Mai multe pagini de Internet din Romania au fost infectate cu un virus care le-a permis infractorilor sa se foloseasca de calculatoarele utilizatorilor pentru a genera monede virtuale de tipul Bitcoin, Ethereum si Monero.
Hackerii au castigat zeci de mii de dolari. Utilizatorii care au fost afectati au observat o scadere a vitezei de procesare a calculatoarelor si o crestere a consumului de energie. Atacurile au venit pe fondul cresterii monedelor virtuale.
Cu o medie de 300 de utilizatori pe zi, pagina de Internet a Aeroportului din Craiova a fost atacata anul acesta de trei ori de hackeri. Ei au infectat site-ul cu un virus care le-a permis apoi sa utilizeze calculatoarele vizitatorilor ca sa creeze monede virtuale de tip „Monero” – al caror pret se apropie de 400 de dolari pe unitate.
Mircea Dumitru, director Aeroportul Craiova: „Singurul efect asupra utilizatorilor site-ului a fost viteza extrem de scazuta la incarcarea paginilor.”
Cazurile de acest fel s-au inmultit in ultima vreme. Tot mai multe site-uri au fost deturnate de hackeri pentru minare de monede virtuale, folosind calculatoarele vizitatorilor. Infractorii cibernetici recurg la aceasta metoda pentru ca aparatura necesarea pentru generarea de Bitcoin, Monero sau Ethereum este extrem de scumpa.
„Site-ul acesta este infectat de un hacker, a intrat, a uploadat acest script pe el. Atata vreme cat stau pe acest site, calculatorul merge foarte prost si imi consuma resurse. Dupa cum vedeti, procesul de la Chrome ocupa in acest moment de la 80-90 la suta.”
Calculatoarele de care hackerii se folosesc ca sa genereze monede virtuale ajung sa ruleze lent pentru ca puterea procesorului e utilizata in acest scop. Procedura se numeste minare. In plus, acestor calculatoare le creste consumul de energie – sustin specialistii in IT. Problema este ca putini utilizatori isi dau seama, conform bzi.ro
Site-ul aeroportului Craiova (aeroportcraiova.ro) are un script activ care se folosește de CoinHive pentru a mina criptomonede. Odată accesat, site-ul blochează practic computerul, folosind procesorul la capacitate maximă, scrie start-up.ro
Cum blochezi cryptojacking-ul?
În 2018, sunt metode ușoare prin care blochezi posibilitatea unui site de a face cryptojacking fără știința ta. Iată pașii:
- Dacă simți că procesorul tău trage din greu, că ventilatorul calculatorului sau laptopului se aude foarte tare, înseamnă că ceva consumă foarte multă capacitate de procesare. E timpul să verifici.
- Pe Windows acest lucru se face prin Task Manager – Processes. Dacă ai un proces care consumă foarte mult din procesor, de obicei în Chrome, încearcă mai întâi să închizi Chrome, să restartezi calculatorul, să pornești din nou site-urile active și să vezi ce se întâmplă. Testează fiecare site în parte.
- Pe Mac te duci la Activity Monitor pentru a vedea. Zilele trecute am descoperit că un coleg mina din greșeală pentru un site. Procesorul avea un proces care consuma 110% din capacitate.
- Dacă vrei să blochezi înainte de a se întâmpla orice tentativă de minare prin CoinHive sau alte softuri poți instala extensia de Google Chrome numită NoCoin care blochează scriptul de la CoinHive.
- Altă extensie utilă de Google Chrome este minerBlock. Aceste extensii îți arată și dacă site-ul vizitat are mineri în cod.
- Dacă folosești browserul Opera (recomandarea mea personală, e browserul folosit de mine) are NoCoin integrat standard, fără să mai fie nevoie să rulezi o extensie.
Lista site-urilor românești care fac cryptojacking o gasiti pe site-ul celor de la start-up.ro
Dragi prieteni. Ne-ar face foarte mare plăcere să ținem legătura cu voi și pe rețelele de socializare, motiv pentru care vă invităm să ne urmăriți pe pagina Facebook, unde vom putea discuta împreună știrile și articolele noastre. Vizitați pagina noastră Facebook aici.