Alarmă la graniță! Securitatea României la frontieră, în pericol. Ce s-a intamplat…

Alarmă la graniță! Securitatea României la frontieră, în pericol. Ce s-a intamplat…

- in DE ACTUALITATE, EXTERNE, INEDIT, NEWS, SOCIAL
947
Comentariile sunt închise pentru Alarmă la graniță! Securitatea României la frontieră, în pericol. Ce s-a intamplat…

Breșă de 85 de km la frontiera cu Ucraina. Sistemul de supraveghere de pe brațul Chilia nu mai funcționează.

Camerele de temoviziune din Delta Dunării nu mai funționează pentru că de doi ani a expirat contractul de mentenanță a sistemului. Polițiștii de Frontieră susțin că securitatea graniței se face mai mult uman și într-un ”orb tehnologic” pe perioada nopții pe lungimea celor 85 de km de pe brațul Chilia.

Întreg sistemul de supraveghere pe timp de noapte pentru graniță româno-ucraineană, de pe brațul Chilia, nu funcționează, deoarece contractul de mentenanță a expirat. În 2011 era pus în funcțiune sistemul integrat de supraveghere a traficului de nave pe Dunăre și în Delta Dunării, denumit SCOD.

Această investiție făcea parte din contractul de informatizare și modernizare a frontierelor României în vederea aderării la spațiul Schengen. EADS și subcontractori români s-au ocupat de această investiție, cu un total de 1,5 miliarde de euro, care teoretic a trebuit să întărească granițele Românei, ca ultimă frontieră a Uniunii Europene.

”Gaură” de 85 de kilometri

Această ultimă frontieră UE însemna și securizarea brațului Chilia din Delta Dunării care se constituie pe 85 de km ca graniță dintre România și Ucraina.

Sistemul SCOD însemna depistarea tuturor navelor și a persoanelor care trec pe acolo, mai ales pe timp de noapte. “Prin contractul de realizare şi implementare a Sistemului Integrat pentru Securitatea Frontierei (SISF), în cadrul Subsistemului Supraveghere, au fost date în exploatare în anul 2011, de-a lungul braţului Chilia, 14 sisteme optoelectronice multi–senzor (n.r. – cameră cu vedere pe timp de zi, cameră cu termoviziune şi telemetru laser montate pe stâlpi)”, au precizat reprezentanții Poliției de Frontieră. Valoarea investiţiei sistemului SCOD a fost de 11,5 milioane de euro.

continuarea pe: libertatea.ro

loading...

Facebook Comments