Unele citrice pot fi crescute mai greu in casa decat altele, insa, din fericire, lamâiul poate fi plantat cu usurinta chiar pe balcon sau in curtea casei.
Trceam zilnic spre serviciu prin fața vecinului meu și nu am putut sa nu observ cum pe zi ce trece, in balconul acestuia, se dezvolta un mic pomisor. La inceput nu am inteles despre ce pom era vorba, dar intr-o buna zi cand am zarit lamaile aurii atarnand victorioase in pom mi-a lasat gura apa si am inteles.
Eu stau la curte vis-a-vis de blocul lui. Am incercat in fel si chip sa plantez un lamai si nu mi-a reusit. L-am cumparat gata crescut dar nu a rezistat. Doream sa mananc si eu lamai naturale, crescute in curtea mea fara chimicale. Asa ca intr-o zi, mi-am luat inima in dinti si m-am dus la usa lui sa-l iscodesc, ce si cum. Vecinul s-a dovedit a fi de treaba si m-a invatat tot ce trebuie sa stiu. Mi-am luat notite si acum va zic si voua.
Cand iti cultivi propriile fructe, vei putea vedea diferenta de gust si de aroma si vei putea evita contactul cu substantele chimice folosite in culturile conventionale. Iata cateva instructiuni despre cum sa-ti cultivi singur propriul lamâi:
Prima varianta si cea mai usoara ar fi aceea sa cumperi unul.
Se recomanda achizitionarea unui copac tânar (de 2-3 ani) pentru cele mai bune sanse de rodire. Cumpara un ghiveci din lut sau lemn(cu multe gauri pe fundul ghiveciului) si mai mare decat copacelul cumparat (cand va creste, vei avea nevoie de un ghiveci adanc de aproximativ 30-40 cm si un diametru de 43-50 cm).
Pune copacelul in ghiveci si umple zona de drenaj cu pietre pentru o mai buna circulatie a aerului. Umple ghiveciul cu pamant, insa nu uita ca poti gasi pamânt special pentru citrice, care iti poate mari sansele de succes. Pentru rodire timpurie e posibil ca lamâiul sa necesite altoire.
Acestea sunt pregatirile principale. Copacul are nevoie de lumina de la soare 8-10 ore pe zi, apa cu regularitate (dar nu prea multa). De preferat este ca lamâii sa stea cât mai mult la lumina naturala, preferabil pe balcon sau in gradina deoarece au nevoie de curenti de aer.
Lamâile au nevoie de regula intre 6-9 luni pentru a se coace, cand prind culoare si sunt destul de moi la atingere – atunci sunt gata. Lamâii sunt în topul plantelor ce pot fi crescute si in apartament datorita parfumului lor deosebit si florilor albe gingase.
A doua varianta si cea mai anevoioasa dar cu satisfactii depline, este sa cresti lamaiul din seminte. Iata de ce ai nevoie in acest caz:
- O lamaie organica pentru ca cele ne-organice nu contin seminte care incoltesc
- Sol fertil, preferabil cu vermiculit, turba, perlit si ingrasaminte naturale (compost organic)
- Un ghiveci pentru plantare (larg de 15 cm si adanc de 15 cm)
- Un ghiveci pentru perioada de rodire (larg de 60 cm si adanc de 30 cm)
- O locatie insorita si / posibil o lampa pentru crestere
Iata care sunt pasii:
- Desfa o lamaie si inlatura un sambure. Inlatura toata pulpa de pe el pentru a reduce riscul de putezire.
- Il poti pastra peste seara intr-o cana cu apa calduta pentru a te asigura ca este curat, dar in acelasi timp nu este uscat
- Trebuie sa plantezi samburele imediat (nu trebuie sa se usuce). Samburele trebuie sa fie inca umed cand este ingropat in pamant. Planteaza sâmburele la 1,25 cm pana la mijlocul ghiveciului.
- Foloseste o sticla cu vaporizator pentru a stropi pamantul direct deasupra samburelui.
- Acopera ghiveciul cu un strat de pietricele de râu.
- Plaseaza ghiveciul intr-un loc cald, luminos.
- Stropeste pamântul cu apa din când in când. Pamântul trebuie pastrat doar umed, nu trebuie udat in exces.
Dupa doua saptamâni ar trebui sa iasa un vlastar. Daca nu se intampla asta si observi ca planta nu are suficienta lumina, plaseaza o lampa lânga aceasta pentru a suplimenta lumina de la soare.
Planta trebuie sa aiba pamantul umed si cel putin opt ore de lumina pe zi si trebuie sa primeasca doze moderate de ingrasamant organic saptamanal.
Trebuie acordata atentie insectelor si bolilor care pot ataca planta. Protejeaza tanarul lamai inlaturand frunzele galbene.
Cand planta creste si nu mai incape in ghiveci, se muta in ghiveciul mai mare. Mutarea dintr-un ghiveci in altul este foarte similar cu procedeul folosit la plantare.
Ultima etapa si una dintre cele mai delicate este, altoirea lamaiului.
Lucrul asta nu mi l-a mai spus bunul meu vecin, deoarece nici el nu il stia prea bine, cu toate ca lui i-a reusit. Probabil sa nu ma supar, daca nu-mi iese, deoarece este destul de complicat. Astfel am facut putina munca de documentare si am gasit pe horticultorul.ro cum se face exact si cu imagini. Primul dintre dumneavoastra care va reuseste datorita acestui articol sunteti dator cu o limonada sau un kg de lamai din productia proprie… macar o poza. 🙂
Nu uita. Posibil sa nu iti reuseasca din prima, DAR, numai “CINE NU MUNCESTE NU GRESESTE” si cine nu greseste, ce pateste?… ati ghicit… MERITA PROMOVAT! 🙂
Altoirea lamaiului este un procedeu de inmultire vegetativa ce presupune pricepere in manuirea briceagului de altoit. Cu putina exersare in prealabil, rezultatele altoirii pot fi satisfacatoare chiar si la incepatori.
Etape in altoirea lamaiului
1. Perioada optima de altoire este intre lunile mai-august;
2. Specii portaltoi se pot folosi plante obtinute din samanta de – lamai, portocal, madarin, grapefruit;
3. Inainte de altoire cu o saptamana udati abundent lamaiul (va stimula circulatia sevei si desprinderea cojii portaltoiului). Alta metoda de favorizare a desprinderii coji o reprezinta – scurtarea portaltoiul la jumatate si aplicarea fertilizarii cu ingrasaminte ce contin mai mult N (azot). La indemana sunt ingrasaminte pentru plante decorative prin frunze. Aplicarea de ingrasaminte cu N se va face cu 3 saptamani inainte de altoire.
I. Metoda de altoire a lamaiului – Sub coaja – in cap de altoire.
Altoirea lamaiului – sub coaja – in cap de altoire se realizeaza in cateva etape succesive, descrise mai jos si reprezentate in imagini:
a) taierea ramurilor portaltoi cu diametru mai mare de 1,5 cm (taiere neteda cu foarfeca horticola bine ascutita). Daca taietura nu este perfect neteda-se netezeste cu briceagul de altoit (Vezi fig.);
b) realizarea unei incizii longitudinale (cu briceagul de altoit – Vezi fig.) si desprinderea a 1-2 mm coaja de o parte si de alta a inciziei cu ajutorul spatulei briceagului de altoire (fara a rani scoarta), Vezi fig.;
c) sectionarea ramurii altoi sub forma de pana (Vezi fig.) Atentie !!! – ramura altoi se recolteaza din pomi sanatosi care fac fructe. Ramura altoi trebuie sa fie ramura anuala si lemnificata (in sectiune circulara la baza ramurii sa fie rotunda), Vezi fig. Pe partea opusa taieturii sau doar pe laterale, se elimina primul strat de coaja verde lucioasa, fara sa se ajunga la lemn, trebuie sa ramana zona cambiala de un verde deschis, (Vezi fig.);
d) introducerea ramurii altoi in incizia creata se face de sus in jos prin impingere, ajutandu-ne de spatula briceagului (Vezi. fig.). Trebuie avut grija ca altoiul sa fie acoperit in ambele parti de coaja portaltoiului (Vezi fig.);
e) legarea cu banda de altoit sau banda izolatoare (banda pentru izolatii electrice) a zonei de altoire se face cu grija fara sa deplasam ramura altoi (Vezi fig.);
f) sectionarea ramurii altoi la 3 muguri si doua frunze (limbul frunzei se reduce la jumatate pentru a reduce evapotranspiratia);
g) aplicarea pe capul de altoire a unui tampon cu vata care trebuie mentinut in permanenta umed sau a masticului de altoire Arborrin sau Potaben;
h) pulverizarea cu apa a ramurii altoi si frunzelor are rolul de a mentine o umiditate crescuta in jurul acesteia;
i) se acopera cu o punga de polietilena elementele altoite (altoi si portaltoi) pentru a pastra umiditatea mai crescuta in jurul acestei zone.
Intretinerea lamailor altoiti, dupa altoire
Faceti tratamente foliare cu topsin pentru a preveni eventuale boli ce pot sa apara. Tratamentele cu fungicid se aplica o data la 2-3 saptamani;
Se verifica in permanenta ca de pe zona portaltoiului sa nu porneasca cresteri noi, orice incercare de crestere se suprima.
La 2-4 luni dupa altoire pot sa apara primele semne, incep cresterile de pe ramura altoi (Vezi fig.) Se va proceda la inlaturarea treptata a pungii de protectie.
La un an de la altoire, cand sunt semne vizibile de calusare se va inlatura si banda de altoit.
Lamaiul altoit va fructifica dupa 1-4 ani de la altoire, atunci cand planta va avea formate ramurile de ordin 4 (Vezi fig.).
!!! Atentie – Metoda nu garanteaza o prindere de 100 % si exista riscul ca planta altoita (portaltoiul) sa fie grav afectata sau sa se usuce.
Sper sa va reuseasca si voua ca mie mi-a iesit brici. Nu mai dau banii pe lamai ca sunt scumpe si am si casa parfumata si infrumusetata. Acum ma mandresc cu lamaiul meu. Daca ai reusit si tu comenteaza cu poza lamaiului tau. Sa vedem care este mai frumos.
autor: aktualnews.ro
Dragi prieteni. Ne-ar face foarte mare plăcere să ținem legătura cu voi și pe rețelele de socializare, motiv pentru care vă invităm să ne urmăriți și pe pagina noastră de Facebook aktualnews.ro, unde vom putea discuta împreună știrile și articolele noastre. Vizitați pagina noastră Facebook aici.