O veste tristă pentru cei cărora le place să bea bere ocazional: această băutură este preferată de ţânţari. Sau cel puţin pentru un anumit tip de ţânţari care sunt purtători de boli precum malaria, Zika sau febra galbenă

O veste tristă pentru cei cărora le place să bea bere ocazional: această băutură este preferată de ţânţari. Sau cel puţin pentru un anumit tip de ţânţari care sunt purtători de boli precum malaria, Zika sau febra galbenă

- in DE ACTUALITATE, DESCOPERIRI, INEDIT, LIFESTYLE, SOCIAL, STIINTA, UTILE
1406
Comentariile sunt închise pentru O veste tristă pentru cei cărora le place să bea bere ocazional: această băutură este preferată de ţânţari. Sau cel puţin pentru un anumit tip de ţânţari care sunt purtători de boli precum malaria, Zika sau febra galbenă
ţânţarii

Nimic nu este mai iritant ca muşcăturile de ţânţar. Aceste insecte micuţe nu pot rezista gustului sângelui, iar o înţepătură mică te poate irita întreaga zi. Cunoscut este însă şi faptul că ţânţarii sunt purtători de boli precum malaria, Zika sau febra galbenă. Sa nu mai vorbim de disconfortul creat de bazaiala enervanta pe la urechi.

În magazine şi în farmacii există spray-uri repelent care au rolul de a ţine departe ţânţarii, odată ce au fost aplicate pe piele, pe zonele expuse. Dar totuşi, de ce ne ciupesc ţânţarii? Studii recente au arătat faptul că ţânţarii îşi aleg victimele ţinând cont de mai mulţi factori. Business Insider a publicat concluziile studiilor, astfel încât să poţi înţelege de ce te aleg pe tine ţânţarii, iar pe cei din jur nu, dar şi ce ai putea face pentru a nu mai fi atât de atractiv pentru ei.

1. Dioxid de carbon

E greu să eviţi prezenţa dioxidului de carbon câtă vreme corpul nostru produce zilnic dioxid, care este eliminat prin plămâni. Cu toţii trebuie să respirăm, deci nu ai nicio şansă să eviţi asta. Cu toate acestea, ţânţarii tind să prefere persoanele care emit mai mult decât nivelurile standard de dioxid de carbon. Acest lucru este frecvent întâlnit între femeile însărcinate şi la persoanele supraponderale.

2. Acid lactic

Ţânţarii iubesc acidul lactic pe care corpul îl produce în timpul exerciţiilor fizice. Acidul este eliberat prin transpiraţie, făcându-te o ţintă importantă, mai ales dacă eşti înfierbântat şi obosit. Activităţile sportive sunt importante pentru sănătate, dar nu e bine să fie practicate în preajma lacurilor sau a zonelor umede, întrucât vei deveni magnet pentru ţânţari.

3. Bere

O veste tristă pentru cei cărora le place să bea bere ocazional: această băutură este preferată de ţânţari. Sau cel puţin pentru un anumit tip de ţânţari.

4. Grupa 0 de sânge

Cercetările publicate de Journal of Medical Entomology au arătat faptul că sunt 83,3% mai multe şanse că ţânţarii să îi înţepe pe cei care au grupa de sânge 0 decât pe cei cu A. Cu toate acestea, la fel că şi în cazul băutoarelor de bere, numai anumite specii de ţânţari au predilecţie pentru această grupă sangvin.

5. Genele

Ceva din ADN-ul tău s-ar putea afla în spatele dragostei ţânţarilor pentru tine. Un indicator al acestui fapt ar putea fi dacă ai o reacţie urâtă la înţepătură, cum ar fi mărimea iritaţiei sau intensitatea mâncărimii.

6. Bacterii

Dacă ai la nivelul pielii o cultură bacteriană vastă ţânţarul va fi mai puţin atras de tine. Chiar dacă nu pare deloc igienic, substanţele chimice care îţi conferă mirosul natural ar putea fi un factor de descurajare pentru ţânţari. Un studiu publicat pe Plos a arătat că un grup de oameni cu o colonie mai diversă de bacterii au fost mai puţin predispuşi să atragă ţânţarii, decât cei care au prezentat un nivel redus de bacterii.

7. Sarcina

În 2003, un studiu efectuat în estul Sudanului şi care urma să identifice dacă ţânţarii sunt mai atraşi de femeile gravide a arătat faptul că într-adevăr, femeile însărcinate au atras mult mai mulţi ţânţari, inclusiv pe cei purtători de malarie. Acest lucru ar putea fi cauzat de temperatura mai crescută a corpului gravidelor, dar şi de mirosul corpului femeilor, care se schimbă în timpul sarcinii, scrie Daily Mail.

sursa: realitatea.net

 

 

 

loading...

Facebook Comments