Masura dura propusa de Guvern! Pensiile a 7 milioane de romani sunt in pericol

Masura dura propusa de Guvern! Pensiile a 7 milioane de romani sunt in pericol

- in DE ACTUALITATE, ECONOMIE, INEDIT, NEWS, SOCIAL, UTILE
545
Comentariile sunt închise pentru Masura dura propusa de Guvern! Pensiile a 7 milioane de romani sunt in pericol
pensie

Guvernul pregătește o naționalizare mascată a pensiilor: Ministerul Finanțelor vrea să scadă contribuțiile care se duc în Pilonul II de pensii de la 5,1% la 2,5%, măsura fiind menită a crește veniturile autorităților, acestea fiind necesare pentru echilibrarea bugetului pentru a putea acoperi toate promisiunile electorale.

Intenția a fost anunțată de către Ionuț Mișa, ministrul Finanțelor, într-o întâlnire cu reprezentații conducerii asociației profesionale a administratorilor de pensii private (APAPR), potrivit Profit.ro. La întâlnire ar mai fi participat și Leonardo Badea, președintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), Ion Giurăscu – vicepreședinte al ASF și responsabil cu sectorul de pensii private, dar și și Ovidiu Răzvan Wlasopol, prim-vicepreședintele instituției.

Potrivit sursei citate, una dintre propuneri este și mai dură, respectiv reducerea contribuțiilor la pensii private de la 5,1% la 1%, ceea ce ar echivala cu o scădere cu 80% a contribuțiilor. Măsura afectează cei 7 milioane de români care cotizează la pensiile administrate privat.

pensie1

”Măsura vine să acopere o gaură astăzi creând o gaură în viitor. În acest moment se cotizează la pensie 10,5%. Concret, la 3.000 de lei brut, circa 300 de lei se duc la pensii. Ăștia 300 de lei se împart în două bucăți: 160 de lei se duc la stat și 140 de lei la pensia în sistem privat. Cu noua măsură, cei 140 de lei se mai împart încă o dată în două: 70 + 70 de lei. Măsura vine să acopere un gol, suma care se va strânge ar fi de ordinul miliardelor de lei”, a declarat consultantul fiscal Adrian Bența pentru Libertatea.

Reamintim, un scandal similar a izbucnit și în luna iunie, când tot actualul ministru Ionuț Mișa declara că pilonul II de pensii va dispărea. ”Pilonul II, da, se va desființa. Banii se vor întoarce înapoi la cei care au cotizat la pilonul de pensii, ei având posibilitatea să opteze pentru bugetul asigurărilor sociale sau pentru Pilonul III, cel privat. Practic vor opta între posibilitatea de a le administra statul acești bani și a le oferi o pensie la sfârșitul stagiului de cotizare sau să fie un privat care face acest lucru. Pilonul II este practic un mix între stat și privat. Toți cei care au cotizat vor fi și cei care vor primi banii înapoi”, spunea atunci Mișa în Parlament, chiar după audierile candidaților la funcția de miniștri în Cabinetul Tudose, potrivit Agerpres.ro.

El preciza atunci că intenționează finalizarea unui proiect în acest sens până la finalul anului.

Potrivit acestuia, la nivelul Pilonului II de pensii sunt acumulate în prezent 40 miliarde lei. Mișa mai spunea atunci că pensia pe care a primi-o astăzi un contributor la Pilonul II de pensii ar fi undeva la 25 de lei pe lună.

Ulterior, Mișa și-a retras declarația și și-a cerut scuze, în vreme ce liderul PSD Liviu Dragnea a declarat că nu se pune problema naționalizării pensiilor private.

Ungaria a naționalizat deja pensiile private, iar Polonia le-a naționalizat parțial.

sursa: libertatea.ro

loading...

Facebook Comments