Mitul învăţământului „gratuit” din România: 1000 DE EURO pe an pentru a-ţi ţine copilul la şcoală

Mitul învăţământului „gratuit” din România: 1000 DE EURO pe an pentru a-ţi ţine copilul la şcoală

- in DE ACTUALITATE, EDUCATIE SI CULTURA, SOCIAL
3392
Comentariile sunt închise pentru Mitul învăţământului „gratuit” din România: 1000 DE EURO pe an pentru a-ţi ţine copilul la şcoală
Un raport recent al Organizaţiei Salvaţi Copiii a scos la iveală date îngrijorătoare referitoare la costurile ascunse ale şcolarizării copiilor din România. Mai precis, părinţii din România ajung să achite chiar şi 1.000 de euro pe an pentru a-şi putea ţine copiii în şcoală. Documentul mai conţine şi alte „hibe” ale sistemului, cum ar fi discriminarea din cauza religiei, etniei sau a banilor.

Potrivit cotidianului Adevărul, raportul  conţine indicatori urmăriţi de Salvaţi Copiii pe parcursul a şapte ani, respectiv 2008 – 2015 şi aduce cifre relevante privind accesul la educaţie, discriminarea din rândul copiilor români, dar şi date referitoare la vaccinare, incidenţa bolilor şi situaţia mortalităţii infantile. Documentul va fi adus în atenţia forului internaţional pe 3 octombrie, la Geneva.

Referitor la accesul la educaţie, Salvaţi Copiii atrage atenţia că, deşi învăţământul românesc este gratuit prin lege, părinţii sunt nevoiţi să scoată bani grei din buzunar pentru a-şi ţine copiii la şcoală. Mai exact, participarea copiilor la învăţământul public ajunge să îi coste pe părinţi echivalentul a 4.500 de lei pe an, per elev. „Costul total mediu alocat per copil este de 1490 RON, iar per familie este de 1.954 RON (având în vedere şi familiile cu mai mult de un copil şcolar)”, subliniază raportul.

Un alt aspect revelat de Salvaţi Copiii îl reprezintă discriminarea directă sau mascată în şcoli. De pildă, documentul subliniază că cei cu probleme de sănătate mintală sunt discriminaţi nu doar de profesori ci şi de colegii de clasă, în timp ce copiii cu dizabilităţi reuşesc cu dificultate să îşi găsească un loc în învăţământul de masă. Totodată, au fost semnalate numeroase cazuri de discriminare şi segregare bazate pe rezultate şcolare şi comportament.

„Discriminarea, directă sau mascată,  continuă să fie una dintre poverile care îl însoţesc pe copil, de la gradiniţă şi până la inserţia pe piaţa muncii. În primul rând, vorbim despre discriminarea pe criterii  economice: în faţa sărăciei, un copil este dezarmat, pentru că sărăcia duce, de multe ori, la un stigmat social”, a declarat Gabriela Alexandrescu, preşedintele executiv al Salvaţi Copiii România. Citeşte întreg articolul pe adevarul.ro

loading...

Facebook Comments