Vești proaste pentru români. Ce se întâmplă cu ratele la creditele în lei

Vești proaste pentru români. Ce se întâmplă cu ratele la creditele în lei

- in DE ACTUALITATE, ECONOMIE, NEWS, SOCIAL
1260
Comentariile sunt închise pentru Vești proaste pentru români. Ce se întâmplă cu ratele la creditele în lei
rate la creditele in lei

Românii se împrumută tot mai mult de la bănci, iar ratele ar putea crește din toamnă. Ratele la creditele în lei ar putea creşte din cauza politicii Guvernului.

Majorările salariale acordate de guvern în ultimul an încep să aibă şi efecte mai puţin dorite. Pe lângă creşterea preţurilor, economiştii îi avertizează pe cei cu credite în lei că se va dubla indicele ROBOR, în funcţie de care se calculează dobânzile

Indicele ROBOR cu scadenţă la 3 luni, în funcţie de care se calculează dobânzile la creditele Prima Casă, de exemplu, a scăzut constant în ultimii ani. Maximul a fost în toamna anului 2008, când depăşea 16%. A scăzut apoi anual, până în toamna anului trecut, când a ajuns la un minim istoric de 0,68%. Anul acesta, a avut o creştere în mai, iar acum a ajuns la cea mai mare valoare din ultimul an: 0,95%, conform BNR, cu 0,08% mai mult faţă de luna trecută. Dar urmează creşteri tot mai mari, spun analiştii.

rate la creditele in lei1

Claudiu Cazacu, analist economic: “Sunt mai mulţi factori care imprimă şi vor impune probabil depăşirea nivelului de 1% pentru ROBOR la 3 luni şi o migrare către a doua jumătate a anului viitor spre zona de 2% sau chiar peste. Ceea ce se întâmplă acum este cumva o revenire la normalitate. Dobânda a fost exagerat de scăzută.”

Ce înseamnă asta pentru ratele românilor? În cel mai pesimist scenariu, putem vorbi despre o majorare de 20% a ratei lunare, în cazul unui credit Prima Casă. La un credit prima casă de 50.000 de euro pe 30 de ani, de exemplu, rată lunară a crescut cu aproximativ 30 de lei faţă de toamna anului trecut. Dar dacă ROBOR la ajunge la nivelul estimat de analişti, atunci rata ar putea să crească chiar şi cu 200 de lei.

Anca Bidian, consultant financiar: “La un credit pe termen lung şi mă refer la creditele ipotecare, o diferenţa de 1% în dobânda duce la aproximativ 10% diferenţa de rată. Acesta este un calcul simplu din care să ştim o corespondenţă între cele două.”

sursa: stirileprotv.ro

loading...

Facebook Comments