Premiera in astronomie: A fost observata coliziunea dintre doua stele neutronice

Premiera in astronomie: A fost observata coliziunea dintre doua stele neutronice

- in DESCOPERIRI, EDUCATIE SI CULTURA, STIINTA
1678
Comentariile sunt închise pentru Premiera in astronomie: A fost observata coliziunea dintre doua stele neutronice
neutronic stars collide

Pentru prima data oamenii de stiinta au observat coliziunea dintre doua stele neutronice, fenomen caracterizat drept cel mai intens eveniment astronomic de pana in prezent. Practic, astronomii au combinat observarea undelor gravitationale cu lumina.

Pe langa faptul ca aceasta coliziune a trimis unde in tot universul, au fost imprastiati si atomi de metale rare, precum aur si uraniu, arata The Guardian . Fenomenul a fost observat la Observatorul interferometru laser de unde gravitationale, cunoscut sub acronimul LIGO.

neutronic stars collide1

Cercetatorul Dave Reitze a declarat ca uimitor este faptul ca pentru prima data exista o imagine completa a unuia dintre cele mai puternice cataclisme din univers.

Acesta a precizat ca este prima data cand este confirmat si faptul ca metale precum aurul, platina si uraniul sunt produse in astfel de coliziuni.

“Acest lucru deschide nou drumuri in fizica si astronomie. Abia am inceput sa detectam undele gravitationale si acum am folosit telescoape pentru a detecta lumina de la obiectul care le-a produs: o coliziune a doua stele de neutroni, care a fost prezisa, dar niciodata vazuta”, a spus si cercetatorul Stephen Smartt, de la Universitatea Queens din Belfast, conform Financial Times. .

Steaua neutronica este cea mai mica si mai densa stea cunoscuta avand 19 km latime. Este cea mai densa forma de materie cunoscuta si este, practic, nucleul a ceea ce ramane in urma exploziei unei supernove. Masa este atat de mare, incat o lingurita de stea neutronica poate cantari un miliard de tone. Sursa: ziare.com

Dragi prieteni. Ne-ar face foarte mare plăcere să ținem legătura cu voi și pe rețelele de socializare, motiv pentru care vă invităm să ne urmăriți pe pagina Facebook, unde vom putea discuta împreună știrile și articolele noastre. Vizitați pagina noastră Facebook aici.

Neutron_Star_Merger_Still_3

loading...

Facebook Comments