Earth Overshoot Day! Incepand cu 2 August 2017 OMENIREA TRAIESTE PE DATORIE! Am folosit TOATE resursele pe care NATURA le poate regenera intr-un an

Earth Overshoot Day! Incepand cu 2 August 2017 OMENIREA TRAIESTE PE DATORIE! Am folosit TOATE resursele pe care NATURA le poate regenera intr-un an

- in DE ACTUALITATE, DESCOPERIRI, EDUCATIE SI CULTURA, INEDIT, NEWS, SOCIAL, STIINTA
1525
Comentariile sunt închise pentru Earth Overshoot Day! Incepand cu 2 August 2017 OMENIREA TRAIESTE PE DATORIE! Am folosit TOATE resursele pe care NATURA le poate regenera intr-un an
GFN_EOS_infographic_v5

Conform site-ului overshootday.org omenirea foloseste din resursele globului iar mama natura are grija sa le puna la loc, adica sa le regenereze. Aici putem discuta de tot felul de resurse naturale regenerabile cum ar fi: pestele, lemnul, aerul etc.

In mod normal, spre exemplu, emitem mai mult dioxid de carbon decat poate masa forestiera sa absoarba intr-un an. Sau pescuim intensiv depasind astfel puterea de regenerare a faunei subacvatice. In termeni economici consumam mai mult decat producem.

Omenirea in mod inconstient si abuziv depaseste in fiecare an capacitatea planetei de a se regenera. Astfel oamenii de stiinta au calculat ca tot ceea ce poate regenera planeta noastra in mod natural, omenirea consuma prea rapid iar data la care resursele regenerabile se termina scade an de an (Overshoot Day).

Anul acesta, dupa data de 2 august practic oamenii au consumat deja ceea ce mama natura a putut regenera. Dupa aceasta data traim, daca se poate spune si asa, pe datorie, adica consumam din acele rezerve planetare neregenerabile. Cum s-ar spune in popor : “ne taiem singuri craca de sub picioare”.

Ca sa ne dam seama in ce ritm ne “devoram planeta”, ganditi-va ca “Overshoot Day” sau data din care omenirea traieste pe datorie scade de la an la an cu foarte mare repeziciune. Daca in anul 2000, Overshoot Day se intampla in octombrie, in 2016 am ajuns sa terminam resursele regenerabile pe 8 august, iar anul acesta 2017, pe 2 august.

In acest ritm, pana in 2020, omenirea va depasi cu 75% ceea ce natura poate regenera. In acest ritm pentru supravietuire am avea nevoie de aproximativ 2 planete care sa sustina ritmul actual de consum.

GFN_EOS_infographic_v5

Este acest proces reversibil? Cu siguranta da, insa este nevoie de un efort comun, o constientizare la nivelul fiecarui om. Sa oprim taierea padurilor! Si nu doar atat, ci sa incepem refacerea lor! Sa nu mai risipim, apa, mancarea, sa refolosim, sa reciclam, sa poluam mai putin etc.

autor: aktualnews.ro

sursa: overshootday.org

loading...

Facebook Comments