Descoperire facuta intr-un vechi cimitir din Sudan, releva faptul ca acesta boala necrutatoare, a afectat barbatii de cateva milenii incoace.
Cercetătorii italieni și britanici care investighau un cimitir preistoric din centrul Sudanului au descoperit ceea ce ei cred ca sunt cele mai vechi pietre de prostata, dezvăluind ca boala a afectat bărbații încă de acum 12.000 de ani.
Piatra, la fel de mare ca și nuca, au fost găsita în 2013 în zona pelviană a unui bărbat adult într-o înmormântare descoperită în cimitirul preistoric Al Khiday. Cimitirul se află pe malul stâng al Nilului Alb aproximativ 12 mile sud de Omdurman (Khartoum).
Rămasitele omului, care probabil experimentat dureri extreme în cursul bolii, au fost descoperite de o echipa condusa de Donatella Usai și Sandro Salvatori, la Centrul pentru studii sudaneze și sub-sahariene din Treviso, Italia, care a investigat aproximativ 900 pătrat mile în cimitirul preistoric.
Usai si colegii care, care au detaliat concluziile lor, in revista PLOS ONE, recuperate din 190 de morminte. Inmormantarile dateaza din trei perioade diferite, de acum 12.000 de ani pana în urmă cu 2000 de ani.
Cele mai vechi morminte, datate ca pre-Mezolitic, a inclus 94 de persoane, inclusiv de sex masculin afectate de pietre de prostată.
Curios, omul a fost îngropat cu fața în jos, ca majoritatea mormintelor de pre-mezolitic.
“Frecvența ridicată a inmormantarilor predispuse exclude acestea sunt înmormântări deviante. Aceasta sugerează mai degrabă un rit funerar cu un înțeles simbolic încă misterios”, a declarat Donatella Usai căutător.
articolul original pe: seeker.com