Taxa auto eliminată definitiv. Vezi cum se vor înmatricula maşinile

Taxa auto eliminată definitiv. Vezi cum se vor înmatricula maşinile

- in DE ACTUALITATE, GENERALE, NEWS, POLITICA, SOCIAL
1692
Comentariile sunt închise pentru Taxa auto eliminată definitiv. Vezi cum se vor înmatricula maşinile

Taxa auto, alias timbrul de mediu, a fost eliminata definitiv din legislaţie în prima zi a lunii februarie 2017, conform Legii nr. 1/2017, astfel că nu va mai trebui plătita de către proprietarii de maşini.

Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 9/2013, ce reglementează timbrul de mediu pentru autovehicule, a fost abrogată, la data de 1 februarie 2017, de Legea nr. 1/2017.

Concret, începând cu prima zi a lunii , proprietarii de maşini nu vor mai fi nevoiţi să achite timbrul, această taxă de mediu urmând să dispară definitiv din legislaţie.

Deşi fostul Guvern ar fi preferat ca taxa auto sau timbrul de mediu să fie înlocuit cu o altă taxă, Parlamentul a ales să nu facă acest lucru, cel puţin momentan. De asemenea, important de precizat este că aleşii poporului n-au stabilit nici că persoanele care deja au achitat timbrul de mediu îşi vor primi banii înapoi, scrie avocatnet.ro.

1. De la 1 februarie 2017 mai trebuie să plătesc timbrul de mediu?

Nu. Începând cu data de 1 februarie 2017, ordonanţa de urgenţă ce reglementează timbrul de mediu va fi abrogată. Astfel, proprietarii de maşini nu vor mai fi nevoiţi să achite această taxă (în principal) la prima înmatriculare sau la prima vânzare a unui autovehicul. Însă doar dacă înmatricularea sau vânzarea se fac începând cu prima zi a lunii februarie 2017.

2. Timbrul de mediu va fi înlocuit de o altă taxă?

Nu. Cel puţin momentan, timbrul de mediu va fi eliminat complet şi nu va fi înlocuit cu nicio altă taxă. Aşadar, de la 1 februarie 2017 nu va mai trebui achitată nicio taxă de mediu la prima înmatriculare sau la prima vânzare a unui autoturism.

3. Dacă am plătit deja timbrul de mediu, pot cere banii înapoi?

Pe cale administrativă, nu, acest lucru este imposibil şi de la 1 februarie 2017. Totuşi, având în vedere că timbrul de mediu a fost declarat parţial ilegal de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, restituirea taxei poate fi cerută în instanţă.

4. Totuşi, Guvernul va da vreodată banii înapoi fără să fie nevoie de un proces în instanţă?

În principiu, da. Fostul Guvern a explicat anul trecut că a început să analizeze problema restituirii timbrului de mediu achitat de proprietarii de maşini începând din martie 2013. Astfel, cel puţin teoretic, noul Executiv ar trebui să vină în viitorul apropiat cu o procedură administrativă de restituire a taxei.

loading...

Facebook Comments