De-a lungul secolului trecut, mai mulţi oameni s-au încumetat să experimenteze viata fără somn, din proprie iniţiativă, în încercarea de a-şi depăşi limitele propriului organism şi de a intra în Cartea Recordurilor. În 1965, Randy Gardner, un adolescent în vârstă de 17 ani, a bătut toate recordurile precedente, intrând în Guinness Book, pentru 11 zile şi 24 de minute de nesomn. Prin această încercare curajoasă, tânărul voia să demonstreze că privarea de somn nu provoacă efecte dezastruoase.
După încheierea maratonului de nesomn, Randy Gardner a dormit continuu timp de 15 ore şi, în câteva zile, viaţa i-a revenit la normal. Astfel, tânărul a reuşit să demonstreze că în anume condiţii de sănătate fizică şi mentală, privarea de somn nu aduce consecinţe dezastruoase asupra organismului, pe termen lung.
Printre efectele stării de nesomn raportate de către medici, Randy suferea de probleme de concentrare, de halucinaţii, schimbări bruşte de dispoziţie şi de pierderea memoriei pe termen scurt.
În cea de a 11-a zi, a fost rugat să scadă în mod repetat cifra şapte din 100. Randy a început scăderea, oprindu-se însă la 65. Întrebat de ce nu continuă, acesta a răspuns confuz că nu mai ţine minte ce trebuia să facă.
În mai toate colţurile lumii dăinuie numeroase mărturii scrise şi orale, care relatează că încă din timpuri străvechi au existat oameni care au trăit ani în şir, fără hrană şi fără apă.
În mai toate religiile lumii există menţiuni despre călugări şi sihaştri care, în calea lor către iluminarea divină, se retrăgeau în cele mai pustii locuri, nevoindu-se în rugăciune şi post negru continuu, perioade de timp inimaginabile.