CARNEA DE MIEL. Avantaje si contraindicatii

CARNEA DE MIEL. Avantaje si contraindicatii

- in CULINAR
853
Comentariile sunt închise pentru CARNEA DE MIEL. Avantaje si contraindicatii
carnea de miel

CARNEA DE MIEL. Avantaje si contraindicatii. Tinand cont atat de traditia religioasa, dar si de faptul ca, la origine, poporul nostru este unul mare amator de carne de miel, putem afirma ca aceasta din urma se afla in topul preferintelor romanilor, mail ales atunci cand vine vorba de bucatele pascale.

Consumul carnii de miel are atat avantaje, cat si contraindicatii, informeaza doctor.info.ro

Totusi, cati dintre noi ne-am intrebat, oare, daca acest tip de aliment este sau nu benefic organismului nostru? Cat de avantajos, ori cat de riscant este acest obicei culinar al romanilor?

Urmeaza sa punctam cateva argumente pro si contra consumului carnii de miel, argumente care pot fi de un real ajutor in stabilirea prioritatilor culinare in perioada sarbatorilor pascale.

Asadar, exista cateva aspecte pozitive, mai putin cunoscute, de care organismul nostru poate profita atunci cand noi consumam carnea de miel. Printre acestea se numara urmatoarele:

– carnea de miel reprezinta o importanta sursa de proteine de inalta calitate cu rol structural, dar si energetic. Proteinele reprezinta pionii cheie in refacerea tesuturilor; este de retinut ca substantele necesare procesului de vindecare, refacerii tesuturilor distruse, vindecarii plagilor se formeaza pe baza proteinelor.

– Zincul si Fierul sunt minerale ce se regasesc in acest tip de aliment si au misiune esentiala in organismul uman prin faptul ca intaresc sistemul imunitar; in acelasi timp, Zincul ajuta la prevenirea osteoporozei, iar carenta Fierului poate declansa anemia. Spre deosebire de Zincul si Fierul din alte alimente, aceste doua minerale existente in carnea mielului au proprietatea de a fi mai rapid absorbite de catre organismul uman.

– Seleniul este, de asemenea, o substanta minerala regasita in structura acestui aliment, fiind un puternic obstacol impotriva radicalilor liberi, prevenind astfel procesele de imbatranire.

– Vitaminele B, cu principalul lor rol in inlesnirea reactiilor metabolice, combaterea oboselii si in stimularea activitatii Sistemului Nervos Central, se regasesc din abundenta in carnea mielului. Spre exemplu, Tiamina, sau vitamina B1, ajuta la transformarea glucidelor si grasimilor in energie, Vitamina B 3 (niacina) protejeaza impotriva bolii Alzheimer, iar Vitamina B 12 (cobalamina), cu rol in maturarea si multiplicarea celulelor rosii, este furnizata in proportie de pana 100%, din necesarul zilnic, de catre acest tip de carne.

– un alt avantaj al consumului acestui aliment il constituie ajutorul oferit organismului in favorizarea scaderii glicemiei.

– imbunatatirea acuitatii vizuale reprezinta un alt beneficiu al consumului carnii de miel.

In ceea ce priveste dezavantajele folosirii carnii de miel in alimentatia noastra, se evidentiaza cateva aspecte destul de importante de care ar trebui sa tinem cont pentru a ne putea bucura de masa de Paste, pe termen scurt, dar mai ales, pe termen lung, de o viata sanatoasa:

– prepararea mielului este o arta; din cauza continutului scazut de fibre, aceasta carne, neasociata cu legume, poate favoriza constipatia. Varianta optima recomandata ar fi aceea de combinare a carnii mielului cu legume, altele decat cartoful, acesta din urma nefacand altceva decat sa ingreuneze procesul digestiv.

– fiindca este considerata carnea cea mai bogata in grasimi, mielul consumat in exces nu este tocmai recomandat, deoarece elibereaza multe toxine in organism, creand un mediu propice dezvoltarii unor boli severe precum guta si cancerul de colon. De asemenea, consumul excesiv al acestui aliment predispune organismul la aparitia obezitatii, boala deloc straina tarii noastre, date fiind statisticile recente in ceea ce priveste procentajul persoanelor ce sufera de aceasta afectiune si conform carora, Romania ocupa un ingrijorator loc 2 in Europa.

– o alta problema asupra careia trebuie tras un semnal de alarma, atunci cand se consuma carne de miel, este aceea a colesterolului, pentru ca acesta poate provoca boli cardiovasculare prin depunerea, in exces, pe peretii arterelor. Nici la acest capitol, statisticile nu sunt imbucuratoare pentru noi, Romania ocupand locul 4 in topul european al tarilor cu cele mai multe cazuri de astfel de boli.

In functie de alegerile culinare ale fiecarei persoane, mielul poate fi prieten ori dusman.

Dragi prieteni. Ne-ar face foarte mare plăcere să ținem legătura cu voi și pe rețelele de socializare, motiv pentru care vă invităm să ne urmăriți și pe pagina noastră de Facebook aktualnews.ro, unde vom putea discuta împreună știrile și articolele noastre. Vizitați pagina noastră Facebook aici.

loading...

Facebook Comments