Vânătoarea de trufe: o afacere din care doi bistriţeni câştigă mii de euro

Vânătoarea de trufe: o afacere din care doi bistriţeni câştigă mii de euro

- in ECONOMIE
2137
Comentariile sunt închise pentru Vânătoarea de trufe: o afacere din care doi bistriţeni câştigă mii de euro

Doi tineri din județul Bistrița-Năsăud câştigă circa 50.000 de euro pe an dintr-o afacere mai puţin obişnuită. Alin Diaconu și Alexandru Fechete caută trufe cu ajutorul unor câini dresaţi şi le vând în străinătate cu peste 100 de euro kilogramul, relatează publicația locală bistriteanul.ro.

În vârstă de 35 de ani, Alin Diaconu are deja 14 ani de experiență în căutarea de trufe, iar în urmă cu 7 ani a început să lucreze alături de prietenul său Alexandru Fechete.

„În anii buni, când sunt multe trufe, prețul scade semnificativ. În anii în care acestea sunt puține crește și prețul. Eu fac, în funcție de an, între 10.000 și 50.000 de euro”, a povestit Alin pentru bistriteanul.ro.

Tânărul s-a specializat în Italia, unde trufele sunt extrem de apreciate și căutate. În timp, el a ajuns să cunoască toate locurile din județul Bistrița-Năsăud unde se găsesc trufe.

trufe-romania-01
Foto: bistriteanul.ro

Alin și Alexandru cresc 24 de câini din diferite rase, pe care îi dresează și apoi îi folosesc în pădure pentru a căuta trufe. Trufele nu pot fi găsite fără ajutorul câinilor care ajung să cunoască trufa după mirosul specific. Un astfel de câine dresat ajunge să coste între 5.000 și 7.000 de euro.

În trecut, Alin a reușit să scoată trufe chiar și de la 47 de centimetri adâncime. Iar prietenul său, Alexandru, a găsit o trufă-record, de 847 de grame pe care nu a vândut-o, deși ar fi putut lua bani mulţi pe ea, trufele fiind evaluate în funcție de culoare (albe sau negre) și de mărime, în unele cazuri prețul putând ajunge până la 800 de euro kilogramul.

Trufa este corpul cărnos a unor tipuri de ciupercă ce cresc sub pământ, sau sub stratul de frunze moarte din păduri și aparțin încrengăturii Ascomyta, una dintre cele mai mari grupe din regnul Fungi. Trufele sunt rezultatul unui proces de simbioză, numit micoriză, care se întâmplă natural, între rădăcinile unor copaci și miceliul anumitor ciuperci.

Trufe negre
Trufe negre

Sursa: bistriteanul.ro

loading...

Facebook Comments