Cat de puternica este armata Romaniei?

Cat de puternica este armata Romaniei?

- in razboi
1317
Comentariile sunt închise pentru Cat de puternica este armata Romaniei?
armata romana

România ocupă locul 43 într-un top al puterii armatei la nivel mondial, între 126 de ţări, conform unui index realizat de Global Fire Power.

Cele mai puternice armate din lume sunt considerate cele ale SUA, Rusiei, Chinei, Indiei şi Franţei. România este devansată de ţări precum Etiopia, Algeria, Columbia sau Peru, dar şi de alte 13 state membre NATO.

Nu este clar pe ce algoritmi de calcul îşi bazează autorii acest top, însă ei specifică faptul că au ca surse CIA Worldbook sau Wikipedia. Autorii susţin că scorul pentru fiecare ţară este determinat pe baza a peste 50 de factori, care permit ţărilor mai mici, dar mai avansate tehnologic, să concureze cu cele mai mari, dar mai puţin dezvoltate. Topul ţine cont de diversitatea armamentelor, de factori geografici, de resurse naturale, de industria locală sau de forţele umane aflate la dispoziţia fiecărei naţiuni. Statele NATO primesc un mic bonus pentru că se presupune că îşi împart resursele.

Astfel, România este creditată cu o populaţie de 21,66 milioane de locuitori şi cu o forţă disponibilă pentru mobilizare de 11 milioane de oameni. Dintre aceştia, 9 milioane sunt apţi pentru armată, ceea ce situează România pe locul 48 în lume. Personalul Armatei este de 75.000 de persoane, iar rezerviştii sunt în număr de 80.000 conform sursei citate.

Indexul atribuie României 875 de tancuri, o cifră destul de mare, care situează România pe locul 25 în lume la numărul de tancuri, Rusia conducând la mare distanţă topul, cu peste 15.000 de tancuri. Autorii indexului mai creditează Armata Română cu 1.456 de vehicule blindate, 413 piese de artilerie remorcată şi 188 de sisteme de lansat rachete.

La forţele aeriene, România stă şi mai slab, fiind creditată totuşi cu 125 de aeronave. Indexul vorbeşte, fără a preciza sursa, de 26 de avioane de luptă (interceptoare) şi 26 de avioane de luptă cu aripă fixă, de 78 de aeronave de transport, 24 de avioane de antrenament, 86 de elicoptere. De asemenea, indexul spune că România nu are elicoptere de atac, deşi există în dotarea Forţelor Aeriene elicopterele Puma Socat.

Forţele Navale româneşti sunt în număr de 48, conform indexului citat: trei fregate, 7 corvete, 20 de ambarcaţiuni de apărare a coastei şi 5 ambarcaţiuni de minare/deminare. Sursa: gandul.info

Dragi prieteni. Ne-ar face foarte mare plăcere să ținem legătura cu voi și pe rețelele de socializare, motiv pentru care vă invităm să ne urmăriți pe pagina Facebook, unde vom putea discuta împreună știrile și articolele noastre. Vizitați pagina noastră Facebook aici.

loading...

Facebook Comments