O scurgere de informații sub forma unui video intern din 2016, dezvăluie un plan al Google prin care colectarea de date poate duce la redefinirea societății

O scurgere de informații sub forma unui video intern din 2016, dezvăluie un plan al Google prin care colectarea de date poate duce la redefinirea societății

- in STIINTA
1498
Comentariile sunt închise pentru O scurgere de informații sub forma unui video intern din 2016, dezvăluie un plan al Google prin care colectarea de date poate duce la redefinirea societății
selfish ledger

Un video intern al Google prezintă un plan prin care colectarea de date poate duce la redefinirea societății. În centrul tuturor acțiunilor ar fi o entitate care poate decide ce se potrivește mai bine unui individ și, implicit, poate să-i furnizeze.

Google, fără îndoială, e ceea ce e în prezent datorită colectării și exploatării de date. De-a lungul timpului au circulat o mulțime de teorii conform cărora Google și companii similare (a se citi: Facebook) pot destabiliza societatea prin ceea ce știu. Videoul din cazul de față a fost produs în 2016 și prezentat intern. Acum a ajuns public.

Videoul, publicat de The Verge, prezintă un viitor în care orice date ar fi colectate, iar acestea ar fi folosite pentru ca utilizatorii să fie împinși spre a lua decizii potrivite intereselor companiei. Mai mult, scenariul merge până în punctul în care dacă un produs nu e disponibil poate fi făcut la cerere. Este și o referire la printarea 3D.

Scenariul a fost imaginat de Nick Foster, cofondatorul companiei Near Future Laboratory și șeful de design al X (în trecut, cunoscută drept Google X). Videoul e denumit „The Selfish Ledger”, are nouă minute și trece prin istoria geneticii, teoriilor despre evoluție și ajunge în vremurile moderne. „Cum ar fi dacă ne-am gândi la noi nu ca proprietari de informații, dar ca îngrijitori, custozi sau chiar transportatori tranzitorii?” e una dintre întrebările retorice din video.

Telefonul, în centrul planului Google

Google-recomandare-produse

Un mod prin care sistemul Google ți-ar recomanda produse potrivite ție.

Totul culminează cu momentul în care folosirea telefonului (sau oricărui dispozitiv inteligent similar) ar fi ceva ce poate fi trecut de la un utilizator la altul așa cum sunt transmise informațiile genetice din generație în generație. A doua jumătate a videoului prezintă conceptul Resolutions by Google.

Sistemul acesta îi permite unui utilizator să-și aleagă un scop. Apoi e ghidat în acea direcție prin intermediul telefonului. Asta poate însemna să fii îndemnat să cumperi anumite produse sau să acționezi într-o anumită situație conform valorilor Google.

Un alt punct interesant prezentat în video e când unui utilizator îi e recomandat un cântar inteligent pentru că sistemul încă nu știe cât cântărește. Astfel, pas cu pas, gadget cu gadget, poate colecta și mai multe informații.

În anumite puncte, videoul și planul seamănă cu ce ai vedea în Black Mirror, un serial în care noțiunea de viitor sumbru și supravegheat e dusă la extrem. Google susține că nu vrea așa ceva. Un purtător de cuvânt al X a spus că e un exercițiu de imaginație și are rostul de-a fi provocator.

„[…] folosește o tehnică numită «design speculativ» pentru a explora idei și concepte inconfortabile pentru a duce la discuții și dezbateri. Nu are legătură cu proiecte curente sau viitoare”, a explicat compania.

Cu toate aceste informații îți mai rămâne să te întrebi cât de realist e scenariul acesta, dar și cât de departe (sau aproape) suntem de un așa viitor. Vine și într-un context dificil, după scandalul Facebook și Cambridge Analytica, dar și în plină dezvoltare a programelor bazate pe inteligență artificială. Sursa: playtech.ro

 

Dragi prieteni. Ne-ar face foarte mare plăcere să ținem legătura cu voi și pe rețelele de socializare, motiv pentru care vă invităm să ne urmăriți și pe pagina noastră de Facebook aktualnews.ro, unde vom putea discuta împreună știrile și articolele noastre. Vizitați pagina noastră Facebook aici

loading...

Facebook Comments