Cum să adormi repede la loc, dacă te trezești noaptea

Cum să adormi repede la loc, dacă te trezești noaptea

- in DE ACTUALITATE, INEDIT, LIFESTYLE, SANATATE, SOCIAL, STIINTA
2195
Comentariile sunt închise pentru Cum să adormi repede la loc, dacă te trezești noaptea
adormi

Cum să adormi repede la loc, dacă te trezești noaptea. Astăzi este Ziua Mondială a Somnului. Se estimează că peste un milion de români suferă de tulburări ale somnului, dar numai câteva mii ajung să se și trateze.

Vi se întâmplă să vă treziți în toiul nopții și să nu mai puteți adormi la loc? Iată câteva sfaturi simple pentru a scăpa de o noapte albă și a adormi cât mai repede, fără stres.

Somnul este funcția biologică de repaus, de care corpul și creierul nostru nu se poate lipsi. O treime din viață ne-o petrecem dormind!

Cu toate acestea, o proporție însemnată din populație se plânge că are tulburări de somn. Sunt de mai multe tipuri: agitație, somnambulism, trezire precoce, insomnie.

În ceea ce privește trezirile nocturne, el pot deveni problematice dacă persoana în cauză nu reușește să adoarmă imediat la loc.

Un fenomen „normal”

În realitate, trezirile nocturne în sine sunt normale: toți trecem prin această fază, la finalul fiecărui ciclu de somn, deci de mai multe ori în timpul nopții, însă nu suntem neapărat conștienți de aceasta. Trezirile în timpul nopții sunt fiziologice, omul se trezește de mai multe ori pe noapte, dar ca regulă generală, adoarme la loc rapid și nu își mai amintește (de unde expresia „a dormit neîntors” pentru a desemna un somn adânc, după o perioadă de veghe epuizantă).

Anormal este, însă, să nu reușești să adormi imediat la loc. Pot să existe mai multe cauze.

Adesea, e o problemă legată de organismul nostru: de exemplu, senzații dezagreabile în picioare (sindromul picioarelor grele) sau chiar oprirea bruscă a fluxului respirator (apnee respiratorie). Poate să fie vorba și de o cauză externă, care acționează adesea asupra psihicului și care este o sursă de angoasă și depresie.

Ce-i de făcut?

1. Nu rămâneți neapărat întinși în pat

Trebuie, prin urmare, să facem distincție între o trezire nocturnă scurtă, care e normală (de la unu până la trei minute), și o trezire care poate dura mai mult, adică peste 20-30 de minute. În acest caz, avem impresia că nu mai putem să adormim la loc.

Contrar a ceea ce se poate crede, a vă obliga să rămâneți întinși în pat nu este întotdeauna o soluție bună. Dacă nu vine somnul, nici nu îl veți găsi frământându-vă în pat. Mai mult, explică psihologii, rămânând în pat mai mult timp se creează o asociere nefericită între pat și trezirea nocturnă.

2. Evitați televizorul și alte ecrane

Trebuie să ne ridicăm, să facem câțiva pași, să ne întindem sau să ne apucăm de o activitate calmă, cum ar fi să răsfoim o carte, numai că trebuie să rămânem tot timpul într-o ambianță întunecată, cu lumină slabă. Neurologii atrag atenția că sunt interzise în aceste situații ecranele luminoase. De ce? Lumina albastră pe care o emit aceste gadgeturi fac creierul să creadă că este zi. Mai mult, așteptarea unui mesaj sau a unei alarme te poate ține preocupat și te împiedică să adormi la loc liniștit. Corpul e încordat, în așteptare.

3. Beți ceva rece

Puțină apă sau un pahar cu lapte. Chiar dacă niciodată nu s-a dovedit științific că laptele te ajută să adormi, un pahar cu lapte poate deveni un ritual benefic. Spre deosebire de o băutură caldă, cum ar fi ceaiul, laptele rece este simplu de preparat, nu trebuie să aprindem lumina, nici să încălzim apa, permite corpului să-și păstreze o temperatură scăzută, propice adormirii. Este total contraindicată, însă, orice băutură susceptibilă să aibă un efect stimulator, cum ar fi Coca-Cola sau cafea.

4. Nu vă uitați la ceas

Este mai bine să nu vă uitați cât este ceasul, dacă vă treziți în mijlocul nopții. Consultarea ceasului va fi o sursă de preocupare, de stres (dacă adorm și nu mai aud alarma?) și nu vă va ajuta să adormiți la loc.

5. Învățați să vă relaxați

Relaxarea și destinderea sunt aliați ai somnului. Somnul funcționează pe baza a două mecanisme: faptul de a „cădea” în starea de somn și faptul de a te „trezi”, ceea ce necesită o stare de descărcare. Pentru a favoriza această stare de detensionare, se pot practica exerciții de sofrologie (disciplină medicală care își propune o întărire a organismului uman prin aducerea acestuia, prin anumite exerciții, într-o stare totală de relaxare fizică și psihică, inclusiv prin hipnoză), care să funcționeze ca o gimnastică fizică. Aceste exerciții permit controlul asupra ideilor și asupra gândurilor, care nu mai trebuie să fie îndreptate către grijile de zi cu zi.

Dar cea mai bună metodă pentru a reuși să adormi la loc este să nu te gândești că trebuie să adormi la loc cu orice preț! conchid specialiștii. sursa: digi24.ro

Dragi prieteni. Ne-ar face foarte mare plăcere să ținem legătura cu voi și pe rețelele de socializare, motiv pentru care vă invităm să ne urmăriți pe pagina Facebook, unde vom putea discuta împreună știrile și articolele noastre. Vizitați pagina noastră Facebook aici.

loading...

Facebook Comments