Cum să transformi oamenii buni în oameni răi

Cum să transformi oamenii buni în oameni răi

- in DE ACTUALITATE, EDUCATIE SI CULTURA, SOCIAL, STIINTA
1713
Comentariile sunt închise pentru Cum să transformi oamenii buni în oameni răi

Cât de ușor pot fi convinși oamenii buni să fie răi? Depinde de cât de siguri sunt cei în cauză pe propriile persoane și decizii, iar aceste lucruri afectează modul în care creierul procesează rezultatul acțiunilor, după cum scrie într-un studiu publicat în jurnalul Current Biology.

În 1963, psihologul Stanley Milgram de la Universitatea Yale a publicat rezultatele experimentelor sale asupra obedienței și autorității, un subiect care a început să-l intereseze după procesele criminalilor de război naziști, dintre care mulți se scuzau prin faptul că urmau ordine.

Milgram a căutat să examineze persoane care ar fi putut fi convinse să facă anumite lucruri care să le trădeze conștiința într-un experiment care nu a inclus membri ai partidului nazist ci studenți. Aceștia adresau o întrebare unui alt presupus student, care nu era altceva decât un actor, și erau convinși de un așa-zis om de știință, actor de asemenea în cadrul studiului, să aplice șocuri electrice drept pedeapsă celui intervievat in cazul unui răspuns greșit. Pe măsură ce răspunsurile greșite se acumulau, pe atât de mari deveneau șocurile.

Deși cel intervievat țipa din camera alăturata că nu mai vrea să facă parte din studiu din cauza durerii provocate de șocuri, studenții studiați au continuat să le aplice la îndemnul așa-zisului om de știință, chiar dacă prezentau semne de îndoială, milă, regret.

Experimentul a demonstrat că majoritatea participanților doreau să urmeze un ordin chiar dacă acesta contravenea flagrant propriei conștiințe.

Ducând experimentul lui Milgram un pic mai departe, cercetătorii de la Universitatea College London și Universite Libre de Bruxelles din Belgia au concluzionat că, odată siliți să acționeze în detrimentul altei persoane, indivizilor li se alterează percepțiile asupra cauzei și efectului.

Pentru studiul lor, cercetătorii au desfășurat mai multe experimente. În primul, un agent a aplicat dureri fizice medii sau măsuri financiare unei „victime”, o decizie liberă sau impusă. Participanții au făcut apoi schimb de locuri pentru a înțelege situația din ambele roluri. În a doua parte a studiului, cercetătorii au analizat efectele acțiunii libere și ale celei impuse prin observarea activității cerebrale.

După studierea rezultatelor, savanții au descoperit că  acțiunea silită a mărit foarte mult timpul între acțiune și rezultatul ei, ceea ce s-a văzut și în creierele participanților. Când li s-a ordonat ceva, activitatea cerebrală a participanților semăna cu procesarea unei mișcări pasive mai mult decât a unei acțiuni voluntare.

Luate laolaltă, aceste studii sugerează că respectarea ordinelor nu este doar o scuză, nu în totalitate. Indivizii condiționați să acționeze într-un anumit fel procesează acțiunile altfel, iar acest lucru reduce simțul responsabilității.

Desigur, aceasta nu este o scuza pentru comportament iresponsabil, dar în acest mod este explicat măcar parțial de ce oamenii sunt de acord cu acțiuni dăunătoare altora doar pentru că o autoritate ordonă desfășurarea lor.

sursa: dicovery.ro

loading...

Facebook Comments