Fascinant! 10 dintre cele mai mari MISTERE NEELUCIDATE

Fascinant! 10 dintre cele mai mari MISTERE NEELUCIDATE

- in NEWS
2121
Comentariile sunt închise pentru Fascinant! 10 dintre cele mai mari MISTERE NEELUCIDATE
mistere

Coduri, puzzle-uri şi arta criptică ne tachinează cu intriga lor. De ce mesajele lor sunt codate? Ce mari secrete ar putea ascunde? În ciuda eforturilor celor mai veneraţi istorici, a celor mai inteligenţi criptografi, şi a celor mai determinaţi vânători de comori, istoria este plină de ghicitori care continuă să ne lase în mister chiar şi în ziua de astăzi.

Poveştile fictive cum ar fi cele din „Codul lui Da Vinci” şi din filmul „Comoara Naţională” nu au nimic în comun cu puzzle-urile din viaţa reală. Iată lista noastră cu 10 dintre cele mai mari mistere neelucidate din lume:

Denumit după librarul şi anticarul american de origine poloneză Wilfrid M. Voynich care a achiziţionat-o în 1912, Manuscrisul Voynich este o carte detaliată de 240 de pagini scrisă într-o limbă complet necunoscută. Paginile sale sunt pline cu desene colorate de diagrame ciudate, evenimente ciudate, şi plante care nu par să se potrivească cu nici o specie cunoscută, adăugând la intriga documentului şi dificultatea descifrării acestuia. Autorul original al manuscrisului rămâne necunoscut, dar datarea cu carbon a arătat că paginile au fost făcute undeva între anii 1404 şi 1438. Acesta a fost numit şi cel mai misterios manuscris din lume.

manuscris

Teoriile abundă despre originea şi natura manuscrisului. Unii cred că a fost menit să fie o farmacopee, care să abordeze subiecte în medicina medievală sau medicina timpurie modernă. Multe dintre imaginile cu ierburi şi plante, sugerează că ar fi fost un manul pentru un alchimist. Faptul că multe diagrame par a fi de origine astronomică, combinate cu desenele biologice neidentificate, au dus chiar la propunerea unor teoreticieni fantezişti că manuscrisul ar avea o origine extraterestră.

Un lucru cu care sunt de acord cei mai mulţi teoreticieni, este faptul că sunt slabe şanse ca manuscrisul să fie fals, având în vedere perioada de timp în care a fost făcut, banii şi detaliile necesare să fie realizat.

kriptos

Kryptos este o sculptură criptată misterioasă, realizată de artistul Jim Sanborn, care se află chiar în faţa sediului CIA din Langley. Nici măcar CIA-ul nu a reuşit să spargă codul complet.

Dintre cele patru mesaje trei au fost rezolvate, iar al patrulea a rămas unul dintre cele mai renumite codurile nerezolvate din lume. Sculptura continuă să ofere o diversiune pentru criptanaliștii, atât amatori și profesioniști, care încearcă să decripteze secțiunea finală.

beale

Cifrurile lui Beale sunt un set de trei texte cifrate care se presupune că dezvăluie locaţia uneia dintre cele mai măreţe comori îngropate, din istoria Statelor Unite ale Americii: mii de kilograme de aur, argint şi bijuterii. Comoara a fost iniţial obţinută de către un bărbat misterios pe nume Thomas Jefferson Beale în anul 1818, în timp ce făcea prospectare în Colorado.

Dintre cele trei texte cifrate, doar al doilea a fost descifrat. Interesant este faptul că Declaraţia de Independenţă a Statelor Unite s-a dovedit a fi cheia, un lucru ciudat având în vedere că Beale are acelaşi nume cu autorul Declaraţiei de Independenţă.

Textul descifrat dezvăluie ţinutul în care a fost îngropată comoara: Bedford County, dar locaţia sa exactă probabil că este criptată într-una dintre celelalte două cifruri. Şi în această zi, vânătorii de comori cutreieră dealurile din Bedford săpând (de cele mai multe ori ilegal) după pradă.

phaistosdiscs

Misterul Discului Phaistos este o poveste care sună mai ceva ca-n filmele cu Indiana Jones. Descoperit de arheologul italian Luigi Pernier în anul 1908 pe sit-ul din palatul Minoic din Phaistos, discul este făcut din lut ars şi conţine simboluri misterioase, care pot reprezenta o formă necunoscută de hieroglife. Se crede că a fost proiectat în al doilea mileniu î.Hr.

Unii cercetători cred că hieroglifele seamănă cu simboluri ale Linear A şi Linear B, script-uri folosite cândva în Insula Creta. Singura problemă? Linear A include şi descifrarea.


Astăzi, discul rămâne unul dintre cele mai faimoase puzzle-uri ale arheologiei
.

shepherds monument

Dacă te uiţi de la depărtare la Monumentul lui Shepherd din Staffordshire făcut în secolul al 18-lea, ai crede că nu este decât o recreaţie sculptată a celebrului tablou „Arcadian Shephers” a pictorului Nicolas Poussin. Dacă te uiţi de aproape, vei observa o secvenţă interesantă de litere: DOUOSVAVVM – un cod care a scăpat de descifrare de peste 250 de ani.

Deşi identitatea sculptorului rămâne un mister, unii au speculat că acest cod ar putea fi un indiciu lăsat în urmă de către Cavalerii Templieri, cu privire la locaţia Sfântului Graal.

Multe dintre cele mai mari minţi din lume au încercat să spargă codul şi nu au reuşit, inclusiv Charles Dickens şi Charles Darwin.

SomertonManCode

Considerat unul dintre cele mai profunde mistere ale Australiei, Tamad Shud se învârte în jurul unui bărbat neidentificat găsit mort în Decembrie 1948 pe plaja Somerton din oraşul australian Adelaide. În afară de faptul că omul nu a putut fi identificat, misterul se adânceşte după ce o bucată de hârtie cu cuvintele „Tamam Shud” a fost găsită într-un buzunar ascuns, cusut în pantalonii decedatului.

Expresia este tradusă „încheiat” sau „sfârşit” şi este o expresie folosită pe ultima pagină dintr-o colecţie de poezii numită „Rubaiyat” de Omar Khayyam. Un alt mister este o copie a colecţie lui Khayyam găsită, care conţinea un cod scris despre care se crede că a fost lăsat însuşi de omul mort.

Având în vedere conținutul poemurilor lui Khayyam, mulți au ajuns să creadă că mesajul poate reprezenta un bilet de adio, dar rămâne un mister neelucidat, la fel ca şi cazul.

Într-o noapte de vară în 1977, un voluntar pentru SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence) pe nume Jerry Ehman, ar fi devenit primul om care a primit un mesaj intenţionat de la o lume extraterestră. Ehman scana undele radio din spaţiu, în speranţa de a găsi la întâmplare un semnal care să poarte toate semnele distinctive unui semn trimis de extratereştri, atunci când a văzut acul măsurătorii.

wowcl

Semnalul a durat 72 de secunde, cea mai lungă perioadă de timp care putea fi măsurată de aparatul folosit de Ehman. Semnalul era strident şi se părea că este transmis dintr-un loc în care nici un om nu a ajuns, în constelaţia Săgetătorului, lângă o stea numită Tau Sagittarii, de la 120 de ani-lumină depărtare.

Ehman a scris cuvântul „Wow!” pe pagina originală printată a semnalului, de aici şi titlul de „Semnalul Wow!„.

Toate încercările de a localiza din nou semnalul au dat greş, ceea ce duce la multe controverse şi la misterul cu privire la sensul şi originile sale.

zodiac

 

Scrisorile Zodiacului sunt o serie de mesaje criptate care se crede că au fost scrise de celebrul ucigaş Zodiac, un criminal în serie care a terorizat rezidenţii din zona oraşului San Francisco la sfârşitul anilor 1960 şi începutul anilor 1970. Scrisorile au fost probabil scrise ca o modalitate de a ironiza jurnaliştii şi poliţia.

Deşi unul dintre mesaje a fost descifrat, celelalte trei rămân un mister neelucidat, la fel ca şi identitatea Zodiacului deşi nu există crime identificate făcute de acesta după 1970.

georgia

Din categoria mistere neelucidate fac parte și Pietrele din Georgia menţionate uneori ca „Stonehenge-ul American„, este un monument din granit ridicat în ţinutul Elbert în anul 1979. Pietrele sunt gravate în opt limbi (engleză, spaniolă, swahilim, hindusă, ebraică, arabă, chineză şi rusă), şi fiecare transmite 10 porunci „noi” pentru „o Eră a Raţiunii„. Un alt mister este faptul că pietrele sunt aliniate după caracteristici astronomice.

Deşi monumentul nu conţine mesaje criptate, scopul şi originea sa rămân învăluite în mister. Acestea au fost comandate de un om care nu a fost încă identificat, cunoscut sub pseudonimul de R.C Christian (Creştin).

Din cele 10 porunci, prima este probabil şi cea mai controversată: „Menţineţi umanitatea sub 500.000.000 într-un balans perpetuu cu natura„. Mulţi consideră această „poruncă” un fel de licenţă de a sacrifica populaţia umană până la numărul specificat, iar criticii pietrelor au cerut ca acestea să fie distruse. Unii teoreticieni ai conspiraţiei cred că pietrele ar fi fost proiectate de o „societate secretă a lui Lucifer” aşteptând o Nouă Ordine Mondială.

Barthel

Rongorongo este un sistem de hieroglife scrise pe diferite artefacte de pe Insula Paştelui. Mulţi cred că reprezintă un sistem pierdut de scriere sau proto-scriere, şi ar putea fi unul dintre doar trei sau patru invenţii independente ale scrisului din istoria omenirii.

Hieroglifele rămân indescifrabile, iar mesajul lor adevărat (despre care unii cred că ar putea oferi indicii despre prăbuşirea uimitoare a civilizaţiei Insulei Paştelui) ar putea fi pierdut pentru totdeauna.

sursa: utopian.ro

 

loading...

Facebook Comments