Soferii care lucrează pentru Ikea trăiesc în camioane luni de zile.”Sunt prizonier, pasăre în cușcă”

Soferii care lucrează pentru Ikea trăiesc în camioane luni de zile.”Sunt prizonier, pasăre în cușcă”

- in AUTO, DE ACTUALITATE, ECONOMIE, EXTERNE, LIFESTYLE, SOCIAL
1749
Comentariile sunt închise pentru Soferii care lucrează pentru Ikea trăiesc în camioane luni de zile.”Sunt prizonier, pasăre în cușcă”
soferii ikea

Soferii de camioane care transportă produse ale Ikea și ale altor retaileri în Europa de Vest trăiesc în cabinele lor luni de zile, arată o investigație BBC. Unii șoferi-aduși din țările mai sărace de la firmele de camioane cu sediul în Europa de Est-spun că salariul lor este mai mic de trei lire sterline pe oră. Declară că nu își pot permite să trăiască în țările în care lucrează.

Unul dintre soferi a spus că s-a simțit “că un prizonier” în cabină lui.

Reprezentanți ai companiei Ikea s-au declarat “întristați de mărturiile” conducătorilor auto.

Soferii cu care BBC a vorbit au fost angajați ai unor companii de transport cu sediul în Europa de Est, plătite să transporte de mărfuri Ikea.

Un șofer român, Emilian, petrece peste patru luni dormind, mâncând și spălându-se în camionul lui. El transporta mărfuri pentru Ikea prin Europa de Vest, iar cel mai recent a fost în Danemarca. Spune că salariul pe care îl duce acasă în fiecare luna este, în medie, 477 de euro. Un conducător auto danez câștiga însă în medie 2 200 de euro lunar.

Normele UE precizează că un conducător auto detașat temporar departe de casă ar trebui să aibă ‘garantat” un salariu “minim” și să i se asigure condiții decente de către țara gazdă. Dar, companiile pot exploata lacunele din legislație, mai arată analiza preluată de Hotnews.ro.

Emilian este angajat de o filială din Slovacia a unei companii norvegiene de transport și este plătit că și când ar avea locul de muncă iin Slovacia-chiar dacă el nu lucrează acolo. Doarme într-un sac de dormit în partea din spate a cabinei sale.

Emilian spune că nu își poate permite să doarmă altundeva-el primește aproximativ 45 de euro pe zi din care să-și acopere cazarea și mesele. În timpul săptămânii de lucru, Emilian gătește și mănâncă la marginea drumului. El spune că astfel de condiții l-au făcut să se simtă “că un prizonier, că o pasăre în cușcă”.

sursa: realitatea.net

loading...

Facebook Comments