ALERTĂ! Un virus periculos face ravagii în Capitală. Cum îți dai seama dacă ai fost infectat

ALERTĂ! Un virus periculos face ravagii în Capitală. Cum îți dai seama dacă ai fost infectat

- in DE ACTUALITATE, NEWS, SANATATE
1416
Comentariile sunt închise pentru ALERTĂ! Un virus periculos face ravagii în Capitală. Cum îți dai seama dacă ai fost infectat
virus

22 de cazuri de infectare cu virusul West Nile au fost confirmate în București, medicii atrăgând atenția că cei mai vulnerabili sunt cei mici și persoanele în vârstă.

Măsura de intensificare a controalelor legate de sângele donat vine după ce au fost confirmate 22 de cazuri de infectare cu virusul West Nile, transmite Realitatea TV. „Sunt cazuri confirmate în 4 sectoare din 6, astfel încât am decis să luăm măsuri specifice privind colectarea de sânge. Am întărit măsurile de testare în cazul donatorilor de sânge. Viroza se transmite prin înţepătura de ţânţar, dar există risc de contaminare şi prin transfuzia de sânge”, a declarat la Realitatea TV Doina Goşa, directorul Centrului de Transfuzii Bucureşti. Virusul apare ca o viroză minoră, dar se agravează rapid în peste 80% din cazuri.

Virusul West Nile a ucis șase oameni în România, trei dintre aceștia fiind în Capitală. Doina Goşa a precizat că toţi cei care au decedat erau persoane în vârstă, care aveau şi alte afecţiuni. „Nu există riscul producerii unei epidemii majore. Ne confruntăm în fiecare an cu aceste probleme”, a explicat medicul la Realitatea TV.

Virusul West Nile este periculos pentru că poate fi un declanșator unor afecțiuni serioase, de fapt acestea fiind cele care duc la deces. Principala sa cale de transmitere în rândul oamenilor fiind înțepătura țânțarilor infestați.

Virusul West Nile are o perioadă de incubație de 3 până la 14 zilei de la contactarea sa. În acest interval apar primele simptome, doar că, în funcție de organism și de rezistența acestuia, acestea pot fi diferite. Specialiștii au identificat trei tipuri de situații:

1. Simptome severe – fac meningită sau encefalită – sunt întâlnite la o persoană din 150 infectate. Ele sunt: febră puternică, dureri chinuitoare de cap, înepenirea gâtului, dezorientare, comă, tremor și convulsii, slăbiciune musculară, probleme de vedere, amorțeală și chiar paralizie. În acest caz, efectele neurologice pot fi permanente, recuperarea este lungă și anevoioasă. În caz că le aveți, trebuie să vă prezentați de urgență la camera de gardă a unui spital de boli infecțioase!

2. Simptome moderate – în cazul unei incubații rapide (2-8 zile), circa 20-25% din persoanele infectate manifestă: febră, dureri d ecap, stare de greață, vărsături și diaree, dureri musculare și articulare, urticarie pe piept, stomac și spate. În această situație, simptomele se manifestă în jur de 10 zile, recuperarea este mai ușoară, starea pacientului ameliorându-se după câteva zile. În caz că le aveți, trebuie să vă prezentați de urgență la camera de gardă a unui spital de boli infecțioase!

3. Cea mai frecventă situație este, însă, infecția asimptomatică! O fac circa 75-80% din persoanele infectate. Practic, ele nu prezintă niciun simptom și nu e obligatoriu ca pesoanele mușcate de țânțari infectați să se și îmbolnăvească.

Cum diagnosticul se poate pune doar pe cazurile severe sau medii, medicii recomandă populației să evite expunerea la țânțari purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi și pantaloni lungi, să utilizeze substanțe chimice repelente de țânțari, să împiedice pătrunderea insectelor în casă (plase de protecție), să asigure desecarea băltirilor de apă din jurul gospodăriilor, să îndepărteze recipientele de apă stătută și gunoiul menajer.

sursa: doctorulzilei.ro

loading...

Facebook Comments