ULTIMĂ ORĂ. Cum s-a terminat CRIZA minerilor de la mina Lupeni. Din pacate A MURIT

ULTIMĂ ORĂ. Cum s-a terminat CRIZA minerilor de la mina Lupeni. Din pacate A MURIT

- in NEWS
1596
Comentariile sunt închise pentru ULTIMĂ ORĂ. Cum s-a terminat CRIZA minerilor de la mina Lupeni. Din pacate A MURIT
mina lupeni

După o zi tensionată şi o noapte în acelaşi ritm alert, cei 3 mineri blocaţi în Mina Lupeni, unde o galerie s-a surpat, au fost aduşi la suprafaţă.

Doi dintre ei – de 39, respectiv 40 de ani – au fost găsiţi în viaţă şi sunt în grija medicilor – unul în comă indusă la Spitalul Floreasca, celălalt la Petroşani.

Colegul lor n-a mai rezistat însă până când au reuşit salvatorii să ajungă la el şi a fost scos din subteran fără suflare.

Primul dintre cei trei mineri prinşi în subteran a fost scos la suprafață la 11 ore de când s-a surpat galeria. Bărbatul a fost preluat de o ambulanţă SMURD, apoi intubat şi urcat într-un elicopter care l-a adus de urgenţă la Spitalul Floreasca, din Capitală.

După încă aproximativ o oră de emoţii, salvatorii au adus la ambulanţă încă un miner. Deşi a fost rănit la picior, bărbatul este într-o stare bună, spun medicii, şi a fost transportat la Spitalul din Petroşani pentru investigaţii.

A fost localizat apoi repede şi celălalt bărbat captiv, dar salvatorii nu au putut să comunice cu el. Când l-au găsit, cele mai negre temeri s-au adeverit – omul nu mai respira.

În total, 11 mineri au intrat în tură joi, la prânz, în galeria aflată la o adâncime de 500 de metri. Opt au reuşit să se salveze imediat şi numai unul dintre ei a fost rănit şi transportat la spital.

A fost apoi mobilizare de forţe. 50 de mineri – organizaţi în grupuri – au intrat pe rând în galerie ca să-i recupereze pe cei 3 colegi. Salvatorii au mers peste 3 kilometri printr-un tunel care – în unele zone – are un metru înălţime.

De acolo, au început să sape aproape 20 de metri şi să dea din mână în mână pământul. În acelaşi timp, au lucrat şi la consolidarea locului, pentru că exista riscul unei noi surpări.

La suprafaţă, rudele au aşteptat cu înfrigurare veşti. Una dintre ipotezele care circulă acum este că stâlpii vechi ai galeriei ar fi cedat.

Oana Stoicut, purtător de cuvânt Complex Energetic Hunedoara: “Tectonica este veşnic o problemă în subteran, să vorbim de cauze acum este prematur. Cauzele vor fi stabilite după ce se vor pronunţa cei care vor ancheta condiţiile în care a avut loc accidentul.”

Toma Petcu. Ministrul Energiei: ”Procedura de închidere presupune activitate de exploatare, care nu se face de pe o zi pe alta, asta înseamnă că şi la mina asta ar mai fi durat exploatările, deci nu se face nimeni vinovat în mod direct…”

Eugen Fulop, procuror: “Am venit să vedem care e situaţia la faţa locului, vom vorbi cu oamenii din subteran şi vedem ce se poate contura.”

Mina de huilă de la Lupeni este în proces de închidere, alături de alte două din Valea Jiului. sursa: stirileprotv.ro

Dragi prieteni,

Ne-ar face foarte mare plăcere să ținem legătura cu voi și pe rețelele de socializare, motiv pentru care vă invităm să ne urmăriți pe pagina Facebook, unde vom putea discuta împreună știrile și articolele noastre. Vizitați pagina noastră Facebook aici.

loading...

Facebook Comments