AVERTISMENT de ULTIMA ORA venit din partea Salvamarilor! In MAREA NEAGRA exista un PERICOL ascuns de care nu tine NIMENI cont! NIMENI nu scapa VIU! Ce se intampla… FOTO-VIDEO

AVERTISMENT de ULTIMA ORA venit din partea Salvamarilor! In MAREA NEAGRA exista un PERICOL ascuns de care nu tine NIMENI cont! NIMENI nu scapa VIU! Ce se intampla… FOTO-VIDEO

- in UTILE
2793
Comentariile sunt închise pentru AVERTISMENT de ULTIMA ORA venit din partea Salvamarilor! In MAREA NEAGRA exista un PERICOL ascuns de care nu tine NIMENI cont! NIMENI nu scapa VIU! Ce se intampla… FOTO-VIDEO
curenti marea neagra

Sunt sigur ca ți s-a întâmplat și ție să te scufunzi chiar daca te afli în apropierea malului mării, dar totusi de vină nu este amețeala dată de apă sau eventual alcool, asa cum multi poate se gandesc, ci este vorba un fenomen total diferit: curenții de aer.

Curentul de retur este probabil cel mai periculos fenomen ce se poate petrece in apropierea malului, el poate îneca atât incepatori, cat si înotători profeșioniști. Te intrebi ce se intampla de fapt? Cei mai periculoși curenti sunt cei din mările de adancime mica, unde există maluri joase, pante ușoare, bariere de nisip, insulițe sau chiar si bancuri de nisip.

In conditiile acestea, din cauza tuturor acestor mici obstacole, curenții nu pot să ajungă treptat în larg, asa incat presiunea aplei crește brusc și se formează praguri prin care apa se întoarce înapoi cu viteze foarte mari.

Iata fenomenul:

curent de retur

Este un peisaj foarte frumos, dar cu toate astea, pasajele de acest tip, sunt foarte periculoase, pot apărea oriunde pe plajă, cu precadere în timpul mareelor, aduc cantități foarte mari de apă apoi revin în ocean și formează ceea ce numim curenții de retur.

curent de retur

Viteza unui astfel de curent de retur este de 4-5 kilometri pe oră iar coridorul este unul îngust, de doar 2-3 metri, dar pot exista și coridoare, mai rar intalnite, între 50 și 400 de metri care se deplasează cu viteze de 15 kilometri pe oră. Pentru a evita acesti curenti, trebuie sa fiti foarte atenți la câteva aspecte: canalul va fi vizibil, asemănător cu ce vedeți în imagini, cu apă învolburată, zona de coastă va avea o culoare mai deschisa față de apa din jur. In plus vei putea observa un mic decalaj în structura de ansamblu a valurilor, diferențe de înălțime.

curent de retur

Dacă observați aceste semne evitati cu orice pret acea zona. Pe de alta parte, aproximativ in 80% din cazuri, curenții de retur apar spontan și nu se manifestă vizual decât atunci când e prea târziu. Este foarte important ca in acele momente sa nu intri în panică, nu te lupta cu curentul și incearca sa inoti paralel cu țărmul, dacă canalul curentului e îngust vei scăpa rapid din el. Dacă canalul este mai lat si are peste 20 de metri trebuie să rezisti aprox 5 minute, apoi curentul se va opri singur și vei fi în siguranță.

Va rugam sa informati cat mai multi oameni de acest pericol nestiut!

 

loading...

Facebook Comments