Staţiile de emisie recepţie de pe maşini devin ilegale

Staţiile de emisie recepţie de pe maşini devin ilegale

- in AUTO
2147
Comentariile sunt închise pentru Staţiile de emisie recepţie de pe maşini devin ilegale
statii

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) împreună cu Poliţia Română au extins acţiunile de verificare în trafic a modului în care şoferii utilizează staţiile mobile de emisie-recepţie în aşa-numita „bandă civică”, banda de 27 MHz.

Astfel, în dimineaţa zilei de 25 noiembrie, inspectorii ANCOM şi agenţii Poliţiei Rutiere din judeţele Cluj, Prahova, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Timiş şi Vâlcea au oprit şi au controlat 138 de autovehicule echipate cu astfel de staţii, pentru a verifica în ce măsură echipamentele şi posesorii acestora respectă specificaţiile tehnice stabilite de lege. În urma acestor controale au fost aplicate 15 avertismente.

Staţiile mobile de radiocomunicaţii care emit în banda de 27 MHz pot fi folosite fără licenţă eliberată de ANCOM, dar utilizarea lor se face cu respectarea normelor tehnice în vigoare. Această bandă este destinată comunicaţiilor între puncte apropiate şi este cuprinsă între 26,960 – 27,410 MHz, însă este interzisă utilizarea în frecvenţele centrale 26,995 MHz, 27,045 MHz, 27,095 MHz, 27,145 MHz şi 27,195 MHz. Puterea de emisie a echipamentelor care funcţionează în această bandă trebuie să fie de maxim 4 Watt putere efectiv radiată, astfel încât să se elimine riscul de producere a interferenţelor prejudiciabile în spectrul radio. De asemenea, echipamentele trebuie să aibă marcajul CE şi să fie identificate prin informaţii privind tipul, lotul și/sau numărul de serie și prin denumirea producătorului sau a importatorului.

În judeţul Cluj, reprezentanţii celor două instituţii au verificat echipamentele de radiocomunicaţii mobile instalate pe 18 autovehicule şi au aplicat două avertismente şoferilor care foloseau staţii ce emiteau cu o putere peste cea maximă reglementată de 4 Watt. În judeţul Prahova, personalul de control a sancţionat cu avertisment trei şoferi din cei 25 opriţi, în judeţul Satu Mare au fost verificaţi 17 şoferi şi aplicate cinci avertismente, iar în judeţul Sibiu a fost sancţionat un singur şofer din cei 20 verificaţi. Totodată, în judeţul Suceava au fost controlaţi 15 şoferi şi avertizaţi doi, în Timiş a fost aplicat un singur avertisment şi controlaţi 21 de şoferi, în timp ce în judeţul Vâlcea a fost sancţionat cu avertisment un singur şofer din totalul de 22 verificaţi. Cea mai mare putere aparent radiată determinată în urma controalelor a fost de peste 40 Watt la o staţie fără marcaj de conformitate.

“Cu toate că folosirea benzii de 27 Mhz nu necesită o licenţă, şoferii trebuie să înţeleagă că utilizează o resursă limitată şi că această utilizare este reglementată de lege. Echipamentele neconforme sau utilizarea lor abuzivă pot provoca perturbaţii altor servicii de radiocomunicaţii în benzi adiacente şi pot afecta utilizarea normală a benzii. Deocamdată, acţiunile de control ale Autorităţii au scop preventiv, urmărind informarea şi readucerea în legalitate a celor care utilizează incorect acest tip de echipamente, dar dacă vom asista la dezvoltarea fenomenului, vom trece la aplicarea amenzilor prevăzute de lege” a declarat Cristin POPA, Directorul Direcţiei Executive Monitorizare şi Control din cadrul ANCOM.

ANCOM va continua aceste acţiuni de control împreună cu Poliţia Rutieră în mai multe oraşe din ţară, dar şi de-a lungul drumurilor europene şi naţionale, pentru a se asigura ca toţi utilizatorii acestei benzi de frecvenţe o folosesc în cele mai bune condiţii.

ANCOM a creat pe site-ul său o pagină dedicată acestui subiect , unde cei interesaţi pot afla toate informaţiile cu privire la utilizarea benzii de 27 MHz şi a staţiilor de emisie – recepţie în conformitate cu legislaţia în vigoare.

autor. http://www.economica.net/statiile-de-emisie-receptie-de-pe-masini-devin-ilegale-daca-nu-sunt-respectati-parametrii-tehnici_67571.html#ixzz4tmWBpB2R

loading...

Facebook Comments