Este sărbătoarea Crăciunului sărbătorirea Moşului Crăciun sau este aceea a naşterii din fecioara Maria a Domnului şi Dumnezeului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos ?? Bineînţeles că există şi o variantă a Crăciunului care spune că acest cuvânt Crăciun vine cumva de la cuvântul Creator, şi asta pentru că naşterea şi toată lucrarea de mântuire a Domnului Hristos este şi poate fi considerată o recreare, o restaurare a omului. Însă asta este ceea ce sărbătorim noi la Crăciun sau un moş santa claus, etc, care nu are nici o legătură cu Naşterea lui Hristos ??
Este aceasta o sărbătoare lumească, redusă la cele lumeşti, la mâncăruri, la băuturi, la cadouri, la petreceri, la aşa-zise reuniuni de familie, cu alte cuvinte este Crăciunul (în sensul de “Moşul Creator”) o simplă sărbătoare lumească, redusă la cele lumeşti ? Nu are sensuri mult mai înalte care ar trebui cunoscute şi sărbătorite de creştinii noştri pravoslavnici ?
Există şi acest marketing sufocant prin mass-media şi pe toate căile posibile care efectiv ne batjocoreşte şi încearcă să ne inducă tot felul de “sărbători” şi “motive de sărbătorire a Crăciunului” dar care nu au nici cea mai mică legătură cu sărbătoarea autentic creştină a Naşterii Domnului Hristos, care este evident o sărbătoare Dumnezeiască.
Personal cred că ar trebui cu orice chip să nu ne lăsăm influenţaţi şi seduşi de aceste campanii nenorocite de marketing, etc, care efectiv încearcă cu orice chip să ne distorsioneze semnificaţia reală şi profundă, spiritual-religioasă, a Naşterii lui Hristos din Maica Domnului.
Ce părere aveţi despre tehnicile şi metodele moderne tot mai insistente şi mai sufocante folosite pentru a se încerca, cu orice chip, devierea atenţiei mai mult sau mai puţin a creştinului de la adevăratele semnificaţii pentru mântuirea lui personală şi a neamului omenesc ale Crăciunului, şi folosirea acestor metode pentru a induce creştinilor tot felul de “semnificaţii” ale Crăciunului, dar să fie obligatoriu cu totul altele decât adevărata semnificaţie creştină, iar dacă se poate chiar să nici nu se mai pomenească de Hristos şi de naşterea Lui ??
Ce atitudine ar trebui să avem faţă de aceste insistenţe perverse ale unora şi cum ar trebui să ne pregătim cu adevărat şi să sărbătorim cu adevărat, fiecare după putere şi nivel duhovnicesc, acest dumnezeiesc eveniment al Naşterii Domnului Iisus Hristos ? Si la Paste s-a scornit un personaj de asta (iepurele ala care vine tot cu cadouri).
Traim intr-o societate de consum, iar mos craciun si iepurasul sunt niste creatii ale lui homo consumans care indepartandu-se de Dumnezeu a simtit nevoia de a-si crea niste sarbatori pe gustul sau, caci Nasterea si Invierea Domnului nu-l mai reprezinta.
Cine este defapt Mos Craciun?
Mos Craciun este cunoscut de copii ca fiind un batranel durduliu, cu haine rosii, care traieste in Finlanda. Mos Craciun calatoreste cu o sanie trasa de reni si aduce daruri copiilor, coborand prin hornurile caselor.
Imaginea acestui personaj a fost creata de Thomas Nast, in anul 1862. Acesta a fost pus sa deseneze tablouri de lupta pentru Harperas Weekly, cel mai mare magazin ilustrat din acea vreme. Printre aceste desene se numara si cel care poarta numele de “Ajun de Craciun”, creat din doua imagini – in prima este prezentata o mama care se roaga, in timp ce copiii ei dorm, iar in a doua este reprezentat sotul ei, imbracat in uniforma armatei nordiste, cu barba, privindu-si in fotografie familia. Desenul acesta a fost adoptat ca simbolul Razboiului de Secesiune. Langa aceasta imagine apare si Santa Claus. Aceasta este prima reprezentare a batranului cunoscut de copii ca fiind Mos Craciun. El este drapat cu steagul American, impartind daruri soldatilor din tabara nordista. Imaginea a fost preluata de compania Coca-Cola si folosita pentru publicitate in timpul sarbatorilor de iarna.
Mos Craciun in legendele romanesti
Poporul roman a personificat nu doar zilele saptamanii, ci si zilele Ajunului si Craciunului. Astfel, cele doua zile au devenit persoane: Mos Ajun si Mos Craciun. Primul daruieste nuci, pere, covrigi, colaci, placinti, prajituri si bomboane, in vreme ce Mos Craciun aduce haine, incaltaminte, jucarii, carnati si sorici de purcel.
Cea mai cunoscuta legenda in legatura cu Mos Craciun este aceea in care Maica Domnului si Dreptul Iosif au batut la poarta lui Mos Ajun pentru gazduire. Acesta, pentru ca era sarac si nu avea adapost pentru ei, i-a indrumat sa mearga la Mos Craciun, fratele sau bogat. Din unele povestiri aflam ca atunci cand Fecioara Maria trebuia sa nasca, Craciun si-a trimis nevasta, Craciuneasa, sa o moseasca. Dupa nastere, el L-a asezat pe Iisus sub un mar si, de bucurie, merele luate din pom le-a daruit tuturor copiilor care treceau pe acolo.
Alti autori sustin ca Mos Craciun era un om bogat, rau si zgarcit. Ii taie mainile din cot sotiei sale, Craciuneasa, pentru ca a primit-o in grajd pe Maica Domnului ca sa-L nasca pe Hristos. Craciuneasa s-a dus la Maica Precista si, plangand, i-a spus ce a patit. Maica Domnului a vindecat-o in chip minunat. In urma acestei minuni, Craciun si-a cerut iertare, iar Maica Domnului i-a spus sa aduca daruri copiilor de Nasterea Domnului.
Mos Craciun in traditia Bisericii
Adevaratul Mos Craciun, cel din traditia Bisericii, este Sfantul Nicolae. El nu este un personaj mitologic. A fost arhiepiscopul Mirei, o localitate din vechea Licia, in Asia Mica si a pastorit intr-o vreme cand invataturile gresite despre persoana lui Hristos, erau primite de diverse persoane ca fiind adevarate. A participat in calitate de episcop la primul sinod ecumenic tinut la Niceea in anul 325, unde a fost condamnata erezia lui Arie, care sustinea ca Iisus Hristos nu este Fiul lui Dumnezeu, ci doar un om cu puteri supranaturale.
Potrivit traditiei, Sfantul Nicolae a aflat intr-o zi, ca un tata din cetatea Mira, de durere ca este lipsit de ajutor in a-si marita fiicele, dorea sa le ia zilele si apoi sa-si puna capat acestei vieti. Miscat de durerea tatalui si ingrijorat de soarta fetelor, Sfantul Nicolae a poruncit slugilor sale sa ia cateva pungi cu galbeni si sa le strecoare in casa acelei familii. De atunci si pana in zilele noastre, in fiecare noapte a Sfantului Nicolae, cei dragi si in special copiii primesc daruri de la Sfantul Nicolae. Sursa: crestinortodox.ro