Vedeam această plantă în fiecare primăvară pe toate drumurile și o ignoram. Bunica ne aduna câte un sac și-l țineam pe balcon până se strica și-l aruncam. Apoi am aflat că e un leac cu puteri nebănuite. Iartă-ne bunico!

Vedeam această plantă în fiecare primăvară pe toate drumurile și o ignoram. Bunica ne aduna câte un sac și-l țineam pe balcon până se strica și-l aruncam. Apoi am aflat că e un leac cu puteri nebănuite. Iartă-ne bunico!

- in SANATATE
1488
Comentariile sunt închise pentru Vedeam această plantă în fiecare primăvară pe toate drumurile și o ignoram. Bunica ne aduna câte un sac și-l țineam pe balcon până se strica și-l aruncam. Apoi am aflat că e un leac cu puteri nebănuite. Iartă-ne bunico!
ceai-urzica

Urzica (Urtica dioica) este o specie de plante erbacee, perene, din genul Urtica, familia Urticaceae care  creşte în zone cultivate sau necultivate în grădini, izlazuri, pe lângă şanţuri, pe lângă drum, în marginea apelor, în păduri sau pe locuri grase unde au fost stâne de oi.

Frunzele emană substanţe (acid formic) care în contact cu pielea produc urticarie (inflamaţie specifică, însoţită de usturime şi prurit intens), de unde şi denumirea latinească a plantei.

De la urzicã se folosesc frunzele recoltate cu mâna protejatã cu mãnuşi. Este foarte important ca ele sã fie culese de la plantele foarte tinere.

Compozitie

Urzica conţine substanţe proteice şi glucidice, steroli, ulei volatil, acid acetic, acid formic, vitaminele A, B2, C şi K, sãruri minerale.

De asemenea, urzicile conţin histaminã, urme de acid formic şi o toxinã încã incomplet identificatã despre care se ştie totuşi cã este responsabilã pentru efectul urticant la nivelul pielii.

Proprietățile urzicii 

Urzica are valoroase proprietãţi diuretice. Extractele de urzicã favorizeazã transferul acidului uric din ţesuturi în circulaţia sanguinã şi cresc eliminarea acidului uric prin urinã.

Existã studii care sugereazã cã extractele din frunze de urzicã au proprietãţi antialergice. În fitoterapia tradiţionalã se considerã cã urzica are proprietãţi hemostatice (opreste sângerarea), astringente, antiseptic, efect laxativ, diuretic, antiinflamatoare, cicatrizante (vindecă rănile și ulcerul), hipoglicemiante (reglează tensiunea arterială și nivelul de zahăr în sânge), antianemice şi remineralizante (stimulează apetitul), emolient, combate reumatismul și anemia, stimulează creșterea părului, luptă împotriva bolilor de rinichi.

Indicaţii terapeutice

Efectele benefice îşi gãsesc aplicaţia terapeuticã în afecţiunile metabolice, afecţiunile reumatismale, în special guta, precum şi în unele cazuri de litiazã renalã. Studiile ştiinţifice aratã cã extractele din rãdãcinã de urzicã au efecte favorabile în hipertrofia benignã de prostatã şi afecţiuni alergice cum ar fi de exemplu rinita alergicã.

În medicina tradiţionalã, preparatele din urzicã sunt recomandate în afecţiuni cum ar fi plãgile atone, ulcerele varicoase sau hemoroizii.

Administrare:

Infuzia pentru uz extern se preparã din 50 g de frunze la 1 litru de apã şi se aplicã sub formã de spãlãturi sau comprese.

Infuzia preparatã din 2 linguri de frunze la 1 canã cu apã se foloseşte sub formã de gargarã în stomatite.

Pentru uz intern (de exemplu ca adjuvant în bolile reumatismale,gutã, litiazã renalã, diabet zaharat), se preparã o infuzie din 1 lingurã de frunze la 1 canã cu apã şi se beau 2-3 cãni pe zi. (vezi ceaiul de urzica mai jos)

Tinctura de urzică se utilizează intern ca adjuvant în anemii uşoare, astenii, îmbunătăţirea tonusului şi rezistenţei organismului, detoxifierea organismului, iar extern se utilizează ca adjuvant în unele afecţiuni cutanate, hemoroizi, mătreaţă.

Urzicile sunt populare în special primăvara, când umplu piețele în căutarea iubitorilor, care le apreciază pentru textura unică și gustul foarte proaspăt. Sunt însă folosite pe tot timpul anului sub formă de infuzie, datorită multiplelor beneficii pe care le au pentru sănătate.

Așadar, primăvara aceasta fă-ți un stoc serios de urzici, pe care să le usuci natural chiar tu și pe care să le folosești ulterior pentru starea ta de bine.

Iată beneficiile ceaiului de urzica pe scurt

Este benefic pentru sistemul tău imunitar și te energizează. Bogat în vitaminele A, C, D, E şi K, lecitină și antioxidanți, ceaiul de urzică poate combate stresul și oboseala și te poate feri de boli. În plus, omoară bacteriile din organism. Bazează-te pe acest ceai și când ești răcită, fiindcă va fluidiza secrețiile bronhice.

Are efect laxativ și diuretic, curăță rinichii, tractul digestiv, reglează digestia și combate infecțiile la nivelul acestor organe. Poate combate diareea și stimulează metabolismul. Aceste efecte, împreună cu antioxidanții din compoziție, îl fac ideal și pentru curele de slăbire.

Fluidifică sângele și îmbunătățește activitatea cardiacă, iar datorită conținutului de vitamina K, determină creșterea vitezei de coagulare naturală a sângelui. Acest efect este periculos pentru anumite persoane cu afecțiuni cardiace, cu tromboze sau care urmează tratamente cu anticoagulante. Urzica are și efect antihemoragic și grăbește coagularea sângelui la locul unei tăieturi, dacă se aplică o compresă cu ceai concentrat.

Ceaiul de urzică are rezultate benefice și asupra pielii, fiindcă susține regenerarea tegumentelor, grăbește cicatrizarea și are efect antiseptic. Urzica este un ingredient folosit frecvent în șampoanele și tratamentele împotrivă mătreții și căderii părului, pentru că reglează activitatea glandelor sebacee și echilibrează structura pielii din zonele cu probleme. Compresele sau spălăturile se pot dovedi utile și în tratarea acneei moderate.

Contraindicații ale ceaiului de urzică

În cazul femeilor însărcinate, ceaiul de urzică este interzis pentru că poate cauza contracții uterine. Este însă benefic de la o lună după naștere, stimulând lactația și oferind energie proapetei mămici.

Pentru bărbați, urzica are efectul de a crește în mod natural secreția de testosteron dar și de a reduce activitatea dehidrotestosteronului, care cauzează afecţiuni ale prostatei.

Ceaiul de urzică are o concentrație destul de mare de substanțe active, prin urmare se recomandă să discutați cu un medic înainte de a începe un tratament intensiv.

Precauţii şi contraindicaţii

Culegerea urzicilor se va face cu precauţiile necesare pentru a evita fenomenele neplãcute în urma contactului pielii cu planta. Acest lucru se poate realiza prin purtarea mãnuşilor şi în general prin îmbrãcãminte corespunzãtoare, care sã previnã atingerea directã a plantei de tegumente.

Nu se vor folosi ca materie primã pentru preparate fitoterapeutice urzicile mature, deoarece toxinele care rezistã chiar la fierbere pot produce iritaţii la nivelul tegumentelor, al mucoasei gastrice şi al mucoasei cãilor urinare.

Preparatele din urzicã nu se administreazã la copiii sub doi ani, la femei în timpul sarcinii sau alãptãrii. La copiii mai mari şi la vârstnicii peste 65 de ani, se va începe cu preparate mai puţin concentrate. Surse: wikipedia.org, doc.ro, csid.ro.

ATENTIE! Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud și/sau nu inlocuiesc tratamentele medicale. Informatiile de pe site si materialele aferente au doar un caracter informativ si nu isi propun sa inlocuiasca consultul medical de specialitate. Aktualnews, nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor Dvs.

Dragi prieteni. Ne-ar face foarte mare plăcere să ținem legătura cu voi și pe rețelele de socializare, motiv pentru care vă invităm să ne urmăriți și pe pagina noastră de Facebook aktualnews.ro, unde vom putea discuta împreună știrile și articolele noastre. Vizitați pagina noastră Facebook aici.

loading...

Facebook Comments