Anul 2017 este plin de evenimente meteo spectaculoase, mai ales că pe 12 august a avut loc cea mai mare ploaie de meteori din istoria umanității. În următoarele zile va avea loc ploaia de meteori Orionide, iar apogeul ei va fi chiar în această noapte. Ea provine din coada cometei Halley. Strălucirea meteoriților va scădea în intensitate până va dispărea complet pe data de 14 noiembrie.
Cei care doresc să se bucure de spectacol, trebuie să se deplaseze în afara orașului, să fie feriți de lumini. Se pot observa în jur de 20 de meteoriți pe oră, dar numărul lor maxim poate ajunge și la 60 de meteoriți pe oră.
Pentru a putea observa fenomenul, persoanele interesate trebuie să caute constelaţia Orion din emisfera de Nord. ,,Orionidele sunt printre primele cinci cele mai importante ploi de meteori ale anului,” a declarat meteorologul din cadrul AccuWeather. Brian Lada.
Cu cât locul de observare este mai întunecat, adică nu sunt lumini împrejur, cu atât se pot vedea mai mulţi meteori. Dacă nici Luna nu se află pe cer, se pot observa în condiţii ideale meteorii.
Atunci când cometa Halley trece prin sistemul solar se încinge la bază. Diferenţa de temperatură dintre zonele reci ale spaţiului şi părţile cometei care sunt încălzite de lumina solară din departare este atât de extremă încât părţi din miezul său îngheţat sunt sublimate, ceea ce înseamnă că gheaţa se transformă în gaz.
Suflul gazos propulsează segmente solide în spaţiu, dintre care unele se îndreaptă şi către Pământ. Sursa: descopera.ro
Dragi prieteni. Ne-ar face foarte mare plăcere să ținem legătura cu voi și pe rețelele de socializare, motiv pentru care vă invităm să ne urmăriți pe pagina Facebook, unde vom putea discuta împreună știrile și articolele noastre. Vizitați pagina noastră Facebook aici.