Scenariul apocaliptic din filmele SF, tot mai aproape de realitate. In primavara se va termina numaratoarea inversa. Ce se va intampla atunci!

Scenariul apocaliptic din filmele SF, tot mai aproape de realitate. In primavara se va termina numaratoarea inversa. Ce se va intampla atunci!

- in STIINTA
1330
Comentariile sunt închise pentru Scenariul apocaliptic din filmele SF, tot mai aproape de realitate. In primavara se va termina numaratoarea inversa. Ce se va intampla atunci!
apocalipsa apei

Deşi acoperă 70% din suprafaţa Pamântului, apa, în special cea de băut nu este suficientă. Doar 3% reprezintă apă proaspătă. Cape Town este în pericol de a deveni primul oraș din lume fără rezerve de apă potabilă.

Unii dintre locuitori se tem că atunci când se va termina numărătoare inversă, în primăvară, guvernul va fi nevoit să trimită armata pe străzi pentru a preveni declanșarea anarhiei.

Ploaia de la începutul weekend-ului nu a durat mult, dar a fost suficientă pentru a amâna cu o lună fatidicul moment al „Zilei Zero”, care nu va mai sosi pe 12 aprilie, ci pe 11 mai, scrie CNN, preluat de digi24.ro

Străzile au fost luate cu asalt de oameni. În timp ce unii dansau bucuroși în ploaie, alții alergau cu bidoane spre gurile jgheaburilor pentru a colecta apa prețioasă, pe care au folosit-o apoi la spălatul hainelor.

Încă din decembrie, autoritățile sud-africane au anunțat impunerea unui regim de austeritate privind consumul de apă. Dușurile nu trebuie să dureze mai mult de 90 de secunde, proprietarii de piscine au interdicție în a le umple, spălătoriile auto trebuie să reducă drastic consumul de apă, iar fiecare locuitor nu are voie să depășească o cotă de 50 litri/zi.

„Restricțiile la apă sunt nebunești (…) Practic, te simți vinovat ori de câte ori tragi apa”, spune Wayne Rodd, în vârstă de 32 de ani, locuitor din Cape Town.

Jennifer Stock, în vârstă de 30 de ani: „Trebuie să cântărim atent tot ce facem, să prioritizăm fiecare picătură de apă. Vreau să-mi fac o ceașcă cu ceai sau aleg să păstrez în viață o micuță plantă care ajută albinele să supraviețuiască?”

Conform previziunilor aprobate de ONU, cererea mondială de apă dulce va depăși oferta cu 40% în 2030, datorită combinării schimbărilor climatice, acțiunilor umane și a creșterii populației.

Iată o listă cu alte metropole care riscă să rămână fără apă potabilă în afară de Cape Town care se confruntă deja cu o criză uriașă de apă:

  1. São Paulo . Capitala financiară a Braziliei și unul dintre cele mai populate 10 orașe din lume a trecut printr-o încercare similară cu cea din Cape Town în 2015, când rezervorul principal de apă potabilă a scăzut sub 4%.
  2. Bengaluru. Oficialii locali din orașul din sudul Indiei se luptă să gestioneze sistemele de apă și canalizare ale orașului.
  3. Beijing. În 2014, fiecare dintre cei peste 20 de milioane de locuitori ai orașului Beijing avea doar 145 de metri cubi.
  4. Cairo. ONU estimează că țara va ajunge să sufere de o lipsă critică de apă potabilă până în 2025.
  5. Jakarta. Ca și multe orașe de coastă, capitala indoneziană se confruntă cu amenințarea creșterii nivelului mării.
  6. Moscova. Un sfert din rezervele de apă dulce din lume se află în Rusia, însă țara este afectată de problemele de poluare cauzate de moștenirea industrială a erei sovietice. Acest lucru este deosebit de îngrijorător pentru Moscova, metropola fiind dependentă în proporție de 70% de apa de suprafață.
  7. Istanbul. Potrivit cifrelor oficiale ale guvernului turc, țara este din punct de vedere tehnic într-o situație de stres în apă. Experții locali au avertizat că situația ar putea să se înrăutățească până în 2030 în ceea ce privește deficitul de apă.
  8. Mexico City. Unul din cinci primește apă la robinet doar câteva ore pe săptămână, iar alte 20% au apă curentă doar o parte din zi.
  9. Londra. Cu toate că Londra este considerat de mulți ca un ”oraș ploios”, cantitatea de apă pluvială din capitala Marii Britanii este mai mică decât media anuală din Paris si New York. Potrivit Greater London Authority este probabil ca orașul să aibă probleme de aprovizionare cu apă potabilă până în 2025 și „lipsuri grave” până în 2040.
  10. Miami. Florida se numără printre cele mai afectate de ploaie cinci state americane în fiecare an. Cu toate acestea, există riscul unei crize a apei potabile în Miami. Acest lucru se datorează faptului că apa din Oceanul Atlantic a contaminat Aquiferul Biscayne, principala sursă de apă dulce a orașului, scrie libertatea.ro

Dragi prieteni. Ne-ar face foarte mare plăcere să ținem legătura cu voi și pe rețelele de socializare, motiv pentru care vă invităm să ne urmăriți și pe pagina noastră de Facebook aktualnews.ro, unde vom putea discuta împreună știrile și articolele noastre. Vizitați pagina noastră Facebook aici.

loading...

Facebook Comments