Câtă apa trebuie să bem, pentru a fi sănătoși? Vezi dacă mitul celor doi litri rezistă

Câtă apa trebuie să bem, pentru a fi sănătoși? Vezi dacă mitul celor doi litri rezistă

- in DE ACTUALITATE, LIFESTYLE, SANATATE
1175
Comentariile sunt închise pentru Câtă apa trebuie să bem, pentru a fi sănătoși? Vezi dacă mitul celor doi litri rezistă

Toată lumea ne spune că trebuie să ne hidratăm corect: și medicii, și nutriționiștii, și beauty stiliștii. Toți ne învață câtă apa trebuie să bem:  1,5-2 litri pe zi este ”norma” general recomandată. Dar este și cea corectă?

Specialiștii site-ului doctissimo.fr atrag atenția asupra unui detaliu foarte important: ne hidratăm zilnic pe de o parte prin lichidele băute și, pe de altă parte, prin alimentele  consumate. Automat se impune o întrebare: câtă apă există în diferitele alimente de la masa noastră? Și care este cantitatea ce rămâne de completat în funcție de ceea ce mâncăm?

Apa este principalul constituent din corpul ființelor vii. Ea reprezintă circa 60% din greutatea noastră corporală. Este vitală pentru celule și pentru circulația sangvină. În plus, hidratarea corectă previne formarea calculilor renali și apariția infecțiilor urinare. Și invers, deshidratarea poate afecta toate sistemele organismului uman, provocând chiar moartea, în cazul persoanelor mai fragile (vârstnici, sugari, bolnavi).

Câtă apă trebuie să bem, în funcție de ceea ce mâncăm

De acord, trebuie să bem suficient. Dar ce înseamnă ”suficient” depinde de alimentație. Pentru a funcționa la parametri optimi, organismul are nevoie, în total, de 2-2,5 litri de apă pe zi. Apă băută și apă ingerată din hrană. Făcând diferența, specialiștii spun că ar trebui să bem între 6 și 9 pahare de apă pe zi, echivalentul a 1-1,5 litri. Fiind atenți să menținem echilibrul dintre absorbția de apă și eliminarea ei prin urină, transpirație și chiar prin respirație.

Bine de știut: persoanele în vârstă pot pierde senzația de sete, așa că trebuie se gândească să bea apă, chiar și fără să simtă nevoia!

Câtă apă ”bem” din alimentele consumate

100 g                             Kcal (energie)             Apă (g)

Legume crude                      13-47                   86-95

Legume gătite                      10-63                   78-96

Fructe proaspete                  17-80                   73-95

Fructe uscate                        52-282                17-82

Pâine                                      227-264               30-40

Pește slab                               78-143                 65-80

Carne roșie                            107-203               62-75

Mezeluri                                152-490                27-68

Măruntaie (ficat)                 130-195                64-73

Ouă                                        153-205                68-77

Brânză tare (cașcaval)       378-400                30-38

Brânză dulce degresată     46-78                     84-86

Reguli generale pentru buna hidratare

Ca regulă generală, este mult mai bine să bem cu înghițituri mici, mai rar, decât să dăm pe gât un pahar cu apă. În ce privește apa îmbuteliată, trebuie să închidem bine dopul, de fiecare dată, și să consumăm tot conținutul sticlei în maximum 24 de ore de la deschiderea ei. informeaza libertatea.ro

Dragi prieteni. Ne-ar face foarte mare plăcere să ținem legătura cu voi și pe rețelele de socializare, motiv pentru care vă invităm să ne urmăriți pe pagina Facebook, unde vom putea discuta împreună știrile și articolele noastre. Vizitați pagina noastră Facebook aici.

loading...

Facebook Comments