Combina de cules struguri – asigură garanția unui vin de calitate și înlocuiește munca a 100 de oameni!

Combina de cules struguri – asigură garanția unui vin de calitate și înlocuiește munca a 100 de oameni!

- in DE ACTUALITATE, ECONOMIE, GENERALE
5429
Comentariile sunt închise pentru Combina de cules struguri – asigură garanția unui vin de calitate și înlocuiește munca a 100 de oameni!

Mașina care recoltează struguri este apreciată de mulți fermieri, mai ales pe rețelele de socializare. Ea înlocuiește munca a peste 80 de zilieri. Poate lucra chiar și noaptea. Pentru cei care dispun de întinse suprafețe viticole și nu au forță de muncă reprezintă cea mai bună soluție. Prețul se amortizează în timp.

„Sunt echipamente profesionale destinate recoltării rapide a suprafețelor cultivate cu viță de vie. Principiul de funcționare al combinei de recoltat struguri constă în recoltarea boabelor de struguri prin scuturarea plantei, astfel încât boabele se desprind de pe rahis. Practic, combina “încalecă” rândul de vie și îl prinde între bătătoare, care au o mișcare rapidă stânga-dreapta. În ciuda numelui, bătătoarele nu lovesc plantele ci doar le scutură”, afirma Valentin Oprea, director general al companiei Lantec Industries.

Combina de recoltat struguri reprezintă un echipament autotractat cu motoare hidraulice alimentate de la tractor. Are un set de benzi transportoare care ridică boabele recoltate către partea superioară a utilajului, unde acestea trec pe sub un set de ventilatoare puternice care aspiră resturile de frunze, sau alte impurități, lăsând să treacă numai boabele de strugure.

Folosind palpatoare de rând, combina se aliniază la rândul de plante, păstrând direcția optimă chiar și pe terenurile în pantă și terase atât pe timp de zi cât și noaptea.

„Toate operațiile de lucru, ajustările de viteză ale bătătoarelor și celelalte reglaje ale combinei sunt comandate de către operatorul tractorului prin intermediul unui joystick multifuncțional. Utilizând și sistemul de ghidaj automat cu palpator de rând, combina este extrem de ușor de utilizat, chiar și pe terenurile dificile, cum ar fi cele pe terase”, a spus directorul companiei.

Combina de recoltat struguri oferă avantaje viticultorilor cu suprafețe mari de cultură:
• Recoltează 4-5 ha/zi, adică până la 60 tone de struguri;
• Culege doar boabele coapte, deoarece numai acestea se desprind de pe rahis prin scuturare. Prin urmare, calitatea mustului este îmbunătățită, eliminându-se strugurii verzi sau pârguiți;
• Valorifică perioadele optime de recoltare.

O astfel de combină de recoltat struguri Alma Selecta 3, cu o capacitate de 3000 litri, nu este chiar ieftină, prețul ei,  de 75.000 euro,se poate recupera în timp, dar se poate cumpăra în sistem de rate sau leasing cu rate de până la 5 ani și avans de numai 15%, în condițiile unei dobânzi de sub 4%.

„Deoarece perioada de utilizare este relativ scurtă, de circa o lună, este important ca utilajul de recoltat să fie în perfectă stare de funcționare încă din prima zi de recoltare. De aceea se impune realizarea unei verificări tehnice amănunțite în perioada premergătoare celei de recoltat. Atunci se fac și operațiile de pregătire a combinei, gresarea angrenajelor, verificarea și schimbarea bătătoarelor … .”, a mai spus directorul companiei.

Sursa: agrointel.ro

loading...

Facebook Comments