Comemorare. A mai apus o stea. Marele actor Ion Besoiu inceta din viata in urma cu un an pe 18 ianuarie

Comemorare. A mai apus o stea. Marele actor Ion Besoiu inceta din viata in urma cu un an pe 18 ianuarie

- in NEWS
1213
Comentariile sunt închise pentru Comemorare. A mai apus o stea. Marele actor Ion Besoiu inceta din viata in urma cu un an pe 18 ianuarie
Ion Besoiu

Astazi se implineste un an de cand unul dintre cei mai cunoscuţi actori români, Ion Besoiu, a murit la vârsta de 85 de ani, in institutul pentru boli cardio-vasculare „Iliescu” din Capitală.  Actorul a avut zeci de roluri în filme şi seriale TV. Actorul de teatru și film Ion Besoiu s-a stins din viață miercuri, 18 ianuarie 2017 la vârsta de 85 de ani.

„Esta o mare pierdere atât pentru teatru căt și pentru cinematografia românească. Știu că a fost decorat cu o Steaua României, mai stiu că cinematograful Arta din Sibiu trebuia să-i poarte numele, dar nu s-a mai întâmplat acest lucru. De ce nu s-a mai întâmplat, nu știu”, a delcarat pentru Digi24 Maria Bicfavi, președintele Sindicatului România Film.

„Noi practic n-am fost niciodată parteneri de scenă, însă ne întâlneam, ne bucuram, cu mulți ani în urmă, ne vedeam foarte des. Mi-e foarte greu să vorbesc pentru că au plecat foarte mulți și nu pentru că aș întreba eu cine vine în loc, sigur ca vor veni, dar este o generație care, din păcate, odată cu dispariția ei se întâmplă o mare pierdere pentru artă. Mi-e foarte greu.(…) Păcat, mare păcat. Stiu că era suferind, stiu ca din punct de vedere fizic avea niște probleme(…). A fost un mare actor”, a povestit actrița Adela Mărculescu.

În cariera sa teatrală, a interpretat numeroase roluri alături de mari actori ai scenei românești. Printre numeroasele piese în care a fost distribuit se numără: „Livada de vișini” de A.P. Cehov (1967), „Pescărușul” de A.P. Cehov (1977), „Hamlet” de William Shakespeare (1985), „Visul unei nopți de vară” de William Shakespeare (1991), „Trei surori” de A.P. Cehov (1995), „Caligula” de Albert Camus (1996), „Mutter Courage” de Bertolt Brecht (1999), „Există nervi” de Marin Sorescu (2001), „Oblomov” după I.A. Goncearov (2003).

De asemenea, are o bogată filmografie, peste 80 de filme, dintre care amintim: „Furtuna”, „Neamul Șoimărestilor”, „Haiducii”, „Răscoala”, „Mihai Viteazul”, „Ciprian Porumbescu”, „Păcală”.

Ion Besoiu s-a născut la 11 martie, 1931, la Sibiu și a absolvit Academia de Teatru și Muzică din orașul natal. După debutul pe scena Teatrului de Stat din Sibiu, Ion Besoiu ajunge în București, unde devine membru al echipei de actori a Teatrului „Lucia Sturdza Bulandra”, pe scena căruia joacă din 1967. Ulterior, a fost, timp de 12 ani, director al acestui teatru, potrivit Agerpres.

În 2008, a făcut parte și din distribuția filmului „Cenușă și sânge”, coproducție Franța-România-Portugalia, în regia lui Fanny Ardant. În 2009, Ion Besoiu a filmat pentru două episoade din telenovela “Regina”, difuzată de postul Acasă TV. A lucrat cu regizori ca Sergiu Nicolaescu, Geo Saizescu, Andrei Blaier, Alexandru Tatos, Mircea Drăgan, Mircea Mureșan și alții.

Este președintele executiv al „Fundației Sibiul Vechi. Sibiu — Hermannstadt”, asociație care îi ajută pe tinerii talentați și care oferă premii etnografilor.

În 2001, a fost declarat cetățean de onoare al Municipiului Sibiu. La 19 martie 2001, cu ocazia împlinirii vârstei de 70 de ani, președintele Ion Iliescu l-a decorat cu Ordinul Național „Steaua României”, în grad de cavaler, subliniind contribuția lui Besoiu la „dezvoltarea artei teatrale românești, prin prestigioasa și remarcabila sa activitate de actor, director de teatru și pedagog”.

A fost distins cu premiul de excelență al Cinematografiei Române (2002). În anul 2008, la cea de-a XVI-a ediție a Galei Premiilor UNITER, i-a fost acordat premiul pentru întreaga activitate. Ion Besoiu a fost premiat la Gala Umanității 2009, devenind ambasador al umanității. De Ziua Mondială a Teatrului, la 27 martie 2011, s-a aflat printre cei șapte actori aniversați sub egida „Seniori ai teatrului și filmului românesc”, alături de Florin Piersic, George Motoi, Violeta Andrei, Eugenia Maci, Tora Vasilescu și Radu Gheorghe, primind diploma “In honoris” din partea Primăriei Generale a Capitalei și a Teatrului Metropolis.

În cadrul celei de-a cincea ediții a Galei Premiilor Gopo, desfășurată la 28 martie 2011, Ion Besoiu a fost recompensat cu premiul pentru întreaga carieră.

În data de 27 iunie 2015, alături de actrițele Valeria Seciu și Rodica Mandache, Ion Besoiu a primit o stea pe Aleea Celebrităților din Capitală, fiindu-i înmânată Placheta Orașului București.

Pe 11 martie 2015, Ion Besoiu mărturisea că, la împlinirea vârstei de 84 de ani, își dorea să aibă în continuare mintea limpede și să fie sănătos. „Îmi doresc să-mi dea Dumnezeu sănătate și mintea limpede în continuare. Îmi doresc și pace pe pământ și între oameni bunăvoire, fiindcă mă îngrijorează situația aceasta de război și eu, care am trăit și războiul, sunt sătul de așa ceva. Este îngrijorător, înspăimântător ce se întâmplă acum în lume”, declara în 2015 Ion Besoiu. Sursa: digi24.ro

Dragi prieteni. Ne-ar face foarte mare plăcere să ținem legătura cu voi și pe rețelele de socializare, motiv pentru care vă invităm să ne urmăriți pe pagina Facebook, unde vom putea discuta împreună știrile și articolele noastre. Vizitați pagina noastră Facebook aici.

loading...

Facebook Comments