Comunicat de presă. Vizita subsecretarului de stat Victor Ionescu în provincia Almeria

Comunicat de presă. Vizita subsecretarului de stat Victor Ionescu în provincia Almeria

- in POLITICA
931
Comentariile sunt închise pentru Comunicat de presă. Vizita subsecretarului de stat Victor Ionescu în provincia Almeria
Subsecretarul de stat, Victor Ionescu

Subsecretarul de stat din cadrul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, Victor Ionescu, a luat parte la o serie de întâlniri cu asociațiile românești și mediul românesc de afaceri din provincia spaniolă Almeria, dar și cu reprezentanți ai autorităților locale, în cadrul unei vizite derulate în perioada 20-23 aprilie în municipiile Almeria, Roquetas de Mar, Granada și Motril. Este prima vizită de lucru pe care un reprezentant al conducerii MRP o efectuează în Almeria și totodată, prima de la înființarea Consulatului României în provincia din sudul Regatului Spaniei.

Sâmbătă, 21 aprilie, delegația condusă de Victor Ionescu și sprijinită de consulul Robert Claudiu Hellvig a avut o întrevedere cu primarul municipiului Roquetas de Mar, Gabriel Amat Allyon. S-a discutat despre specificul comunității românești din provincia Almeria, care numără peste 40.000 de persoane și despre contribuția importantă pe care conaționalii noștri o au la dezvoltarea economică a zonei. Demnitarul român i-a prezentat oficialului local proiectele MRP privind comunitățile din diaspora, precum și detalii despre planurile de reinserție a diasporei de mobilitate.

„Problemele comunităților românești din diaspora sunt diverse, cu specific local, în funcție de zona unde sunt stabiliți, și de aceea ele trebuie rezolvate la nivel local. Acesta este unul dintre motivele pentru care am ținut să am o întrevedere cu domnul primar Allyon. Este important pentru autoritățile locale să știe că România nu i-a uitat pe conaționalii săi de aici. E important să discutăm și să colaborăm, pentru că în acest fel ambele părți își vor înțelege mai bine problemele”, a declarat Victor Ionescu.

Subsecretarul de stat a avut apoi o întâlnire, la Roquetas del Mar, cu reprezentanți ai mediului asociativ românesc și cu membri ai clerului. Victor Ionescu le-a vorbit românilor din provincie despre modul în care MRP le poate fi alături prin finanțările oferite și i-a încurajat să depună proiecte și să acceseze aceste fonduri. El le-a reamintit românilor că, prin intermediul proiectelor, comunitățile lor din diaspora vor avea doar de câștigat.

„Putem face lucruri minunate împreună pentru a-i ajuta pe români. Vrem să încurajăm ca mai multe asociații din zonă să vină în sprijinul conaționalilor noștri. Beneficiarii acestor proiecte sunteți dumneavoastră, comunitățile. MRP dispune de un buget aproape dublu față de anul precedent și de linii de finanțare de proiecte diverse, între care cultură, educație, tradiții, mass-media, limba română. În plus, facem eforturi să vă putem fi alături tot mai mult și în ce privește problemele din viața dumneavoastră de zi cu zi. Ne implicăm, venim alături de dumneavoastră, stăm de vorbă cu autoritățile locale, vedem care vă sunt problemele și cum vă putem ajuta, în limitele mandatului MRP, cât și cu sprijinul MAE și al altor instituții din grupul interministerial condus de Ministerul nostru”, le-a spus Victor Ionescu participanților la întâlnire.

Românii au primit informații despre înlesnirile apărute în procedurile de finanțare, despre pașii pe care trebuie să îi parcurgă pentru a primi fond de carte românească, suporturi de curs, pentru finanțări necesare organizării de evenimente, dar și despre proiectele guvernamentale de a le oferi celor care doresc să revină un start cât mai bun acasă.

Delegația s-a deplasat apoi la Granada, unde s-a întâlnit cu reprezentanți ai asociațiilor românești care desfășoară proiecte în zonă. „Suntem aici pentru dumneavoastră, ca să vă cunoaștem și să vă cunoaștem problemele. Vrem să ne întâlnim cu cât mai mulți români, la biserică, pe șantier, în centrele universitare, peste tot”, le-a spus subsecretarul de stat Victor Ionescu participanților la întâlnire. Principalele teme de discuție au fost predarea limbii materne copiilor românilor din regiune și proiectele pe care mediul asociativ dorește să le inițieze în acest sens.

Duminică, 22 aprilie, Victor Ionescu, a luat parte la târnosirea bisericii cu hramul Botezul Domnului din municipiul Roquetas de Mar. Sfințirea bisericii reprezintă un eveniment de o mare semnificație pentru comunitatea românească din regiune, atât prin dimensiunea spirituală a momentului, cât și prin participarea unor înalți prelați, a autorităților locale din Spania și din țară și a reprezentanților consulatelor României la Almeria, Sevilla și Barcelona.

MRP s-a aflat printre instituțiile care au contribuit financiar la finalizarea bisericii din Roquetas de Mar, după ce parohia a depus și a primit finanțare, prin proiect, pentru realizarea unei părți a picturii din interiorul lăcașului de cult.

Sfințirea a fost săvârșită de Înalt Prea Sfințitul Iosif, Mitropolit Ortodox Român al Europei Occidentale și Meridionale, de Preasfințitul Părinte Timotei, Episcopul Spaniei și Portugaliei și de un sobor de preoți.

„A fost un eveniment de mare emoție, de mare încărcătură spirituală pentru românii din regiune și a fost o onoare pentru mine să pot fi în mijlocul lor. Am văzut din nou, cu acest prilej, că atunci când există dorință de a coopera și de a colabora se întâmplă lucruri extraordinare pentru comunitate. Au stat alături la această ceremonie prelați ortodocși și catolici, primarul din Almeria și președintele Consiliului Județean Bistrița Năsăud, de unde provin cei mai mulți dintre românii noștri din această provincie. Biserica cu hramul din Roquetas de Mar e rezultatul eforturilor enoriașilor, dar și ale autorităților române și spaniole. Prin intermediul bisericii, comunitatea poate beneficia, direct și indirect, de alte proiecte pe care MRP e dornic să le finanțeze”, a spus subsecretarul de stat Victor Ionescu.

Delegația condusă de demnitarul român s-a deplasat apoi la bisericile ortodoxe române din Almeria și Motril, unde a avut discuții cu membrii comunității. Românii le-au prezentat oficialului MRP și consulului general la Almeria, Robert Hellvig, problemele cu care se confruntă și s-a discutat despre soluții atât pentru obținerea de fonduri prin MRP, despre facilitățile acordate de Guvern românilor care intenționează să revină în țară, cât și despre aspecte consulare. În acest sens, la discuțiile de la Motril a luat parte și un oficial al departamentului pentru integrarea străinilor din cadrul primăriei municipiului.

În cadrul vizitei de lucru, subsecretarul de stat Victor Ionescu a dorit să vadă și locul unde se construiește biserica penticostală românească din Roquetas de Mar, dat fiind și rolul important pe care comunitatea penticostală îl are în cadrul comunității românești din provincia Almeria.

Dragi prieteni. Ne-ar face foarte mare plăcere să ținem legătura cu voi și pe rețelele de socializare, motiv pentru care vă invităm să ne urmăriți și pe pagina noastră de Facebook aktualnews.ro, unde vom putea discuta împreună știrile și articolele noastre. Vizitați pagina noastră Facebook aici

loading...

Facebook Comments