aerul condiționat pornit, distanța de transmisie a noului coronavirus va depăși distanța sigură recunoscută în mod obișnuit”, au scris cercetătorii într-o lucrare publicată în jurnalul Practical Preventive Medicine, vinerea trecută și prezentată de publicația South China Morning Post.

ACTUALIZARE: Studiul a fost ulterior retras insa detaliile relatate initial in urma cercetarilor pot ajuta la prevenire prin evitarea aglomeratiilor (1-2 m distanta) si chiar mai mult, in cazul spatiilor inchise dotate cu ventilatie. Nu atingeti fata cu mainile, spalati-va des si pe cat posibil purtati o masca.

Lucrarea a subliniat, de asemenea, riscul ca virusul să fi rămas în aer chiar și după ce pasagerul a părăsit autobuzul.

Oamenii de știință au avertizat că coronavirusul poate supraviețui mai mult de cinci zile în materiile fecale umane sau lichide corporale.

Ei au spus că studiul dovedește importanța spălării mâinilor și purtarea măștilor de față în locuri publice, deoarece virusul poate rămâne în aerul atașat de particule fine de picături.

Autorul principal al studiului, Hu Shixiong, care lucrează la Centrul Provincial Hunan pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, a spus că filmele din camera de securitate au arătat că pacientul „A” nu a interacționat cu ceilalți pasageri pe parcursul celor patru ore cât a călătorit.

Dar, când autobuzul s-a oprit în următorul oraș, virusul se răspândise deja la alți șapte pasageri.

Aici sunt incluse nu doar persoanele care stăteau relativ aproape de „pacientul zero”, ci și câteva victime aflate la șase rânduri depărtare de el, la aproximativ 4,5 metri distanță.

Ulterior, toate au fost pozitive, inclusiv un pasager care nu a prezentat niciun simptom al bolii.

După ce acești pasageri au plecat, un alt grup a urcat în autobuz cam 30 de minute mai târziu. Un pasager care a stat în rândul din față pe cealaltă parte a culoarului s-a infectat deasemenea.

Hu a declarat că pacientul, care nu purta mască, a inhalat probabil aerosoli sau particule minuscule, expirate de pasagerii infectați din grupul anterior.

Aerosolii sunt particule ușoare care se formează din picături mici de lichide corporale.

După ce a coborât din autobuzul de transfer, pasagerul inițial s-a urcat într-un microbuz și a călătorit încă o oră. Virusul a trecut la alți doi pasageri, dintre care unul stătea și el la 4,5 metri de pacientul „A”.

Până la finalizarea studiului la mijlocul lunii februarie, pacientul „A” infectase cel puțin 13 persoane.

Un medic din Beijing implicat în diagnosticul și tratamentul pacienților cu Covid-19 a declarat că studiul a lăsat unele întrebări fără răspuns.

De exemplu, pasagerii care au stat imediat lângă pasagerul “A” nu s-au infectat, deși au suferit cea mai mare expunere la aerosolii contaminați.

„Cunoașterea noastră despre transmisia acestui virus este încă limitată”, a spus el.

loading...

Facebook Comments