Romania a fost condamnata la CEDO la plata a 9600 de euro daune morale. O femeie a facut o reclamatie ULUITOARE ! CINE PLATESTE BANII?

Romania a fost condamnata la CEDO la plata a 9600 de euro daune morale. O femeie a facut o reclamatie ULUITOARE ! CINE PLATESTE BANII?

- in DE ACTUALITATE, ECONOMIE, INEDIT, SOCANT, SOCIAL
1255
Comentariile sunt închise pentru Romania a fost condamnata la CEDO la plata a 9600 de euro daune morale. O femeie a facut o reclamatie ULUITOARE ! CINE PLATESTE BANII?
cedo

Curtea Europeana a Drepturilor Omului – CEDO, a condamnat Romania la achitarea sumei de 9.800 de euro daune morale catre o femeie din Petrosani.

Femeia a reclamat ca, in ciuda numeroaselor plangeri, autoritatile romane nu au protejat-o impotriva violentelor sotului sau si l-au facut pe acesta sa nu raspunda pentru faptele sale.

Asadar, CEDO a constatat incalcarea articolului 3 al Conventiei Europene a Drepturilor Omului referitor la interzicerea tratamentrelor inumane sau degradante, apreciind ca autoritatile din Romania nu au protejat-o pe reclamanta intr-o maniera adecvata in fata violentei domestice. In plus, CEDO a mai constatat si incalcarea articolului 14 al Conventiei, referitor la interzicerea discriminarii, coroborat cu articolul 3, intrucat violenta in acest caz era bazata pe criteriu de gen.

Doamna Angelica Balsan, din municipiul Petrosani, judetul Hunedoara, s-a casatorit in anul 1979 si are patru copii. Ea a acuzat faptul ca sotul ei s-a comportat violent fata de ea si fata de copii pe intreaga durata a casniciei. Violentele s-au accentuat in 2007, in perioada divortului, si au continuat pana in 2008, an in care a fost pronuntat divortul.

In aceasta perioada, femeia ar fi fost agresata de opt ori de catre barbatul ei si ar fi suferit lovituri despre care documentele medicale arata ca necesita intre doua si zece zile de ingrijiri medicale.

In perioada 2007-2008, femeia a cerut ajutor, apeland la numarul de urgenta al Politiei, solicitand protectie si a inaintat oficial o plangere penala impotriva sotului ei. Instantele au apreciat ca ea ar fi provocat respectivele violente domestice si ca acestea nu sunt suficient de grave pentru a fi supuse prevederilor Dreptului penal.

In privinta a trei incidente petrecute in 2007, Tribunalul a decis definitiv sa il achite pe sot, iar pentru alte cinci agresiuni petrecute in 2008 Parchetul a decis sa nu il puna sub acuzare pe barbat.

CEDO a apreciat ca violentele fizice la care a fost supusa femeia de catre sot in mai multe randuri si ranile care i-au fost produse, asa cum rezulta din rapoartele medicale si ale Politiei, aveau nivelul de gravitate necesar aplicarii articolului 3 al Conventiei Europene a Drepturilor Omului.

Romania pierde astfel inca un proces din multe altele, in care statul Romana isi nedreptateste proprii cetateni si se vad nevoiti sa-si ceara dreptatea la CEDO. Intrebarea noastra este: Cine plateste banii? Noi ceilalti evident. Ne-am nascut sa platim incompetentele si ignoranta unora. Poveste fara sfarsit.

sursa: stirileprotv.ro

loading...

Facebook Comments