DESCOPERIRE. Un dinozaur argentinian a supraviețuit catastrofei în care au dispărut toate speciile înrudite cu el

DESCOPERIRE. Un dinozaur argentinian a supraviețuit catastrofei în care au dispărut toate speciile înrudite cu el

- in BIZAR, DE ACTUALITATE, DESCOPERIRI, EDUCATIE SI CULTURA, EXTERNE, INEDIT, ISTORIE, MISTER, NEWS, STIINTA
1406
Comentariile sunt închise pentru DESCOPERIRE. Un dinozaur argentinian a supraviețuit catastrofei în care au dispărut toate speciile înrudite cu el
dinozaurul

In Argentina, paleontologii au descoperit o specie de dinozaur care a supravieţuit unui eveniment catastrofal, în care au dispărut toate speciile înrudite cu ea.

În cele 180 de milioane de ani, în care au vieţuit pe Pământ, dinozaurii – un grup foarte mare şi divers – au trecut prin mai multe extincţii în masă, ca urmare a unor dezastre naturale la scară foarte mare, ce au dus la dispariţia a numeroase specii.

Cea mai teribilă dintre aceste extincţii a avut loc acum 66 de milioane de ani, la sfârşitul perioade cretacice; ea s-a datorat probabil efectelor combinate ale impactului unui asteroid şi ale erupţiilor vulcanice violente şi a dus la dispariţia aproape în totalitate a dinozaurilor, supravieţuind doar descendenţii lor – păsările.

Dar acesta nu a fost singura extincţie masivă cu care s-au confruntat dinozaurii; o alta a avut loc mult mai devreme, acum 145 de milioane de ani, la graniţa dintre Jurasic şi Cretacic când au dispărut multe specii terestre şi marine.

Dinozaurul descoperit în Argentina – o specie denumită de paleontologi Leinkupal laticauda – a fost un supravieţuitor al acestei acestei extincţii. Se credea că atunci ar fi dispărut întrega familie a diplodocidelor, din care făcea parte şi Leinkupal laticauda.

sursa: antenasatelor.ro

loading...

Facebook Comments