Masina care nu e pe numele tau sau care nu are ITP va fi scoasa din circulatie automat. Cand se va intampla asta si ce risti daca te opreste politia

Masina care nu e pe numele tau sau care nu are ITP va fi scoasa din circulatie automat. Cand se va intampla asta si ce risti daca te opreste politia

- in AUTO
5849
5
Masina care nu e pe numele tau sau care nu are ITP va scosa din circulatie automat

Gata cu joaca! Masina care nu este pe numele tau sau care nu are ITP se radiaza din circulatie de luna viitoare. Incepand cu 20 mai 2018, intra in vigoare prevederile OUG privind suspendarea inmatricularii vehiculelor. Noua lege spune ca daca circuli cu o masina care nu are ITP valabil, practic, ti se va radia din circulatie. La fel si daca circuli cu o masina vanduta dar care nu a fost trecuta pe numele noului proprietar in termen de 90 de zile.

Circulatia cu o masina fara ITP valabil va fi considerata ca si circulatia cu o masina neinmatriculata si va fi pedepsita cu o amenda cuprinsa intre 1305 si 2900 de lei, plus retinerea certificatului de inmatriculare si a placutelor de inmatriculare. Deoarece, incepand cu 20 mai 2018, masinile care nu mai figureaza in baza de date comuna a Politiei Rutiere si a Registrului Auto Roman fara ITP, vor avea suspendata inmatricularea.

O alta situatie in care masina nu mai este considerata inmatriculata si va fi radiata provizoriu este atunci cand cineva achizitioneaza un autoturism pe care ulterior nu il trece pe numele sau, dupa termenul prevazut in lege de 90 de zile. Cu alte cuvinte, asa cum se intampla des in Romania din cauza impozitelor mari si a evitarii platii acestuia la motorizarile cu o capacitate mai mare de 2000 cmc, daca ai cumparat un autoturism care nu e trecut pe numele tau, acesta va fi automat scos din circulatie. Si daca te opreste politia, risti aceleasi probleme ca cele mentionate mai sus: amenda de 2900 lei, adio talon si placute.

Asadar, nu strica sa ne uitam mai des la valabilitatea ITP-ului pe care il are masina noastra. Si sa verificati, atunci cand cumparati un automobil, data la care acesta a fost scos din evidenta de persoana din acte. Sunt cazuri in care cineva cumpara o masina, trec catva luni sau chiar cativa ani, dupa care o da mai departe.

Recomandare: Atenție la taxa de înmatriculare! Lovitură puternică pentru mai bine de 100 de mii de șoferi români

Vestea buna este ca acest nou sistem va functiona incepand de acum inainte, bazele de date ale Politie Rutiere si cele ale unitatilor financiare devenind, in sfarsit, comune. Adica politistul rutier poate sa vada in sistem daca acea masina a fost deja scoasa din evidenta si introdusa pe numele noului cumparator. Insa acest lucru nu este posibil la masinile care deja au fost instrainate anterior, dar nu au fost trecute pe numele noului proprietar. Singura metoda prin care un agent de la Politia Rutiera poate sa verifice daca termenul legal de 90 de zile a fost depasit e sa verifice partea cealalta a certificatului de inmatriculare, la sectiunea “Instrainat catre”. Sursa: 4tuning.ro

In concluzie:

Legea prevede că este interzisă circulaţia pe drumurile publice a vehiculelor:

– care nu corespund din punct de vedere tehnic;

– care nu sunt asigurate obligatoriu de răspundere civilă auto pentru pagube produse terţilor prin accidente de circulaţie;

– pentru care a intervenit suspendarea înmatriculării;

– înregistrate, al căror termen de valabilitate a inspecției tehnice periodice a expirat ori este anulată.

Potrivit noii reglementări, dacă noul proprietar al unei maşini nu anunţă autorităţile despre tranzacţie în termen de 90 de zile de la achiziţionare, înmatricularea acesteia va fi suspendată de drept. Acum, termenul pus la dispoziţia cumpărătorilor de maşini este de 30 de zile. Suspendarea înmatriculării durează până la data transcrierii transmiterii dreptului de proprietate.

Persoanele care circulă cu autovehicule a căror înmatriculare a fost suspendată riscă următoarele sancţiuni:

– între 9 şi 20 de puncte-amendă, respectiv o amendă de la 1.305 lei la 2.900 lei;

– reţinerea certificatului de înmatriculare al vehiculului, cu eliberarea unei dovezi înlocuitoare fără drept de circulaţie;

– retragerea plăcuţelor cu numărul de înmatriculare.

Guvernul a introdus noile prevederi în încercarea de a pune capăt situaţiilor în care noii proprietari de maşini nu notifică autorităţilor schimbarea proprietarului pentru a evita plata unor taxe.

Dragi prieteni. Ne-ar face foarte mare plăcere să ținem legătura cu voi și pe rețelele de socializare, motiv pentru care vă invităm să ne urmăriți și pe pagina noastră de Facebook aktualnews.ro, unde vom putea discuta împreună știrile și articolele noastre. Vizitați pagina noastră Facebook aici.

loading...

Facebook Comments

5 Comments

  1. ohh ce bine.. o sa fac totusi un act de acomodat…multumesc pentru raspuns…nu facea masina cat ma costau demersurile sa o trec pe numele meu

  2. Buna ziua. Daca masina este inscrisa atat la fisc cat si la politie pe numele tatalui, practic , nu va apartine si puteti circula cu ea fara probleme. Daca tatal Dvs. v-a vandut autoturismul si la fisc e pe numele Dvs. dar la politie inca figureaza inscrisa pe numele tatalui, atunci va trebui sa o inscrieti si in circulatie pe numele Dvs.

  3. si daca masina e pe numele tatalui..eu sunt nevoit sa o trec pe numele meu?

  4. Buna ziua. I se va suspenda inmatricularea, in lipsa ITP-ului, nu va fi radiata.O anomalie dar daca nu a fost radiata, chiar daca proprietarul este decedat, masina va genera in continuare impozit anual pe adresa pe care figureaza si chiar amenzi de la politia locala… daca un vecin binevoitor face reclamatie ca ocupa trotuarul.

  5. O Dacie al carei proprietar a decedat iar masina este abandonata fara ITP si RCA de 15 ani va fi radiata din oficiu?

Comments are closed.