Canada fara vize incepand cu 1 Decembrie ora 16. Toate informatiile de care aveti nevoie daca doriti sa calatoriti, sa munciti sau sa studiati in aceasta tara

Canada fara vize incepand cu 1 Decembrie ora 16. Toate informatiile de care aveti nevoie daca doriti sa calatoriti, sa munciti sau sa studiati in aceasta tara

- in UTILE
1404
Comentariile sunt închise pentru Canada fara vize incepand cu 1 Decembrie ora 16. Toate informatiile de care aveti nevoie daca doriti sa calatoriti, sa munciti sau sa studiati in aceasta tara

Este în intenția autorităților canadiene ca începând cu data de 1 decembrie 2017, ora 16.00 (ora României), toți cetățenii români, indiferent de tipul pașaportului deținut (pașaport simplu electronic, pașaport simplu, pașaport temporar, pașaport diplomatic și pașaport de serviciu),  să fie scutiți de viză pentru a călători în Canada (fie pe calea aerului, fie pe cale terestră sau maritimă), pentru perioade de maxim 6 luni, în scop turistic (inclusiv pentru vizitarea prietenilor și a membrilor familiei, precum și pentru prospectarea oportunităților de derulare a afacerilor).

Persoanele care vor intenționa să intre în/tranziteze Canada pe calea aerului, vor trebui să dețină o Autorizație de Călătorie Electronică (Electronic Travel Authorization – eTA).

Persoanele care vor intenționa să intre în Canada pe cale terestră (autoturism, autobuz, tren) sau maritimă (la bordul unei ambarcaţiuni, inclusiv al unui vas de croazieră)  vor trebui să dețină doar un pașaport valabil, fără a mai fi necesară obținerea eTA!

Ce este eTA?

eTA (autorizația de călătorie electronică) reprezintă o cerință obligatorie de îndeplinit de către toți cetățenii străini exonerați de obligativitatea deținerii vizei, care călătoresc în/tranzitează Canada pe calea aerului. eTA este, în mod electronic, atașată pașaportului călătorului și are o valabilitate de 5 ani de zile (sau până la expirarea valabilității pașaportului).

ATENȚIE!

Pentru a obține eTA, completați cererea online pe care o veți regăsi doar pe website-ul oficial al Guvernului Canadei (www.Canada.ca/eTA-Romania).

În măsura în care este posibil, obțineți eTA înainte de a vă rezerva biletul de avion!

Înainte de a iniția completarea cererii pentru obținerea eTA, asigurați-vă că dețineți:

  • Un pașaport valabil;
  • Un card bancar de credit sau de debit: VISA, MASTERCARD, AMERICAN EXPRES Visa Debit, JCB, Interac, inlcusiv carduri preplătite (pre-paid). Taxa pentru eliberarea eTA este de 7 dolari canadieni;
  • O adresă de e-mail valabilă.

Pentru mai multe informații sau pentru a completa cererea pentru obținerea eTA, puteți accesa: www.Canada.ca/eTA-Romania

Atenție! Nu veți avea nevoie de Autorizație de Călătorie Electronică dacă sunteți deja în posesia unei vize valabile de intrare în Canada! Puteți continua să folosiți viza de intrare până la expirarea valabilității acesteia

Intenționați să studiați sau să munciți în Canada?

Atenție! Simpla deținere a eTA nu e suficientă! Va trebui să obțineți și un permis de muncă sau de studii!

Pentru informații suplimentare privind obținerea permiselor de studii sau de muncă, accesați:

Aplicați la Ambasada Canadei la București pentru obținerea unui permis de muncă sau de studii înainte de a vă deplasa în Canada!

Dacă veți intenționa să studiați în Canada, după data de 1 decembrie 2017, pentru o perioadă de maxim 6 luni, nu veți aveți nevoie de permis de studii! Veți avea nevoie doar de eTA!

Conform informațiilor furnizate de autoritățile canadiene, începând cu data de 1 decembrie 2017, Autorizația de Călătorie Electronică (eTA) va fi acordată automat atunci când vă este aprobată eliberarea unui permis de muncă sau de studii.

Atenție! Există persoane sau organizații care vă pot oferi informații false în legătură cu solicitarea azilului în Canada!

Canada acordă protecție refugiaților doar în cazurile în care se poate demonstra că persoanele sunt persecutate sau că acestea riscă să fie supuse torturii, tratamentelor inumane sau degradante în țara de origine.

Nu veți putea obține statut de refugiat sau azil politic în Canada dacă nu există motive întemeiate.

Persoanelor care au săvârșit infracțiuni grave sau care fac declarații false ori utilizează documente false pentru a solicita acordarea statutului de refugiat nu le va fi acordată protecția specifică.

Nu prezentați documente false pentru a solicita azil sau statut de refugiat! Puteți fi arestat sau vă poate fi interzis dreptul de a călători în Canada!

Pentru mai multe informații accesați:

Atenție! Respectați regimul de ședere în Canada și nu modificați scopul declarat al călătoriei, în caz contrar Autorizația de Călătorie Electronică ar putea fi anulată!

Cu toate acestea, dacă există motive neprevăzute care fac necesară o ședere mai îndelungată decât cea inițial planificată, va trebui să contactați imediat autoritățile canadiene și să aplicați pentru extinderea perioadei de ședere,  cât încă aveți un statut legal în Canada.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat să se adreseze misiunii diplomatice a României şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

Informaţii utile pentru oamenii de afaceri români, referitoare la Programul “Business Express”, lansat de către autorităţile canadiene în data de 10 octombrie 2014

Lansarea Programului “Business Express” a fost anunţată de către Ministerul pentru Cetăţenie şi Imigraţie din Canada în data de 10 octombrie 2014 şi vizează facilitarea călătoriilor în această ţară ale oamenilor de afaceri care reprezintă companii româneşti cu o cifră de afaceri ridicată.

MAE sublinează că vor beneficia de acest program doar reprezentanţii companiilor româneşti care au agreat includerea în programul respectiv, pe baza unor invitaţii adresate de către Ambasada Canadei la Bucureşti.

În perioada următoare, Ambasada Canadei la Bucureşti va transmite către companiile româneşti eligibile invitaţiile de a participa la acest program. Procesul de selecţie a companiilor se derulează exclusiv la nivelul misiunii diplomatice canadiene, nefiind necesare solicitări formulate în prealabil de către companiile româneşti.

Printre facilităţile de care vor beneficia reprezentanţii companiilor incluse în program se numără:

  • prioritate la procesarea vizelor (cca. 3-4 zile lucrătoare);
  • eliminarea obligativităţii prezentării anumitor documente justificative;
  • posibilitatea de a transmite cererile de viză online.

 

Doriţi să munciţi în Canada?

Pentru a putea lucra legal în Canada, cetățenii români trebuie să dețină fie o viză de rezident temporar, fie permisul temporar de lucru, în funcție de criteriile stabilite de legislația canadiană pentru tipul de munca prestată.

Procedura de obținere a acestora precum și alte detalii pot fi găsite pe pagina de internet a Ministerului federal Canadian de Externe, la adresa: http://www.canadainternational.gc.ca/romania-roumanie  (Visa and Immigration).

Pentru informatii generale privind standarele de angajare, legislația muncii, protecția muncii, plăți compensatorii etc, accesați pagina de internet a Ministerului federal al Muncii: http://www.travail.gc.ca/fra/accueil.shtml. Aici se pot găsi trimiteri la condițile de angajare pentru fiecare provincie canadiana.

Pentru reglementările specifice provinciei Quebec, informații detaliate pot fi gasite pe pagina de internet a Ministerului provincial al Muncii și Solidarității Sociale: http://emploiquebec.gouv.qc.ca/

De la 1 ianuarie 2015 a intrat în vigoare, la nivel federal, un Program de intrare rapidă (Express entry) care a înlocuit programul anterior (Temporary Foreign Worker Program) aplicat în anii 2013-2014 și care a fost considerat un eșec (a fost suspendat în aplicare din 2013 și a generat o serie de blocaje – pe o parte și abuzuri din partea angajatorilor canadieni – pe de altă parte).

Noul program, prin care se scurtează mult procedura de soluționare urmărește facilitarea intrării tinerilor cu înaltă calificare, reducând opțiunile profesionale admisibile atât ca domenii cât și ca nivel de pregătire la 4 mari domenii de muncă:

  • lucrători calificați în care sunt incluși cei specializați într-o meserie, management și comerț. Cele mai eligibile ocupații necesită studii universitare sau diplome eliberate de școlile de comerț;
  • lucrători în domeniul sănătății în care sunt incluși medici, specialiști, asistente medicale practicante și alte specialități cum ar fi tehnicieni – laboranți, farmaciști și fizioterapeuți;
  • absolvenți ai unor instituții internaționale în care sunt incluși cei care dețin o diplomă universitară, o diplomă sau un certificat de la o instituție post-liceală recunoscută în Canada. Diplomele și certificatele sunt acceptate numai dacă sunt emise de instituții publice de învățământ (nu private).
  • absolvenți ai unor instituții internaționale de rang superior (deținători de diplome master sau doctorat primite în ultimii 2 ani, utilizate/acceptate pentru un program (de cercetare) al instituțiilor canadiene.

Pentru toate categoriile, dar în special pentru ultima, este necesară o ofertă de angajare completă (full time) sau pe perioadă nedeterminată cu un salariu care să permită solicitantului stabilitate economică în Canada .

Conform schiței federale (sus – prezentată), Canada va accepta în 2015 între 260.000 și 285.000 imigranți, (cu 20.000 peste cifra acceptată în 2014, dar sub cifra de 330.000 persoane acceptate în 2012; facem precizarea că între cei acceptați în 2014, cei mai mulți aveau deja vechime și proveneau din blocajele petrecute în 2013).

În cadrul federal, provinciile au lansat propuneri de program proprii cu accent pe necesitățile zonale: astfel, British Columbia solicită specialiști în domeniul exploatării și lichefierii gazelor; Alberta – specialiști în petrol și gaze; Saskatchewan – în minerit și agricultură. Domeniile de înaltă calificare – medical, inginerie, cercetare științifică sunt solicitări generale (provinciei British Columbia i-au fost alocate 5.500 locuri, față de 4.100 în 2014, în domenii de cercetare -master, doctorat).

Întreaga activitate este coordonată de Ministerul Muncii și Ministerul Imigrației și Cetățeniei care caută un echilibru între nevoile reale și bugetul de asigurări sociale (prin îmbătrânire și sosirea a numeroși “inactivi” pentru reintregirea familiilor, fondurile necesare au crescut constant).

Problema admisibilității “preferențiale” este generată și de faptul că autohtonii refuză să lucreze în anumite sectoare (lanțuri fast-food, agricultură, servicii publice de salubritate, îngrijire bătrâni, minerit etc.), sectoare care sunt acoperite de imigranți (în agricultură – sud americani, în alimentație publică și servicii publice – asiatici – filipinezi, indieni, pakistanezi etc).

 

Ameninţări teroriste

Canada nu a suferit atacuri teroriste pe teritoriul naţional şi riscul ameninţărilor teroriste în Canada este scăzut, însă cetăţenii români trebuie să aibă în vedere riscurile globale pe care fenomenul terorist le poate produce oriunde în lume.

Recomandăm cetăţenilor români care călătoresc sau se află în Canada să consulte periodic informaţiile prezentate de autorităţile canadiene şi să urmeze recomandările acestora.

 

Siguranţă şi criminalitate

Canada este o ţară sigură din punct de vedere al criminalităţii. Infracţiuni minore de tipul furtului din buzunare, înşelăciunilor sau furtului din maşini sunt mai frecvente în zone aglomerate (gări, staţii, parcări, centre comerciale, benzinării sau zone de servicii pe autostrăzi).

De asemenea, există trei oraşe cu potenţial infracţional ridicat (trafic şi consum de substanţe halucinogene, jafuri armate, schimburi de focuri de armă, răpiri etc.), în care crima organizată intră în cotidian: Toronto, Vancouver şi Montreal.

Se recomandă evitarea împrumutării cărţilor de credit personale, a cecurilor sau a altor documente personale, evitarea tranzacţiilor pe internet, dacă nu există siguranţa acestora.

În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor, se recomandă contactarea celui mai apropiat birou al poliţiei. În cazul pierderii paşaportului românesc, se recomandă sesizarea atât a biroului local de poliţie, cât şi a oficiului consular român cel mai apropiat.

În cazul unor incidente grave (accidente, tâlhării), care necesită intervenţia imediată a autorităţilor canadiene, trebuie apelate următoarele numere de urgenţă:

  • 911 – poliţie, pompieri, salvare, alte servicii de urgenţă
  • 0 pentru a intra în legătură cu operatorul telefonic naţional şi a solicita sprijin; operatorul telefonic, în cazuri de urgenţă, informează autorităţile de poliţie locale

Se recomandă ca titularul paşaportului să completeze datele particulare ale unei rude sau prieten care poate fi contactat în caz de accident (pagina 32 din paşaport) şi să citească cu atenţie recomandările din penultima copertă, interioară, a paşaportului. Pentru evitarea oricăror dificultăţi în timpul călătoriei sau şederii în străinătate, se recomandă fotocopierea primelor două pagini din paşaport (cele conţinând datele personale), în două exemplare, din care unul să fie lăsat la o rudă sau prieten şi celălalt să fie păstrat personal, separat de paşaport, pentru a uşura la nevoie identificarea titularului paşaportului pierdut, furat, deteriorat sau distrus.

Se recomandă, de asemenea, sesizarea celui mai apropiat oficiu consular român, care poate acorda asistenţa consulară în condiţiile prevăzute de lege:

  • Ambasada României la Ottawa
  • Consulatul General al României la Montreal
  • Consulatul General al României la Toronto
  • Consulatul General al României la Vancouver
  • Consulatul General Onorific al României la Moncton
  • Consulatul Onorific al României la Quebec

Sistemul medical

Canada nu suportă cheltuielile privind serviciile de spitalizare şi cele medicale, care sunt foarte costisitoare. Se impune încheierea unor asigurări medicale şi de călătorie în România, înaintea efectuării deplasării în Canada. De aceea, recomandăm tuturor cetăţenilor români care călătoresc în Canada să încheie poliţe de asigurare de călătorie care includ şi acoperirea costurilor medicale în caz de îmbolnăvire, accident sau deces.

Recomandăm ca aceste poliţe de asigurare să acopere întreaga durată a călătoriei, din ziua plecării din România până în ziua întoarcerii.

Condiţii privind traficul auto

  • Circulaţia auto

Circulaţia auto se efectuează pe partea dreaptă a drumului public.

  • Starea drumurilor

Starea generală a infrastructurii rutiere este foarte bună.

  • Limitele de viteză

Viteza este limitată la 100 km/oră pe autostradă, iar în oraşe între 50 şi 80 km/oră. Depăşirea vitezei legale constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenzi substanţiale şi penalizări sub formă de puncte.

  • Parcarea

Parcarea se face, în general, contra cost.

  • Permisul de conducere

Întrucât în Canada fiecare provincie şi teritoriu are reguli şi norme proprii de circulaţie şi de emitere a permiselor de conducere, detalii specifice în funcţie de provincie se pot afla la departamentele de informaţii: http://www.tc.gc.ca/eng/regions-road.htm

 

Reglementări vamale

Importul în Canada al următoarelor mărfuri poate fi reglementat, controlat (necesitând un permis special) sau interzis, după caz: arme de foc sau alte arme (articole pirotehnice); droguri; produse provenind de la specii pe cale de dispariţie (fildeş, corali, produse din piele de reptilă); bunuri culturale (antichităţi, obiecte culturale). Suma limită în valută care poate fi introdusă şi scoasă din Canada este de 10.000 dolari canadieni de persoană.

Limitele cantitative pentru anumite produse care se introduc în Canada sunt: 1.14 litri băuturi spirtoase; 1.5 litri vin; 8.5 l bere; maximum 200 ţigări; 50 de trabucuri; 200 grame de tutun fabricat. Pentru cantităţile ce depăşesc aceste limite este necesară autorizaţie specială. Cantităţile sunt stabilite de fiecare provincie sau teritoriu. Evitarea transportului de produse alimentare de origine animală şi vegetală este necesară. Pentru cadouri ce depăşesc suma de 60 dolari canadieni se aplică taxe vamale.

Informaţii suplimentare privind regimul vamal aplicat de Canada pot fi obţinute de la Agenţia Canadiană de Inspectare a Alimentelor (www.inspection.gc.ca) sau Agenţia Serviciilor Frontaliere (http://www.cbsa-asfc.gc.ca/).

Regimul medicamentelor

Medicamentele pentru uz personal trebuie sa fie introduse în ambalajul original, iar posesorul trebuie să deţină o reţetă, o copie a acesteia sau o scrisoare din partea medicului care a prescris reţeta.

Regimul animalelor de companie

Animalele de companie care intră pe teritoriul canadian pot fi supuse unei perioade de carantină. Detalii despre regimul animalelor de companie pot fi obţinute de la Agenţia Serviciilor Frontaliere a Canadei (http://www.cbsa-asfc.gc.ca/).

Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea ministerului, pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare. Sursa: MAE.ro

Dragi prieteni. Ne-ar face foarte mare plăcere să ținem legătura cu voi și pe rețelele de socializare, motiv pentru care vă invităm să ne urmăriți pe pagina Facebook, unde vom putea discuta împreună știrile și articolele noastre. Vizitați pagina noastră Facebook aici.

loading...

Facebook Comments