Platim la greu. România este dată în judecată din cauza deșeurilor

Platim la greu. România este dată în judecată din cauza deșeurilor

- in DE ACTUALITATE, ECONOMIE, EXTERNE, INEDIT, NEWS, SOCIAL
1435
Comentariile sunt închise pentru Platim la greu. România este dată în judecată din cauza deșeurilor
deseuri

Comisia Europeană trimite România în fața Curții de Justiție a UE (CEJ) pentru că nu și-a actualizat legislația după normele europpene în materie de gestionare a deșeurilor. România ajunge astfel în ultima etapă a unei proceduri de infringement declanșate în urmă cu doi ani.

Mai exact, arată un comunicat al Comisiei Europene, României i se reproșează „neîndeplinirea obligației de a revizui și adopta planul național de gestionare a deșeurilor și programul de prevenire a generării de deșeuri, în conformitate cu obiectivele Directivei-cadru privind deșeurile (Directiva 2008/98/CE) și ale economiei circulare”.

În pofida avertismentelor anterioare din partea Comisiei, autoritățile române nu și-au îndeplinit obligația de a revizui și actualiza planul național de gestionare a deșeurilor și programul de prevenire a generării de deșeuri.

Această revizuire ar fi trebuit să aibă loc cel târziu în 2013.

România este unul dintre cele mai neperformante state membre în ceea ce privește gestionarea deșeurilor municipale solide. În 2015 aceasta a înregistrat cea mai mare rată de depozitare a deșeurilor din UE, mai exact 72 %, cu mult peste media UE de 25,6 %.

Comisia a inițiat procedura de constatare a neîndeplinirii obligațiilor (infringement) în septembrie 2015 și a trimis României un aviz motivat (a doua etapă a infringementului) în mai 2016, solicitându-le autorităților să adopte rapid aceste instrumente de bază prevăzute de legislația în materie de deșeuri.

Comisia a verificat dacă fiecare stat membru și-a respectat aceste obligații.

mai multe pe : digi24.ro

loading...

Facebook Comments