MARE AVERTISMENT: Economia şi salariile cresc, dar jumătate dintre tineri au planuri concrete să plece din ţară

MARE AVERTISMENT: Economia şi salariile cresc, dar jumătate dintre tineri au planuri concrete să plece din ţară

- in ECONOMIE
886
Comentariile sunt închise pentru MARE AVERTISMENT: Economia şi salariile cresc, dar jumătate dintre tineri au planuri concrete să plece din ţară

Economia României va fi lovită în plin exact când are nevoie să crească mai mult, pentru că va rămâne fără forţa de muncă cea mai bună.

România continuă să fie o ţară a contrastelor, deşi economia şi salariile cresc, iar oferta de jo­buri este mai mare decât cere­rea, jumătate dintre tineri au planuri concrete să plece din ţară, ceea ce va lovi în plin economia peste câţiva ani.

Rezultatele unui sondaj arată că 47% din tinerii români au planuri concrete de a pă­răsi ţara, a spus prof. univ. dr. Dumitru Sandu de la Facultatea de sociologie şi asis­tenţă socială a Universităţii din Bu­cureşti, în cadrul emisiunii de business ZF Live.

„Cifra-cheie este 47%, aceasta fiind pon­derea tinerilor din România care au pla­nuri de plecare. Aceştia nu sunt tinerii care vor să plece, ei sunt mai mulţi, ci sunt cei care au planuri de plecare, s-au gândit serios şi ştiu unde vor să meargă. Nu mai este vorba de simplă dorinţă, e vorba de o idee bine struc­turată.“ Mai mult decât atât, această cifră este din 2015, iar datele fragmentate pe care profesorul Sandu le are la dispoziţie sugerează că ponderea tinerilor cu planuri de a părăsi România a crescut. „În afară de faptul că în România cresc salariile, dacă ne uităm pe ra­poartele Eurostat constatăm că PIB per capita în România, în raport cu media Uniunii Europene, a crescut consistent. Am pornit în 2007 de la 46 – 47% din media UE şi ne aflăm acum la 63%. Realmente, pornim de la o si­tuaţie de contrast: salariile cresc, PIB-ul creşte şi totuşi oamenii pleacă.“ Românii plecaţi în stră­i­nătate au trimis peste 55 mld. euro de la ade­rarea la Uniunea Europeană încoace, aceştia devenind cei mai mari investitori privaţi în România.

„Plecările tinerilor în străinătate nu sunt nici bune, nici rele, ci duc la dezvoltare incon­sis­tentă. Au faţetă pozitivă, au faţetă negativă. Efectele pozitive ale migraţiei în străinătate sunt faptul că remiterile au adus dezvoltare Ro­mâniei“. Peste 3,6 milioane de români au ple­cat în străinătate în ultimele două decenii, cei mai mulţi fiind în prezent în Italia şi în Spania.

Continuarea pe ZFCorporate

loading...

Facebook Comments