Cum va fi sărbătorită Ziua Unirii Principatelor în marile orașe ale tarii

Cum va fi sărbătorită Ziua Unirii Principatelor în marile orașe ale tarii

- in EDUCATIE SI CULTURA
1389
Comentariile sunt închise pentru Cum va fi sărbătorită Ziua Unirii Principatelor în marile orașe ale tarii
unirea-principatelor-romane1

Mii de ieşeni sunt aşteptaţi astăzi la manifestările organizate de Ziua Unirii Principatelor Române, unde, alături de oficialităţi, vor fi prezenţi în Piaţa Unirii Majestatea Sa Margareta şi Principele Radu. Primarul Mihai Chirica a făcut apel la cei care au protestat faţă de modificările la legile justiţiei să vină la ceremonii. La Focşani, autorităţile au programat un spectacol folcloric, iar imnul naţional va fi intonat de Marcel Pavel, la manifestări fiind aşteptate, de asemenea, câteva mii de persoane. La Galaţi, se va dansa Hora Unirii la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza, iar o sută de fete din România şi Republica Moldova vor defila în costume populare. În alte oraşe din ţară, sunt programate manifestări modeste, care includ ceremonii militare şi depuneri de coroane de flori.

Alături de oficialităţile municipiului şi judeţului Iaşi, Majestatea Sa şi Alteţa Sa Regală vor depune coroane de flori la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza, la statuia Regelui Ferdinand, la portretul Regelui Mihai I de la Mitropolie şi la mormântul lui Alexandru Ioan Cuza de la Biserica Trei Ierarhi.

La Primăria Municipiului Iaşi, Principele Radu va participa la sărbătorirea unui deceniu de înfrăţire a autorităţilor locale din Iaşi şi Chişinău, la lansarea volumului „Iaşul, leagăn al unirii neamului românesc” şi la vernisajul expoziţiei de fotografie dedicată Municipiului Chişinău.

Focşani – Imnul Naţional, intonat de Marcel Pavel

La Focşani, manifestările dedicate Micii Uniri sunt programate să înceapă la ora 15.20, cu un exerciţiu Drill Team, care va fi urmat de un spectacol folcloric.

Alba Iulia – Hora Unirii şi spectacol susţinut de elevi

La Alba Iulia, manifestările se vor desfăşura miercuri dimineaţă în Sala Unirii, unde vor avea loc alocuţiuni despre semnificaţia istorică a Unirii Principatelor Române, iar apoi este programat un spectacol susţinut de către elevii Colegiului Naţional Militar „Mihai Viteazul” şi reprezentanţii Cercului Militar Alba Iulia. Manifestările se vor încheia cu „Hora Unirii” interpretată de Fanfara judeţului Alba, în care se vor prinde toţi participanţii.

La Sebeş, Mica Unire va fi sărbătorită printr-un spectacol artistic prezentat de Ansamblul Folcloric „Augustin Bena” al judeţului Alba şi solişti Maria Filimon, Cătălin Haşa, Roxana Reche, Nicolae Plută, Dorina Nariţa, Floricica Moga, alături de ansamblul de dansuri populare.

La Cugir sunt organizate astazi manifestări pentru a marca Mica Unire, iar programul va cuprinde poezii şi cântece patriotice care vor fi susţinute de către Fanfara Casei de Cultură Cugir, Grupul „Mlădiţe Cugirene”, aparţinând Şcolii Gimnaziale Nr. 3 Cugir, Cercul de Teatru al Casei de Cultură Cugir. Programul se va încheia tot cu tradiţionala Horă a Unirii.

Galaţi: La statuia lui Cuza se va dansa Hora Unirii, iar la Universitate o sută de fete vor defila în costume populare

Manifestări dedicate zilei Unirii Principatelor Române de la 24 ianuarie 1859 vor avea loc în municipiul Galaţi la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza, unde vor fi depuse flori, se va evoca însemnătatea acestei zile şi se va dansa Hora Unirii, în timp ce la Muzeul de Istorie va fi deschisă o expoziţie dedicată personalităţilor Unirii Principatelor.

Arad – Ceremoniile vor dura mai puţin de o oră

La Arad, evenimentele organizate de Prefectură de Ziua Principatelor Române vor dura mai puţin de o oră şi s-au desfăşurat doar în municipiu, în Piaţa Revoluţiei, pe platoul din faţa Palatului Administrativ, incepand cu ora 10.

Timişoara – Ceremonial militar şi Hora Unirii

Ziua Unirii Principatelor Române va fi sărbătorită la Timişoara, miercuri, începând cu ora 10.00, la Monumentul Domnitorului Alexandru Ioan Cuza, amplasat în faţa sediului Inspectoratului de Poliţie Judeţean Timiş. Evenimentul cuprinde o ceremonie militară la Monumentul Domnitorului Alexandru Ioan Cuza, organizată de Brigada 18 Cercetare Supraveghere ,,Decebal” şi va continua cu un Te Deum şi depuneri de coroane de flori.

Buzău – „Hai să dăm mână cu mână la Muzeul Judeţean”

Consiliul Judeţean Buzău organizează, miercuri, cea de-a treia ediţie a evenimentului „Hai să dăm mână cu mână la Muzeul Judeţean”, care îşi propune să aducă în curtea muzeului cât mai mulţi buzoieni care să se prindă într-o Horă a Unirii care să înconjoare clădirea Muzeului Judeţean. Pentru prima dată, în acest an autorităţile judeţene au invitat în calitate de parteneri militarii Diviziei 2 Infanterie ”Getica”  dar şi Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Buzău care vor avea o serie de momente distincte pe parcursul evenimentului.

Constanţa – Dezbatere organizată de Arhiepiscopie

Cu prilejul Zilei Unirii Principatelor Române, Prefectura Constanţa, în colaborare cu Primăria Constanţa, Consiliul Judeţean şi Comandamentul Flotei organizează o ceremonie militară care va avea loc pe platoul din faţa Prefecturii. Arhiepiscopia Tomisului organizează, de asemenea, conferinţa cu tema “Unirea de la 1859 – temei al Marii Uniri din 1918”. Sursa: digi24.ro

Dragi prieteni. Ne-ar face foarte mare plăcere să ținem legătura cu voi și pe rețelele de socializare, motiv pentru care vă invităm să ne urmăriți pe pagina Facebook, unde vom putea discuta împreună știrile și articolele noastre. Vizitați pagina noastră Facebook aici.

loading...

Facebook Comments