Oamenii de ştiinţă din China au reuşit pentru prima dată în istorie să teleporteze un obiect pe orbita Terrei, sub forma unui foton care a fost transferat la bordul unui satelit aflat la o altitudine de peste 500 de kilometri, informează businessinsider.com.
În 2017, cercetătorii din China au dus procesul cu un pas mai departe: ei au teleportat cu succes un foton de pe Terra la bordul unui satelit ce orbitează la o altitudine de peste 500 de kilometri.
Satelitul, denumit Micius, este un fotoreceptor deosebit de sensibil, capabil să detecteze stările cuantice ale fotonilor lansaţi de la sol.
Satelitul Micius a fost lansat pentru a permite oamenilor de ştiinţă să testeze diverse concepte tehnologice de bază ale fizicii cuantice, precum inseparabilitate, criptografie şi teleportare.
Noua teleportare a fost anunţată sub forma unuia dintre primele rezultate obţinute în urma acestor experimente.
Savanţii chinezi nu numai că au reuşit să teleporteze primul obiect din istorie de la sol pe orbita terestră, ci au creat şi prima reţea cuantică satelit-sol, doborând recordul de distanţă pentru o măsurare a inseparabilităţii cuantice.
Teleportarea cuantică se bazează pe inseparabilitatea cuantică – situaţia în care un set de obiecte cuantice (precum fotoni) se formează în acelaşi moment într-un spaţiu.
În acest fel, ei împărtăşesc aceeaşi existenţă.
Acea experienţă comună continuă şi atunci când fotonii sunt separaţi – ceea ce înseamnă că măsurătorile efectuate asupra unuia influenţează imediat starea celuilalt, indiferent de distanţa dintre ei.
Această legătură poate fi folosită pentru a transmite informaţie cuantică, prin „descărcarea” informaţiei asociate unui foton – cu ajutorul unei legături inseparabile – celuilalt foton.
Al doilea foton preia identitatea primului.
Aceasta este teleportarea.
În cazul particular al experimentului cercetătorilor chinezi, aceştia au creat perechi inseparabile de fotoni la sol, cu o rată de aproximativ 4.000 pe secundă.
Apoi, ei au trimis unul dintre fotoni pe satelit şi au păstrat celălalt foton la sol.
În cele din urmă, savanţii au măsurat fotonii de la sol şi de pe orbită, pentru a confirma că acea legătură de inseparabilitate s-a produs cu adevărat.
Trebuie menţionat, totuşi, faptul că există şi anumite limite pentru această tehnologie.
Teleportarea unor obiecte mari, de exemplu, este deocamdată imposibilă.
În teorie, nu există o limită maximală pentru distanţa unei teleportări, însă inseparabilitatea cuantică este fragilă, iar legătura fotonică poate fi întreruptă cu uşurinţă, relatează Agerpres.
sursa: romania-actualitati.ro