Dumitru Fărcaș, cel mai mare taragotist al României, ne-a părăsit

Dumitru Fărcaș, cel mai mare taragotist al României, ne-a părăsit

- in DE ACTUALITATE
772
Comentariile sunt închise pentru Dumitru Fărcaș, cel mai mare taragotist al României, ne-a părăsit
dumitru farcas

Dumitru Fărcaș, cunoscut ca si cel mai mare taragotist al Romaniei, a decedat in urma unui infarct la varsta de 80 de ani. Artistul era internat intr-un spital din Cluj, informeaza Mediafax. Anuntul a fost facut chiar de catre primarul Clujului, domnul Emil Boc, in cadrul matinalului de la Realitatea FM Cluj. Cei care s-au nascut inainte de ’89 isi aduc aminte cu drag de melodia care l-a consacrat pe arhicunoscutul artist popular. Este vorba, bineinteles de melodia care  fost ani de-a randul genericul emisiunii Tezaur Folcloric, la TVR1.

Nascut la data de 19 mai 1938 la Grosi, Dumitru Farcas, a fost cel mai mare taragotist roman de muzica populara.

Maestrul facea parte dintr-o familie cu o indelunga traditie muzicala. Bunicul, tatal si fratii sai mari au cantat la fluier.

A terminat cursurile Academiei de muzica “Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. Cariera profesionala o incepe in anul 1960, la ansamlul “Maramuresul” din baia Mare unde se angajeaza ca instrumentist.

De-alungul vietii de artist popular cucereste inimile tuturor si se bucura de recunoastere atat pe plan intern cat si pe plan extern, recunoastere venita sub forma a mai multor premii si distinctii:

1962 – Premiul I și titlul de laureat al concursului din cadrul Festivalului Mondial al Tineretului și Studenților, Helsinki
1972 – Discul de aur decernat de Academia „Charles Cros” din Paris
1991 – Laureat al Premiului Ethnos
1999 – Laureat al Festivalului „Smithsonian Folklive Festival”, Washington
1999 – Premiul I la Festivalul Internațional de la Bruxelles
2000 – Premiul Inter-Lyra în cadrul Olimpiadei de Muzică și Dans „Cele cinci Lyre”, Budapesta

Pe 29 noiembrie 2002, presedintele Romaniei din acea vreme, Ion Iliescu, ii confera Crucea națională Serviciul Credincios clasa a III-a, „pentru crearea și transmiterea cu talent și dăruire a unor opere literare semnificative pentru civilizația românească și universală”.

La 7 martie 2008, Dumitru Fărcaș a primit titlul de Doctor Honoris Causa din partea Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca.

In luna mai a acestui an maestrul Dumitru Farcas, implinise varsta de 80 de ani, ocazie cu care presedintele Klaus Iohannis, i-a acordat Ordinul Naţional “Serviciu Credincios” în grad de cavaler.

Chiar daca astazi nu mai este, marele artist popular si instrumentul sau de suflet, taragotul, vor rasuna de-a pururi in inima romanilor. Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!

loading...

Facebook Comments