Care este cea mai igienica metoda de a ne usca mainile, prosopul de hartie sau uscatorul cu aer cald?

Care este cea mai igienica metoda de a ne usca mainile, prosopul de hartie sau uscatorul cu aer cald?

- in DE ACTUALITATE, LIFESTYLE, SANATATE
1774
Comentariile sunt închise pentru Care este cea mai igienica metoda de a ne usca mainile, prosopul de hartie sau uscatorul cu aer cald?

Aceasta intrebare simpla a starnit o lupta apriga intre doua industrii, companiile producatoare dintr-o categorie incercand sa arate ca metoda adversarilor este daunatoare sanatatii: uscatoarele de maini imprastie bacteriile pe piele sau prosoapele de hartie se uda si favorizeaza dezvoltarea bacteriilor.

Se pleaca de la ideea ca bacteriile sunt daunatoare organismului, insa cele mai recente studii din domeniul microbiologiei arata ca anumite bacterii ce se regasesc pe piele sunt inofensive si chiar benefice pentru sanatatea organismului, iar inlaturarea lor ar putea face loc aparitiei agentilor patogeni.

Pastrand in minte aceste aspecte, este necesar sa stabilim ce inseamna o piele curata, daca a fi curat nu presupune a fi lipsit de bacterii, scrie theatlantic.com.

Intr-un studiu din domeniul microbiologiei realizat recent de catre cercetatorii de la Universitatea din Oregon, oamenii de stiinta sustin ca analizele de specialitate realizate pe tema igienei corporale ne conduc catre redefinirea notiunii de “curat”. Igiena, spun ei, nu se poate limita numai la inlaturarea bacteriilor.

Lupta se duce intre doua tabere: microbiologii ecologisti tind sa imparta bacteriile in functie de modul in care acestea se comporta in comunitati: comensale sau patogene, in timp ce microbiologii clinicieni le impart in functie de prezenta si comportamentul lor pe pielea umana: rezidente sau tranzitorii.

In acest sens, cercetatorii se intreaba daca cele doua vocabulare tehnice ar putea fi unite, astfel incat am putea spune ca bacteriile rezidente tind sa fie comensale (bacterii inofensive), iar cei tranzitorii tind sa fie patogene (ne pot imbolnavi).

Ideea centrala este ca, in viziunea microbiologilor ecologisti, inlaturarea bacteriilor care nu ne pun in pericol sanatatea ar putea avea consecinte negative asupra bunastarii organismului nostru. Insa lucrurile sunt mai complicate decat atat, intrucat unele bacterii sunt bune pana cand, dintr-un motiv oarecare, incep sa ne puna in pericol sanatatea.

Spre exemplu, stafilococul auriu poate provoca infectii supurative de temut, dar acesta se regaseste pe tenul multor oameni fara a provoca neplaceri. In astfel de cazuri, impartirea bacteriilor in rele si bune nu ne este de ajutor, sunt de parere cercetatorii.

Raspunzand insa strict la intrebare se pare ca servetelele de hartie reprezinta cea mai igienica metoda de a ne usca mainile.

In urma cercetarilor s-a constatat ca uscatoarele de maini nu doar ca imprastie microbii peste tot dar aerul cald suflat faciliteaza pur si simplu dezvoltarea bacteriilor. Asadar folositi pe cat posibil servetele de hartie pentru a va sterge mainile.

Citeste si:

O bere sau un pahar de vin, consumat zilnic, te scapă de depresie

Dragi prieteni. Ne-ar face foarte mare plăcere să ținem legătura cu voi și pe rețelele de socializare, motiv pentru care vă invităm să ne urmăriți și pe pagina noastră de Facebook aktualnews.ro, unde vom putea discuta împreună știrile și articolele noastre. Vizitați pagina noastră Facebook aici.

loading...

Facebook Comments