Codurile de bare sunt aspecte la care ne gândim foarte puţin. Dacă te-ai uita în propriul frigider sau debara chiar în acest moment, ai descoperi că pe fiecare pachet vei găsi marcat un cod de bare. De fapt, pe aproape fiecare articol cumpărat din supermarket, băcănie sau hipermarket este marcat pe undeva pe ambalaj un cod de bare.
Codurile de bare au fost folosite pentru prima dată în comerţ în anul 1966, dar s-a realizat repede că ar trebui să existe un standard comun. Din 1970, codul universal de identificare al produselor a fost marcat de către o companie numită Logicon Inc.
Standardul a fost apoi îmbunătăţit şi a condus la apariţia setului de simboluri al codului universal de produs (UPC). Până astăzi, acest standard este folosit în S.U.A şi Canada. În luna iunie a anului 1970, a fost instalat la supermarketul Marsh’s din Troy, Ohio primul scaner de identificare a codului universal de produs şi primul produs care a beneficiat de un cod de bare a fost guma de mestecat Wrigley’s.
Codul universal de produs a fost primul cod de bare simbolic utilizat la o scară largă, el datând din 3 aprilie 1973, când industria de băcănie a stabilit acest cod ca şi cod de bare simbolic folosit pentru marcarea produselor. Interesul străin pentru acest tip de cod a condus la adoptarea codului EAN (Numarul European al Articolului) în decembrie 1976, asemănător cu cel folosit de S.U.A şi Canada.
În prezent, S.U.A şi Canada folosesc codul de bare folosit prima dată în anul 1970, ca standard pentru etichetarea produselor vândute cu amănuntul, pe când restul lumii foloseşte codul European. De la 1 ianuarie 2005 toate sistemele de scanare al produselor retail din S.U.A trebuie să fie capabile să citească codul EAN-13, ca şi standardul UPC-A. Această modificare va elimina nevoia producătorilor care exportă către S.U.A şi Canada de a eticheta de două ori produsele.
Primele 2 (căteodată 3) cifre, ce sunt denumite steagul, indică ţara unde produsul a fost ştanţat, cu toate că nu poate sugera ţara de provenienţă a produsului.
Codurile ţărilor sunt:
sursa: food-info.net
COD |
Ţara |
00-13 |
USA & Canada |
20-29 |
Reyervate uyului local (magayine-supermarketuri) |
30-37 |
Franţa |
380 |
Bulgaria |
383 |
Slovenia |
385 |
Croaţia |
387 |
Bosnia-Herzegovina |
400-440 |
Germania |
45 |
Japonia |
46 |
Federaţia Rusă |
471 |
Taiwan |
474 |
Estonia |
475 |
Latvia |
476 |
Azerbaijan |
477 |
Lithuania |
478 |
Uzbekistan |
479 |
Sri Lanka |
480 |
Philippines |
481 |
Belarus |
482 |
Ukraina |
484 |
Moldova |
485 |
Armenia |
486 |
Georgia |
487 |
Kazakhstan |
489 |
Hong Kong |
49 |
Japonia |
50 |
UK |
520 |
Grecia |
528 |
Lebanon |
529 |
Cyprus |
531 |
Macedonia |
535 |
Malta |
539 |
Irlanda |
54 |
Belgia & Luxembourg |
560 |
Portugalia |
569 |
Iceland |
57 |
Danemarca |
590 |
Polonia |
594 |
România |
599 |
Ungaria |
600-601 |
Africa de Sud |
609 |
Mauritius |
611 |
Maroc |
613 |
Algeria |
619 |
Tunisia |
621 |
Syria |
622 |
Egypt |
624 |
Libya |
625 |
Jordan |
626 |
Iran |
627 |
Kuwait |
628 |
Arabia Saudită |
629 |
Emiratele Unite Arabe |
64 |
Finlanda |
690-692 |
China |
70 |
Norvegia |
729 |
Israel |
73 |
Suedia |
740 |
Guatemala |
741 |
El Salvador |
742 |
Honduras |
743 |
Nicaragua |
744 |
Costa Rica |
745 |
Panama |
746 |
Republica Dominicană |
750 |
Mexic |
759 |
Venezuela |
76 |
Elveţia |
770 |
Columbia |
773 |
Uruguay |
775 |
Peru |
777 |
Bolivia |
779 |
Argentina |
780 |
Chile |
784 |
Paraguay |
785 |
Peru |
786 |
Ecuador |
789 |
Brazilia |
80-83 |
Italia |
84 |
Spania |
850 |
Cuba |
858 |
Slovakia |
859 |
Republica Cehă |
860 |
Serbia & Muntenegru |
869 |
Turcia |
87 |
Olanda |
880 |
Korea de Sud |
885 |
Tailanda |
888 |
Singapore |
890 |
India |
893 |
Vietnam |
899 |
Indonezia |
90 -91 |
Austria |
93 |
Australia |
94 |
Noua Zeelandă |
955 |
Malaysia |
958 |
Macau |
977 |
ISSN (International Standard Serial Number for periodicals) – Standard internaţional pentru periodice |
978 |
ISBN (International Standard Book Number) – Standard Internaţional pentru cărţi |
979 |
ISMN (International Standard Music Number) – Standard Internaţional pentru muzică
sursa: food-info.net
|