Principalele cauze ale aparitiei mucegaiului din locuinte si cum poti scapa de el. La ce boli esti expus

Principalele cauze ale aparitiei mucegaiului din locuinte si cum poti scapa de el. La ce boli esti expus

- in SANATATE, UTILE
1010
Comentariile sunt închise pentru Principalele cauze ale aparitiei mucegaiului din locuinte si cum poti scapa de el. La ce boli esti expus
mucegai

Mucegaiul este o forma de ciuperca, care se dezvolta in spatiile unde exista umiditate foarte mare, in baie, bucatarie, in spatele masinii de spalat, in jurul chiuvetei, in zonele unde exista tapet, pardoseala, in spatele placilor de teracota, dar si in jurul ferestrelor.

Mucegaiul are efecte negative asupra sanatatii umane, ducand la aparitia alergiilor si, mai grav, a unor boli de plamani.

Principalele cauze ale aparitiei mucegaiului:

Tamplaria termoizolanta. Geamul termopan nu anuleaza riscul de aparitie al condensului si mucegaiului.

Mai mult, acest sistem poate reduce infiltratiile de aer rece de afara, in asa fel incat sa nu mai fie permis schimbul natural al aerului din incaperi. In aceste conditii, ventilatia insuficienta reprezinta una dintre principalele cauze ale aparitiei mucegaiului.

Umiditatea. Aburul produs fie in bucatarie cand se gateste, fie in baie cand se face dus, sau chiar cel provenit de la respiratia plantelor de apartament sunt surse reale de condens la inceput, ulterior de mucegai.

Incalzirea superficiala si ineficienta a casei. Atunci cand in casa temperatura scade sub 20 de grade Celsius, cand peretii sau geamurile sunt mai reci decat este firesc, se creeaza conditii favorabile de aparitie a igrasiei.

De aceea, este indicat ca iarna, temperatura din interior sa fie situata intre 20 si 24 de grade Celsius.

Cum se previne aparitia mucegaiului

• Izolati bine casa. O hidroizolatie si termoizolatie adecvate previn aparitia mucegaiului. Ferestrele trebuie sa fie prevazute cu rame PVC, sticla termoizolanta si materiale care sa nu permita patrunderea apei sau a umezelii in casa.

• De asemenea, este bine sa verificati instalatiile sanitare. De exemplu, o teava sparta poate duce la formarea mucegaiului. De aceea, este foarte bine sa aerisiti suficient casa.

• Mare grija la plantele din casa. Plantele produc umezeala, de aceea este indicat sa nu aveti foarte multe plante in apartament, care sa nu aiba in permanenta solul umed.

• Nu pastrati in casa hartii si cutii de carton inutile. Este stiut faptul ca o cantitate mare de hartie depozitata in casa poate favoriza dezvoltarea mucegaiului.

• Nu uscati iarna rufele in casa. Este bine sa folositi masinile de spalat cu uscator sau sa va achizitionati un uscator separat.

Boli agravate de mucegai

• Pot sa apara reactii alergice, ca urmare a inhalarii sporilor sau a atingerii suprafetelor contaminate. Marea majoritate a reactiilor alergice se manifesta sub forma rinitei alergice: stranut, secretii nazale, ochi inrositi.

• Mucegaiurile pot fi inclusiv un factor determinant al aparitiei sau agravarii astmului.

• Exista si mucegaiuri care elibereaza toxine ce afecteaza sistemul nervos. Ele pot produce dureri de cap, dificultati de concentrare si depresie.

Sfaturi pentru a scapa de mucegai

• In primul rand, evitati sa folositi solutii pe baza de clor, deoarece acestea doar albesc mucegaiul si creeaza falsa impresie ca l-au distrus.

• Cumparati din magazinele de profil solutii anti-mucegai. Se spala zona respectiva cu apa, iar dupa ce s-a uscat, se pulverizeaza un spray anti-mucegai.

• Alta solutie pe care o puteti folosi pentru a indeparta mucegaiul este otetul. Acesta poate fi utilizat ca atare, fara a fi diluat in prealabil. Se aplica otet pe un burete abraziv si se sterge insistent locul. Sursa: sfatulmedicului.ro

Dragi prieteni. Ne-ar face foarte mare plăcere să ținem legătura cu voi și pe rețelele de socializare, motiv pentru care vă invităm să ne urmăriți pe pagina Facebook, unde vom putea discuta împreună știrile și articolele noastre. Vizitați pagina noastră Facebook aici.

loading...

Facebook Comments