ȘTIREA MOMENTULUI! Revoltă în București. Oamenii ies în stradă. Proteste fără precedent. Care sunt nemultumirile oamenilor

ȘTIREA MOMENTULUI! Revoltă în București. Oamenii ies în stradă. Proteste fără precedent. Care sunt nemultumirile oamenilor

- in NEWS, SOCIAL
2030
Comentariile sunt închise pentru ȘTIREA MOMENTULUI! Revoltă în București. Oamenii ies în stradă. Proteste fără precedent. Care sunt nemultumirile oamenilor
protest_bucuresti

Transferul taxelor sociale la angajaţi scoate sindicatele în stradă. Sindicaliştii de la CNS Cartel ALFA au anunţat un calendar al protestelor care culminează cu un miting masiv în Piaţa Victoriei în data de 4 octombrie.

CNS Cartel ALFA a anunţat o serie de acțiuni de protest în cursul acestei săptămâni, având ca revendicări principale blocarea transferului taxelor sociale ale angajatorului către angajat, dar şi Modificarea legii 62/2011, pentru deblocarea negocierii și încheierii contractelor colective de muncă la toate nivelurile, plecând de la varianta comună a celor 5 confederații sindicale înaintată Guvernului.

Sindicaliştii vor desfăşura acţiuni de protest în faţa Prefecturilor din ţară, iar pentru data de 4 octombrie este anunţat un miting în faţa Guvernului României.

Care sunt argumentele pentru care sindicaliştii nu vor să audă de transferul taxelor sociale la angajaţi:

– Propunerea guvernului de transfer al taxelor sociale de la angajator la angajat reprezintă “un experiment singular, ale cărui consecințe negative vor fi (din nou) suportate exclusiv de lucrători”. De consecințele pozitive, dacă vor exista, vor beneficia doar capitalul și reprezentanții acestuia (patronii și angajatorii), se spune într-o scrisoare adresată de sindicate prefecturilor.

– Plata contribuțiilor sociale exclusiv de către angajat nu este aplicată în nicio țară UE. Dimpotrivă, în cele mai multe țări, cota suportată de angajator este mai mare decât cea plătită de lucrători (media UE este de 23,57% contribuții angajatori, 13,35% contribuții angajat), deoarece companiile au și o răspundere socială. Această distribuție – în baza principiilor solidarității, responsabilității sociale, echității, statuate de convențiile OIM și de tratatele și reglementările EU –  asigură o repartizare echitabilă a creșterii economice între capital și lucrători.

– Transferul integral al contribuțiilor în sarcina lucrătorului va debalansa acest echilibru si va pune o presiune nejustificată pe umerii angajaților. Astăzi, angajatul plătește contribuții sociale 16,5% și impozit pe salariu – 16%. De la 1 ianuarie 2018 salariatul va plăti contribuții sociale – 35% și impozit pe salariu 10%. Angajatorul plătește azi contribuții sociale – 22,75%, de la 1 ianuarie 2018 va plăti – 0%.

Concret, principalele efecte negative suportate de lucrători sunt:

  • Scăderea veniturilor nete din muncă. Lipsa unui mecanism juridic care să oblige angajatorii să includă în salariul brut al angajatului taxele sociale care erau anterior în sarcina angajatorului, pentru salarii care depășesc salariul minim va duce la reducerea venitului net sau ar împiedica salariatul să beneficieze de facilități fiscale care îi sunt destinate, cum ar fi reducerea impozitului pe salariu de la 16% la 10% sau reducerea cotei de contribuții sociale cu 4,25%. Spre exemplu, la un salariu brut de 2600 lei, salariatul va pierde până la 302 lei, adică o reducere nominală cu aproximativ 17% a salariului net. În sistemul bugetar, creșterea de 25% de la 1 ianuarie 2018, reprezintă, în condițiile acestui transfer, doar 4,26%.
  • Eliminarea răspunderii sociale a angajatorilor. Eliminarea cu totul a contribuției pentru accidente de muncă și boli profesionale înseamnă de fapt lipsa totală de răspundere a companiilor pentru organizarea locurilor de muncă în condiții normale pentru sănătatea și securitatea lucrătorilor (în contradicție cu legea 319/2006 privind sănătatea și securitatea în muncă), în condițiile în care calitatea locurilor de muncă în România este dintre cele mai scăzute din UE. Desființarea contribuției pentru concedii medicale înseamnă că salariații vor suporta plata concediilor medicale, iar eliminarea contribuției pentru creanțe salariale lasă descoperiți lucrătorii în cazul insolvenței companiei, fără să-și mai poată recupera salariile. Toate acestea ar determina o modificare radicală a legislației specifice, ceea ce este de natură să ducă la un conflict de norme cu legislația internațională (Convenții OIM ratificate sau directive EU).
  • Desființarea fondului de șomaj. Desființarea contribuției pentru șomaj presupune că șomajul va fi suportat integral de stat, adică tot de către toți cetățenii, sau va dispărea ca sistem de protecție, ceea ce, din nou, contravine normelor EU sau internaționale. Astfel, angajatorii scapă de responsabilitatea propriilor lucrători, pe care o transferă astfel integral statului.
  • Scăderea sustenabilității sistemului public de pensii. Scăderea drastică a valorilor contribuțiilor la pilonul I de pensii (de la 31,3% în 2008 ajunge la numai 18,3% din total contribuții).

“Considerăm că această soluție originală a guvernului va da peste cap întreaga piață a muncii, cu consecințe deosebit de grave prin creșterea presiunii fiscale pe lucrător, instabilitate financiară la nivelul bugetului de stat prin scăderea drastică a veniturilor la buget și prin alocarea suplimentară de la buget pentru unele cheltuieli sociale de care îi degrevează pe angajatori”, se spune în mesajul CNS Cartel Alfa.

sursa: realitatea.net

loading...

Facebook Comments