Marja de eroare a radarelor Poliției Rutiere nu mai e luată în calcul în instanță. Amendă chiar şi pentru un km/h în plus

Marja de eroare a radarelor Poliției Rutiere nu mai e luată în calcul în instanță. Amendă chiar şi pentru un km/h în plus

- in AUTO
1391
Comentariile sunt închise pentru Marja de eroare a radarelor Poliției Rutiere nu mai e luată în calcul în instanță. Amendă chiar şi pentru un km/h în plus
radar1

Poliţiştii vă vor taxa dacă aţi depăşit limita legală de viteză, chiar şi doar cu câţiva kilometri şi asta pentru că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis ca marja de eroare a aparatelor radar să nu mai fie luată în considerare la contestarea amenzilor. Decizia intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial.

Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a decis ca ”bătrâna” marjă de eroare tehnică a aparatelor radar aflate în dotarea Poliției Rutiere să nu mai fie luată în calcul la stabilirea vitezei șoferului contravenient. Înregistrarea făcută de radar e singurul document valabil care nu mai poate fi astfel contestată apelând la calcule și interpretări legate de marjele de eroare în baza cărora radarele au fost omologate și calibrate, scrie libertatea.ro

Ce spune hotărârea Curții Supreme

În interpretarea şi aplicarea dispozițiilor pct. 3.1.1 din Norma de metrologie legală NML 021-05 „Aparate pentru măsurarea vitezei de circulație a autovehiculelor (cinemometre)”, aprobată prin Ordinul directorului general al Biroului Român de Metrologie Legală nr. 301 din 23 noiembrie 2005, cu modificările și completările ulterioare, erorile maxime tolerate pentru măsurarea vitezei sunt cerinţe metrologice aplicabile numai în procedura de atestare a unui cinemometru de către entităţile prevăzute la art. 4 din ordinul susmenţionat, respectiv doar la momentul verificării şi omologării aparatului. Obligatorie, potrivit dispoziţiilor art. 517 alin. (4) din Codul de procedură civilă. Pronunţată, în şedinţă publică, astăzi 19 februarie 2018. După redactarea considerentelor şi semnarea deciziilor, acestea se vor publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Aparatele Radar au o marjă de eroare tehnică, lucru ştiut încă de la omologarea aparatului. Aceasta a fost mereu un argument invocat de şoferii care au contestat amenzile primite pentru viteză.

Asta înseamnă că până acum poliţistul NU vă amendă când depăşeaţi o viteză legală de 50 de km la ora cu, să zicem, 9 km la oră. După ce decizia va intra în vigoare veţi fi amendat dacă depăşiţi o viteză legală de 50 de km la oră şi cu câţiva kilometri la oră. Poliţiştii erau indulgenţi şi pentru că ştiau că odată ce dau o astfel de amendă şoferii vor câştiga în instanţă, informeaza stirileprotv.ro.

Pentru agenții rutieri e mai simplu: mai puține contestații

”Experiența i-a învățat pe agenții rutieri să nu sancționeze șoferi care rulează la limita vitezei. Se feresc pentru a evita orice dubiu când e vorba de câțiva kilometri pe oră care fac diferența, iar procesul verbal de contravenție putea fi astfel demontat în instanță. Acum, e mai simplu pentru că șoferul nu va avea cum să mai conteste viteza înregistrată de aparatul radar pentru că a fost eliminată marja de eroare”, ne-au spus reprezentanți ai Poliției Rutiere.

Dragi prieteni. Ne-ar face foarte mare plăcere să ținem legătura cu voi și pe rețelele de socializare, motiv pentru care vă invităm să ne urmăriți și pe pagina noastră de Facebook aktualnews.ro, unde vom putea discuta împreună știrile și articolele noastre. Vizitați pagina noastră Facebook aici.

 

 

loading...

Facebook Comments