Un barbat de 70 de ani din Romania a dat peste o adevarata comoara cand sapa la canalizare:

Un barbat de 70 de ani din Romania a dat peste o adevarata comoara cand sapa la canalizare:

- in DESCOPERIRI, ISTORIE
1459
Comentariile sunt închise pentru Un barbat de 70 de ani din Romania a dat peste o adevarata comoara cand sapa la canalizare:
canalizare

Grigore Vasile, un satean de 70 de ani din localitatea Malaiestii de Jos, a scos la lumina zilei un tezaur vechi de peste 1700 de ani. Monede, bratari si lingouri din argint, din epoca romana.

Tezaurul este format din 85 de piese, din care 74 monede din argint din epoca romană. Cronologic, acoperă aproape 200 de ani, de la împăratul Vespasian (69-79 d. Hr.) până la Valerianus (253-259 d. Hr.), adică din ultima treime a secolului I d.Hr. până spre anul 260 d. Hr, ceea ce face ca descoperirea să aibă o vechime de peste 1.700 de ani.

Alături de monede, în vasul de bronz se mai aflau cinci brăţări din argint, o fibulă din argint, o podoabă din argint ce avea ataşate trei monede, dar şi două lingouri din acelaşi metal. Toate au fost găsite într-un vas metalic.

Grigore Vasile, din satul Malaiestii de Jos, Prahova, s-a trezit cu noaptea-n cap, pus pe treaba. Trebuia sa sape un sant de cativa metri pentru canalizare.

https://aktualnews.ro/wp-content/uploads/2018/01/grigore-vasile.png

Toata seara se certase cu nevasta pe unde sa vina santul. “El zicea sa sape mai asa. Eu i-am zis sa sape aici. El, nu si nu. Pana la urma s-a apucat sa sape pe unde am zis eu, ca nu doream sa am toata gradina un sant. De aceea am vrut pe langa casa. Nu a sapat mult, cam 6-7 metri si a descoperit comoara”, ne-a povestit mandra de ea Maria Vasile.

Artefactele au intrat in patrimoniul Muzeului Judetean de Istorie si Arheologie Prahova, iar sotii Vasile vor primi o recompensa care, conform legii, in cazuri exceptionale, poate ajunge la 40% din valoarea obiectelor descoperite. Mai intai e nevoie de o evaluare, precizeaza arheologul Alin Franculeasa, de la Muzeul de Istorie Prahova.

Potrivit arheologilor, acesta e al treilea tezaur, ca importanta, descoperit in Prahova, dupa coiful de la Cotofenesti si comoara dacica de la Coada Malului.

Comoara, care poate fi vizitată la Ploieşti, a primit şi un nume: „Comori antice redescoperite: Tezaurul de epocă romană de la Mălăieştii de Jos – judeţul Prahova”. Sursa: adevarul.ro

tezaur malaiestii de jos

Dragi prieteni. Ne-ar face foarte mare plăcere să ținem legătura cu voi și pe rețelele de socializare, motiv pentru care vă invităm să ne urmăriți pe pagina Facebook, unde vom putea discuta împreună știrile și articolele noastre. Vizitați pagina noastră Facebook aici.

loading...

Facebook Comments