Premierul Ungariei, Viktor Orban: Pentru noi, Centenarul Marii Uniri nu este un moment festiv

Premierul Ungariei, Viktor Orban: Pentru noi, Centenarul Marii Uniri nu este un moment festiv

- in DE ACTUALITATE
828
Comentariile sunt închise pentru Premierul Ungariei, Viktor Orban: Pentru noi, Centenarul Marii Uniri nu este un moment festiv
victor orban

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a declarat sâmbătă, la Universitatea de Vară “Tusvanyos” de la Băile Tuşnad, că pentru maghiari Centenarul Marii Uniri nu reprezintă “un moment festiv”.

“Acum 100 de ani România a intrat în epoca modernităţii. Înţelegem că, din punctul lor de vedere, acesta este un moment festiv, dar să înţeleagă şi ei că pentru noi nu e un moment festiv şi rugăm să privim faptul că România modernă, de 100 de ani, nu ştie ce să facă cu acel fapt că aici trăiesc peste un milion de unguri. Ştiu că în Bucureşti se spune că secuimea nu există, eu sunt de acord cu lozinca UDMR care spune că a existat şi atunci când România modernă nu a existat încă. Şi, cum privesc în jur, secuimea va exista şi atunci când toată Europa se va fi aplecat în faţa islamului. Oferta noastră, deci e către toţi vecinii noştri, deci şi către prietenii noştri români, în loc să negăm realitatea, ceea ce nu e raţional, mai bine să considerăm această realitate ca o resursă. Privim Transilvania ca o resursă, vrem o secuime puternică, o maghiarime mai puternică (…) fiindcă asta va însemna şi pentru România o resursă. Asta e calea pe care trebuie să păşim, să vrem numai”, a afirmat Orban, potrivit traducerii oficiale.

El a mai spus, printre altele, că Ungaria şi-a propus ca până în 2030 să devină una dintre cele “cinci cele mai bune ţări din Uniunea Europeană, unde merită să trăieşti şi să munceşti”, să fie una dintre cele mai competitive cinci ţări din UE, să aibă resurse energetice noi, o armată puternică şi să înceapă “ridicarea Europei Centrale”, alături de ţările vecine.

“Avem resurse, avem curaj şi am arătat vecinilor noştri că aceia care colaborează cu ungurii fac bine. (…) Avem o ofertă pentru vecinii noştri: să legăm între noi ţările noastre, oraşele mari cu căi ferate rapide, cu autostrăzi, e ruşine să nu existe asemenea legături în Debrecen şi Oradea, între Kosice şi Miskolc, Osijek şi Pecs şi Cluj şi Budapesta. Propunem ca şi reţelele energetice să fie legate între ele, e o ruşine că încă nu e o realitate, să armonizăm dezvoltarea armatelor noastre şi să dezvoltăm împreună economia, investiţiile în Bazinul Carpatic”, a susţinut Viktor Orban.

Premierul ungar a adăugat că oferta este de a construi împreună Bazinul Carpatic, dar aceasta este valabilă doar pe baza respectului reciproc, ceea ce înseamnă “un dialog sincer”, iar “Centenarul este un prilej minunat pentru asta”.

Cea de-a 29-a ediţie a Universităţii de Vară “Tusvanyos” s-a încheiat sâmbătă la Băile Tuşnad, evenimentul fiind organizat de Fundaţia Pro Minoritate din Ungaria şi Consiliul Tineretului Maghiar din România. Sursa: stiripesurse.ro

 

loading...

Facebook Comments